Pirkanmaalla parhaillaan käynnissä oleva ”Lapsen uni ja terveys” -tutkimus kaipaa lisää osallistujia.
Joulukuun puoleen väliin mennessä mukaan on ilmoittautunut 750 perhettä. Kaikkiaan mukaan odotetaan 3000 Tampereen yliopistollisessa sairaalassa syntynyttä lasta perheineen vuoden 2012 loppuun mennessä.
Pitkittäistutkimuksessa lapsia tutkitaan syntymähetkestä toisen ikävuoden loppuun. Tavoitteena on seurata osallistujia tämän jälkeenkin.
Lapsen uneen vaikuttavat tekijät ja huonon unen seuraukset tunnetaan toistaiseksi puutteellisesti, vaikka lasten unihäiriöt ovat Suomessa yleinen ongelma, joka koskettaa koko perhettä.
Tutkimuksessa selvitetään pikkulapsen unen ja unirytmin kehitystä sekä unen merkitystä fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle. Tavoitteena on kehittää unihäiriöiden ennaltaehkäisyä, varhaista tunnistamista ja hoitoa. Samalla saadaan myös uusia mahdollisuuksia lapsiperheiden ohjaamiseen neuvolassa.
Seurantalomakkeet ja neuvolakäynnit
Tutkimukseen osallistujat saavat neuvolasta tutkimuspaketin, jossa on kyselykaavakkeet vanhemmille. Samalla kysytään lupa verinäytteen ottamiseen vanhemmilta ja vauvalta.
Vauvan näyte otetaan synnytyksen jälkeen napaverestä eikä vauvaa tarvitse pistää näytteen ottamiseksi. Verinäytteen avulla selvitetään perintötekijöiden vaikutusta uneen. Tutkimushoitaja tapaa perheen synnytyksen jälkeen.
Tutkimukseen osallistuminen jatkossa toteutetaan pääasiallisesti kyselylomakkein vauvan ollessa kolmen ja kahdeksan kuukauden ikäinen sekä myöhemmin kahden vuoden iässä.Tietyissä neuvoloissa perhe saa lisäksi uniohjantaa neuvolakäyntien yhteydessä.
Tutkimukseen valitaan myös otos yöllä runsaasti heräileviä vauvoja uniohjanta- ja vertailuneuvoloista sekä otos kuorsaavia vauvoja.
Osalle vauvoista tehdään unen aikaisen aivosähkökäyrän rekisteröinti tai unenaikaisen liikeaktiivisuuden seuranta, jossa mittausanturi kiinnitetään nilkkaan. Nämä tutkimukset voidaan tehdä kotona.
Tutkimus kuuluu Suomen Akatemian SkidiKids-tutkimusohjelmaan ja sen ensimmäisten tulosten odotetaan valmistuvan vuoden 2013 alkupuoliskolla.