– Elämä itsessään ei ole aina oikeudenmukaista eikä kohtuullista. Esimerkiksi on kohtuutonta sairastua vakavasti tai menettää työpaikkansa, etenkin jos on juuri perustanut perheen ja ostanut asunnon. Sosiaaliturvan ja sen osana sosiaalihuollon tarkoituksena on tasata tällaisia ihmistä kohtaavia riskejä, Helsingin sosiaaliasiamies Suvi Lepoluoto sanoo.
Sosiaalihuollon asiakkaina on laaja joukko eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Asunnottomat, lapsiperheet, vammaiset, päihdeongelmista kärsivät, nuoret, vanhukset, mielensairauksien kanssa elävät ja omaishoitajat ovat kaikki sosiaalihuollon avun tarvitsijoita.
Osalla vaikeuksia hakea apua ajoissa
Pienet resurssit ovat ajaneet sosiaaliviraston tilanteeseen, jossa osalla asiakaskunnasta on riski jäädä vaille heille laissa tarkoitettua apua.
– Tärkeintä on, että sosiaalihuollosta apua hakeva henkilö ja hänen perheenjäsenensä tulevat oikein ymmärretyiksi tilanteessaan: mistä avun tarve johtuu ja mikä sosiaalihuoltoon tai muuhun sosiaaliturvaan tai sairausvakuutukseen kuuluva taloudellinen tuki tai palvelu voi siihen vastata, Lepoluoto toteaa.
Kuitenkin moni avuntarvitsija kärsii elämäntilanteestaan tai sairaudesta johtuen alentuneesta toimintakyvystä, jolloin esimerkiksi kirjallinen menettely on ylivoimainen ponnistus.
– Käytännössä oikeus toimeentulotukeen voi jäädä toteutumatta, kun sen tarpeessa oleva henkilö ei esimerkiksi muistisairauden, masennuksen tai muun vastaavan syyn vuoksi hae toimeentulotukea – ainakaan ajoissa.
Syvällisempi asiakassuhde takaisi paremmin riittävän asiakkaan tilanteen selvittämisen. Selvittämisen voisi tällöin tehdä sujuvasti myös suullisesti.
Köyhyys, syrjäytyminen ja asunnottomuus ongelmina
Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden karkauspäivän teemana ovat tänä vuonna nuorten syrjäytymisen ehkäisy, kohtuuhintaisten asuntojen varmistaminen ja selkeän perustulon järjestäminen tukiviidakon sijaan.
Myös Lepoluoto näkee sosiaalihuollon nykyisten ongelmien kiteytyvän pitkälti samoihin asioihin.
– Ylipäänsä voi kysyä, onko oikeudenmukaista, että asuminen on Helsingissä niin kallista. Olisiko oikeudenmukaista säätää rajat neliöhintoihin ja vuokriin? Kyse on varmasti jokaisen perustarpeesta.
Lainsäädännöllä on pyritty parantamaan viime vuosina sosiaalisen oikeudenmukaisuuden parempaa toteutumista Suomessa. 2000-luvulla kehitystä on tapahtunut muun muassa säätämällä määräaikoja toimeentulohakemuksen käsittelyyn sekä lailla sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista.
Käytäntö on kuitenkin lakia kirjavampi.
– Täydennyskoulutuksesta huolimatta voi käydä niin, että lainsäätäjä on joissain tapauksissa oikeudenmukaisempi kuin lain soveltaja. Aina eri tarkoituksiin varatut määrärahat ja viranhaltijan käytettävissä oleva aika ei mahdollista riittävää perehtymistä apua hakevan henkilön tilanteeseen, Lepoluoto tähdentää.
Karkauspäivän kulkue vaatii sosiaalista oikeudenmukaisuutta
Hakaniemessä keskiviikkona 29.2. kello 16 kokoontuva kulkue marssii sosiaalisten oikeuksien puolesta Senaatintorille. Kello 17 Senaatintorille saapuva tapahtuma vaatii kaupunginvaltuustolta tekoja juhlapuheiden sijaan.– Sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja lupaukset sosiaalisista oikeuksista eivät toteudu käytännössä. On aika puhkaista tämä kupla, Laura Kontiala kansanliikkeestä kertoo.Helsingin Sosiaalinen Oikeudenmukaisuus ry (HSO) ja tapahtuman ympärille kerääntynyt kansanliike vaatii nuorten syrjäyttämisen lopettamista, kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja sekä perustuloa tukiviidakon sijaan.Tapahtuman musiikista vastaavat Jontti, Laineen Kasperi ja Zapa.Hakaniemessä Helsingin Työttömät ry tarjoaa soppaa ennen kulkueen lähtöä.Senaatintorilla tarjolla on tietoa, puheita ja musiikkia.– Rahat sosiaalisten oikeuksien toteuttamiseen ovat karanneet jonnekin muualle, siksi karkauspäivä on oikea aika vaatia niitä takaisin, Antti Honkonen HSO:sta sanoo.Karkauspäivä kokoaa ihmisiä myös Tampereella ja Turussa. Tapahtumassa on mukana myös ammattiyhdistysväkeä, osana eurooppalaista ay-toimintapäivää julkisten palvelujen leikkauksia vastaan.