Tutkimuksen mukaan nyt vasemmistoliittoon suhtautuu myönteisesti 29 prosenttia vastaajista. Luku mittaa puolueen yleistä julkikuvaa ja on noussut viime syksystä neljä prosenttiyksikköä. Samalla puolue on päässyt peränpitäjän paikalta, jonne on joutunut Perussuomalaiset, joihin myönteinen suhtautuminen putosi kahdeksan prosenttiyksikköä.
Vasemmistoliittoon kielteisesti suhtautuvia on silti vielä paljon, tässä tutkimuksessa 57 prosenttia, mutta puolueista sillä on suurin siirtymä positiivisen puolelle. Esimerkiksi myönteisimmässä valossa porskuttavalla kokoomuksellakin luvussa (46 prosenttia) oli laskua kaksi prosenttiyksikköä.
Hallitustyö ei syönyt
Myös puoluejohtoon, puolueen toimintakykyyn ja uskottavuuteen suhtaudutaan aiempaa myönteisemmin.
– Olen ilahtunut tuloksista ja helpottunut, koska on myös epäilyksiä siitä, että hallituksessa oleminen syö meitä, vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka arvioi.
Hallituksessa olemiseen puolueessa suhtaudutaankin myös tämän tutkimuksen mukaan kaksijakoisesti.
– Näyttää kuitenkin siltä, että hallituksessa oleminen karistaa mielikuvia puolueen yhteistyökyvyttömyydestä. Nyt näkyy, että puolue pystyy toimimaan vaikeassa tilanteessa. Uskon, että pitkällä aikavälillä se lisää uskottavuutta, Puhakka sanoo.
Myös kaikkien muiden tutkimuksessa mukana olleiden hallituspuolueiden uskottavuus on kasvanut.
Toivo nuorissa
Nyt tehty tutkimus vahvistaa jo aiemmin nähtyä ilmiötä, jossa vasemmistoliittoon myönteisimmin suhtautuvat nuoret ikäluokat.
– Keski-iän tuolla puolen kriittisyys, jopa vastenmielisyys, vasemmistoliittoon kasvaa, Puhakka sanoo.
– Mutta historian painolasti, josta puolueen kannatus on kärsinyt, alkaa hävitä uusien sukupolvien noustessa äänestysikään. Heikkous on kuitenkin se, että esimerkiksi kuntavaaleissa alle 30-vuotiaat ovat muita vähemmän lähtemässä äänestämään.
Tutkimus kertoo myös sen, että ensi syksyn kuntavaalista ollaan kiinnostuneempia kuin neljän vuoden takaisista vaaleista silloin.
– Jos ihmiset saataisiin äänestämään, molemmat vasemmistopuolueet hyötyisivät siitä, Puhakka uskoo.
Samoihin aikoihin Taloustutkimuksen julkistamat kannatusluvut ovat vasemmistoliitolle parhaat sitten vuoden 2007. Nyt vasemmistoliittoa äänestäisi 8,9 prosenttia vastanneista.
– Nyt on ilmassa nousun odotusta ja se koskee koko vasemmistoa, Puhakka tulkitsee.
Myös SDP:n kannatus oli noussut, kun Perussuomalaisten kannatus tulee kolisten alas.
Punavihreät kannattajat
Selvitys vahvistaa myös sen, että vasemmistoliiton kannattajakunta on punavihreää eli painottaa ympäristöasioita perinteisten vasemmiston asioiden lisäksi.
– Se näkyy siinä, että meidän kannattajille paljolti toiseksi mieluisin puolue on Vihreät. Sama näkyy Vihreillä, vasemmistoliitosta ollaan kiinnostuneita, Puhakka sanoo.
Politiikan teemoista erityisesti vasemmistolaisia kiinnostavat tuloerojen kaventaminen, vähemmistöjen oikeuksien turvaaminen, ilmastonmuutoksen torjunta, palkansaajien sosiaali- ja terveysturvasta huolehtiminen, sukupuolten tasa-arvon edistäminen, työelämän epävarmuuden vähentäminen ja rasismin ja maahanmuuttajavastaisuuden vähentäminen.
– Ne ovat asioita, joissa puolueen ja kannattajien linjaukset kohtaavat. Tuloerojen kaventaminen on selkeä ykkönen, Puhakka sanoo.
Asia, joka taas ei kiinnosta vasemmistolaisia, vaikka se kansaa keskimäärin kiinnostaa, on maanpuolustus.
Puoluebarometrin teettivät yhdessä kokoomus, SDP, Perussuomalaiset, keskusta ja vasemmistoliitto.