Hallituksen kaksi viikkoa sitten päättämä solidaarisuusvero oli hyvä avaus kohti tasaisempaa tulonjakoa. Yli 100 000 euroa vuodessa ansaitseville on tulossa 1,5 prosenttiyksikön veronkorotus.
Iloa himmentää alkuhuumassa useimmilta huomaamatta jäänyt tieto siitä, että korotus koskee vain ansiotuloja, mutta ei pääomatuloja. Näin se lisää entisestään ansio- ja pääomatulojen verotuksen välistä epäsuhtaa, kannustaa muuttamaan ansiotuloja pääomatuloiksi eikä kerrytä riittävästi tuloja valtion kassaan.
Eniten pääomatuloa saaneiden tyypillinen veroprosentti vuonna 2010 oli 28. Kymmenestä eniten pääomatuloja saaneesta viidellä ei ollut ansiotuloja ollenkaan. Pelkästään kymmenen eniten pääomatuloja saaneen kohdalla solidaarisuusveron ulkopuolelle jäävät yhteensä 119 miljoonan euron tulot.
Kymmenestä eniten pääoma-tuloja saaneesta viidellä ei ollut ansiotuloja ollenkaan.
Kymmenen eniten ansiotuloja saaneen veroprosentit taas lähentelivät viittäkymmentä. Tässä epäsuhdassa ei ole mitään järkeä.
Pohja eri tulojen räikeän erilaiselle verokohtelulle luotiin tasan 20 vuotta sitten. Silloin oli se viikonloppu, jonka aikana Esko Ahon hallitus päätti 10 miljardin markan säästöistä ja vuonna 1993 voimaan astuvasta eriytetystä tuloverojärjestelmästä.
Se viikonloppu tiesi joillekin loppuelämän mittaista köyhyyttä ja joillekin toisille mahdollisuutta silloisen Suomen oloissa ainutlaatuiseen rikastumiseen. Eriytetyn tuloverojärjestelmän ansiosta suomalaisten suurituloisimman yhden prosentin osuus käytettävissä olevista tuloista nousi 3:sta 6:een prosenttiin ja on sillä tasolla pysynyt. Vuonna 2007 ylimmän tuloprosentin tuloista 62 prosenttia oli pääomatuloa.
Solidaarisuusveron osalta kehysriihen lopputulosta ei pidäkään ottaa lopullisena saavutuksena, vaan ensimmäisenä etappina kohti vielä solidaarisempaa verouudistusta. Se voidaan toteuttaa esimerkiksi tukkimalla 20 vuotta sitten luotu kaava, jolla suurituloiset voivat kikkailla itselleen alemmat ja aivan ylimmissä tuloissa jopa alenevat verot.
Myös listaamattomien yhtiöiden omistajien verovapaus 90 000 euron tuloihin asti on otettava uuteen tarkasteluun.
Nyt tulossa olevalla solidaarisuusverolla kerätään valtion kassaan noin sata miljoonaa euroa. Se on kovin pieni summa sen hyvinvointiyhteiskunnan tarpeisiin, jota kokoomuskin puheissaan nykyään niin paljon puolustaa. Seuraava mahdollisuus edetä sanoista tekoihin tulee jo elokuussa, jolloin ensi vuoden budjetista päätetään.