Kreikan tilanteeseen ei ole yksinkertaista ja helppoa ratkaisua. Kaikki vaihtoehdot ovat huonoja ennen muuta kreikkalaisten kannalta. Kreikka on itse ajanut oman taloutensa umpikujaan. Kukaan ei pysty tarkkaan sanomaan, selviytyykö Kreikka lopulta vai ei.
Nämä ovat poimintoja eduskunnan tiistaisesta keskustelusta. Jos keskustelu ei muuta selkiyttänyt niin ainakin sen, että monimutkaisen vyyhden purkamiseen ei ole yksikertaista ratkaisua.
Eduskunnassa oli selkeä hallitus-oppositio -asetelma. Sellainenkin ”ihme” nähtiin, että Perussuomalaisten Timo Soini joutui alakynteen keskusteluissa. Hän oli liikkeellä liian kevein ja vanhoin eväin. Vakavassa tilanteessa pelkkä suunsoitto ei riitä.
Keskusta ottikin nyt opposition ykköspuolueen aseman, vaikka ex-pääministeri, puheenjohtaja Mari Kiviniemi jätti itsestään valjun kuvan. Keskustan kiivain hyökkäys oli ennen muuta vanhan konkarin Mauri Pekkarisen varassa.
Opposition edustajat eivät kuitenkaan pystyneet esittämään kunnollista vaihtoehtoratkaisua – ehkä päätarkoitus olikin vain vastustaa hallituksen tiedonantoa. Opposition edustajat eivät myöskään kyenneet arvioimaan, mitä mahdollinen tuen epääminen merkitsisi – ja tulisi kreikkalaisille tai suomalaisille maksamaan.
Tiukasti hallituksen linjaa puolustanut pääministeri Jyrki Katainen totesi, että yksinkertaisesti sellaista viestiä ei nyt voida antaa kreikkalaisille, suomalaisille tai millekään muillekaan maille, että velat voi jättää ilman seurauksia maksamatta varsinkaan, jos on ollut itse ongelmiaan aiheuttamassa.
Keskustelu osoitti myös sen, että tukipaketin hyväksyminen ei ole helppoa millekään hallituspuolueille, vaikka siihen sisältyykin nyt aiemmista paketeista poiketen niin yksityisten sijoittajien vastuita kuin vakuussopimuskin.