STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää nosti keskusteluun tärkeän asia, kun hän esitti harkittavaksi opiskelijoiden kesäopiskelun lisäämistä. Yliopistojen opettajaliitot tyrmäsivät ajatuksen miltei suoralta kädeltä. Asiassa on kuitenkin monia eri puolia, siksi aiheesta kannattaisikin käydä perusteellinen keskustelu.
Nyt korkeakoulutusta antavat paikat ovat käytännössä kiinni yli kolme kuukautta vuodessa. Tyhjäkäynti ei ole ihan halpaa kenenkään kannalta. Tietysti opettajakunta tarvitsee lomansa ja monet opiskelijat ovat lukukausien aikana pakotettuja kesätöihin toimeentulonsa turvatakseen. Moniin ammatteihin valmistautuminen edellyttää myös opeteltuja työtaitoja.
Kesälukukauden tyrmätessään työntekijäjärjestöt vetoavat erityisesti resurssipulaan sekä opetusta antavan henkilökunnan tutkimusmahdollisuuksien heikkenemiseen. Molemmat syyt ovat varmaan todellisia, mutta eivät kuitenkaan sellaisia, joille ei voisi jotakin tehdä – jos vain on halua.
Kesäajan tehokkaammasta käyttämisestä voisi olla hyötyä niin opiskelijoille, opettajille ja tutkijoille kuin koko yhteiskunnallekin. Sen myötä opiskeluaikoja voitaisiin hiukkasen lyhentää ja samalla työuria pidentää.
Tuskin koskaan päädytään sellaiseen tilanteeseen, että kesäopiskelu sopisi kaikille, eikä tarvitse sopiakaan. Opiskelijoiden enemmistölle kesätyö on joka tapauksessa tärkein keino parantaa toimeentuloa ja myös hankkia myöhemmin tarvittavaa työkokemusta. Kaikki opiskelijat eivät kuitenkaan kesätyötä saa tai halua. Todennäköisesti useimmille heistä opiskelun jatkuminen kesän yli sopisi vallan mainiosti, jos toimeentulo vain on turvattu esimerkiksi kesäopintotuella.
Suomen ylioppilaskuntien liitosta huomautetaan lisäksi, että opiskelumahdollisuuksien parantaminen kesäkuukausina voisi olla resurssipulasta kärsiville yliopistoille hyvä tapa lisätä mahdollisuuksia menestyä rahanjaossa.
Niin työelämä kuin opiskelumaailmakin ovat viime vuosina nopeasti muuttuneet. Monilla elämänaloilla asioita joudutaan puntaroimaan kokonaan uusistakin näkökulmista. Aika erikoista olisi, jos esimerkiksi edistyksen eturintamassa olevat yliopistot haluavat ilman sen perusteellisempaa selvittelyä pidättäytyä vanhoissa käytännöissä.