Yle kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että yhtiön rahoitus- ja hallintomallista on vihdoin saavutettu pitkäjänteinen ratkaisu.
Viestintäministeri Krista Kiurun ja eduskuntaryhmien neuvottelemassa ratkaisussa Ylen rahoituksen kerääminen siirtyy verotuksen yhteyteen. Rahat ohjataan valtion radio- ja tv-rahastoon, kuten tähänkin asti. Maksusta tulee tulojen mukaan porrastettu ja henkilökohtainen, eikä sitä enää sidota televisiovastaanottimen omistamiseen.
Toimitusjohtaja Lauri Kivisen mukaan Ylelle on tärkeää, että rahoitusmalli saadaan vastaamaan nykyaikaa ja Ylen hallinto selkeytyy.
– Tältä pohjalta pääsemme kehittämään pitkäjänteisesti toimintaamme. Ylen kehittäminen koituu kaikkien suomalaisten eduksi.
Osoitus Ylen arvostamisesta
Kivisen mukaan sovittu rahoitusmalli on osoitus Ylen arvostamisesta Suomen suurimpana kulttuurilaitoksena ja yhteiskunnallisen keskustelun paikkana. Keräystapa säilyttää Ylen riippumattomuuden.
– Toiveemme on ollut pitkäjänteisyyden lisäksi riippumattomuuden turvaaminen, mikä nyt näyttää toteutuvan. Olemme tilivelvollisia kaikille suomalaisille, koko yleisöllemme.
Kivisen mukaan esitys edistää voimakkaasti oikeudenmukaisuutta.
– Nykyisellään noin neljännes kotitalouksista ei maksa Ylen palveluista, vaikka kaikki niitä käyttävät. Uudistus alentaa maksua keskimäärin yli 80 euroa kotitaloutta kohti kun maksajia on enemmän. Yksin asuvilla maksu puolittuu ja pienituloisimmat jäävät sen ulkopuolelle.
Rahoitustaso on riittävä
Yle on Kivisen mukaan tyytyväinen myös tulevaan rahoitustasoon. Yhtiön nykyisen laajuinen toiminta on hänen mukaansa turvattu 500 miljoonan euron vuosittaisella rahoituksella.
– Voimme palata normaalille kehitysuralle. Viime vuosien alijäämät – 26,5 miljoonaa euroa viime vuonna ja seitsemän miljoonaa tänä vuonna – ovat pakottaneet meidät säästämään kohdissa, joista ei pitäisi säästää. Näitä ovat esimerkiksi kotimaiset ohjelmistohankinnat, IT-investoinnit, urheiluoikeudet ja henkilöstöpanostukset.
Kivinen muistuttaa, että julkisen palvelun lähtökohdat ovat riippumattomuus, kotimaisuus, laatu, luottamus ja kattavuus.
Ylen uuden rahoitusmallin on määrä tulla voimaan vuoden 2013 alusta eli tv-maksu säilyy vielä ensi vuoden. Ratkaisu siirtää historiaan yli 80 vuotta käytössä olleen maksutavan. Työttömiksi joutuvat tv-lupatarkastajat.
Ylellä on neljä televisiokanavaa, kuusi radiokanavaa sekä verkkopalvelut suomeksi ja ruotsiksi. Yhtiössä työskentelee 3 100 vakituista ja noin 500 määräaikaista työntekijää.