KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Mies, jolla ei ole lompakko sydämen tilalla

Jeremy Grantham on vaikutusvaltainen yhdysvaltalainen talousguru, joka on julkisesti tukenut Occupy-liikkeen näkemystä räikeän eriarvoisuuden tasaamisesta.

Jeremy Grantham on vaikutusvaltainen yhdysvaltalainen talousguru, joka on julkisesti tukenut Occupy-liikkeen näkemystä räikeän eriarvoisuuden tasaamisesta. Kuva: Lehtikuva/ Andrew Burton

Peter Lodenius
31.3.2012 13.53

Pintaa syvemmältä

Tuore tieto, jonka mukaan 400 rikkaimman amerikkalaisen yhteinen varallisuus on suurempi kuin 150 miljoonan köyhimmän amerikkalaisen yhteinen varallisuus, on arvatenkin herättänyt keskustelua. Eräs herra Jeremy Grantham kommentoi brittiläisessä Financial Times-lehdessä näin: ”Jos tämä ei häiritse sinua, sinulla on lompakko sydämen tilalla”.

Puheenvuoro herätti huomiota, sillä Grantham on sijoitusyhtiö GMO:n perustaja ja strateginen johtaja sekä sijoitusalan tunnetuimpia guruja. Hän on jo alan veteraani, 70 vuotta täyttänyt. Edelleenkin hän vaikuttaa tiiviisti, muun muassa neljännesvuosittaisten sijoituskatsaustensa kautta, sekä sijoittajien että muiden kansalaisten näkemyksiin. Grantham on syntyjään britti, mutta vaikuttanut USA:ssa jo 40 vuotta.

ILMOITUS
ILMOITUS
Jotkut yksittäiset johtajat voivat hetkellisesti pakottaa yrityksensä seuraamaan eettistä polkua, mutta se tuskin jää pysyväksi.

Occupy Wall Street -liikkeen mukaan Yhdysvalloissa on nykyisin yksi prosentti vastaan 99 prosenttia. Oikeastaan voisi paremmin puhua yhdestä promillesta, mutta varsinaisen omistavan ja hallitsevan kerroksen osuus on itse asiassa tätäkin pienempi. Grantham asettui Financial Timesin puheenvuorossaan tukemaan Occupy-liikkeen näkemystä, jonka mukaan nyt pitäisi auttaa köyhiä työtätekeviä ja nostaa rikkaiden veroja.

Hän sanoi vielä enemmänkin. Yritykset ja hallitukset, jotka ovat heidän vaikutusvallassaan, ovat jättäneet köyhät pulaan. Kapitalismilla ja yrityksillä ei juuri ole sydäntä, hän kirjoittaa. ”Yritykset eivät yleensä vapaaehtoisesti ota huomioon työntekijäänsä, asuinympäristöään tai ympäristön hyvinvointia, ellei se ole kannattavaa – kuluttajien toivomusten ennakoiminen ja ’hyvän kansalaisuuden’ kuvan luominen voi olla oikein hyvää bisnestä – tai viralliset säännökset vaativat sitä.”

Jotkut johtajat, varsinkin Euroopassa, voivat tosin ottaa huomioon myös yhteiskunnan ja jopa – tavatonta kyllä – koko maapallon edun. Kaikkien useimmiten kuitenkin yritysjohtajien edut ovat ensisijaisia. Osakkeenomistajien edut jäävät kauas taakse, puhumattakaan muista osallisista.

Tämän takia reaalipalkat eivät ole nousseet Yhdysvalloissa neljäänkymmeneen vuoteen. Granthamin mukaan tämä on johtanut siihen, että pääomakoneiston tehokkaasta propagandasta huolimatta yhä useammat tajuavat, että USA:sta on tullut plutokratia. Tämä hallinto on muotoiltu pidentämään, suojelemaan ja tehostamaan niiden rikkautta ja vaikutusvaltaa, joilla jo on rikkautta ja vaikutusvaltaa.

Köyhien kansalaisten ahdinkoa pitäisi helpottaa verotusta muuttamalla. Yhdysvalloissa on tehty päinvastoin, rikkaiden veroja on leikattu. Tavallisten kansalaisten yleiskoulutuksen ja ammattikoulutuksen tasoa on laskettu. Jos tätä kritisoi, sitä kutsutaan luokkasodaksi, Grantham toteaa.

Viimeisimmässä sijoittajille suunnatussa neljännesvuosikatsauksessaan Grantham menee vielä pitemmälle.

Talouselämään on viime vuosina pesiytynyt valitettavia ilmiöitä: muun muassa liiallinen spekulatiivinen velanotto, kieroutuneet palkitsemisjärjestelmät, passiiviset johtokunnat ja liian suuret tuloerot. Kun Eisenhowerin aikaan yritysjohtajien palkka oli 40 kertaa suurempi kuin työntekijöiden keskipalkka, se on nykyään yli 600 suurempi, vaikka ”mikään ei viittaa siihen, että heidän tasonsa olisi yleisesti noussut”.

Kohtaloksemme koituu kuitenkin vielä paljon vaarallisempi ilmiö, johon ei kiinnitetä juuri huomiota: maapallon rajalliset voimavarat käytetään niin nopeasti loppuun, että vähitellen kaikkia ei pystytä ruokkimaan. Olisi siis vaarallisen lapsellista turvautua kapitalismiin, joka perustuu lyhyen tähtäimen voittoon ja jolla ei ole keinoja käsitellä tämänkaltaisia ongelmia.

Kapitalismilla ei yleisesti ottaen ole moraalia tai omatuntoa. Jotkut yksittäiset johtajat voivat hetkellisesti pakottaa yrityksensä seuraamaan eettistä polkua, mutta se tuskin jää pysyväksi.

Tilanne huononee koko ajan, sillä Washingtonista on tullut yritysten yhteinen tytäryhtiö – kapitalismilla on ollut rahaa, jolla voi yrittää ostaa vaikutusvaltaa.

”Sillä tavoin rikkaat yritykset voivat käyttää niin paljon poliittista vaikutusvaltaa, että niillä tällä hetkellä on vaarallisen paljon vaikutusta kongressiin. Ja kysymykset, joissa ne vaikuttavat eniten, ovat juuri niitä tärkeimpiä. Niitä, jotka eniten vaikuttavat yhteiskunnan pitkäaikaiseen hyvinvointiin, jopa sen eloonjäämiseen.”

Yritykset voivat esimerkiksi vapaasti käyttää luontoa hyväkseen ja vahingoittaa sitä ja taistella kaikkea julkista sääntelyä vastaan.

Kapitalismi uhkaa koko meidän olemassaolomme. Tätä todistaa Granthamin mukaan se, että Karl Marx ja Friedrich Engels ainakin osittain olivat oikeassa. He ”ennakoivat globalisaation ja ylikansallisen yrityksen tulon ja pitivät sitä hyvänä, koska he ajattelivat, että tämä tekisi kapitalismin vielä mahtavammaksi, kaikkialle ulottuvaksi ja lopulta piittaamattomaksi”. Globalisaatio ”tarjoaisi … kapitalisteille lisää köyttä, jolla hirttää itsensä… ostettuna kiivaasti kilpailevilta kapitalisteilta, jotka loppuun saakka tavoittelevat hyvää kauppaa”, Grantham maalailee.

Tämän vuoksi hallitusten on puututtava peliin. ”Jotta Marxin apokalyptinen visio ei toteutuisi, tarvitsemme valistuneen hallituksen harjoittamaa malttia … ennen kuin kapitalismista tulee niin ylimielinen, että syntyy joku vakava kansalaisreaktio.”

Sen sijaan Marx ja Engels erehtyivät uskoessaan työläisten yhtyvän – robottien järjestäminen tulee olemaan vaikeaa, Grantham kirjoittaa.

Kapitalismi tekee melkein kaiken paremmin kuin mikä tahansa muu talousjärjestelmä, Grantham väittää. Siinä on kuitenkin kolme vakavaa puutetta, jotka voivat koitua kohtalokkaiksi. Kestävä talousjärjestelmä ei voi perustua ikuisesti kasvavaan velkaan. Yritysten ei voi sallia johtavan hallituksia ja rosvoavan valtiovarainministeriöitä. ”Kasvu hintaan mihin hyvänsä” on resepti maapallon itsemurhalle.

Talousteoria ei piittaa luonnonlaeista. Se ”ei ollenkaan pysty käsittelemään luonnonvarojen rajallisuutta… Kapitalismi haluaa syödä rajallisia luonnonvaroja kiihtyvällä vauhdilla sillä perusteella, että jokaisella maapallon asukkaalla on oikeus elää kuten hurjasti saastuttavissa kehittyneissä maissa tehdään tänään”, Grantham toteaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään