Neljissä viimeisimmissä kuntavaaleissa ääniharavana Lohjan valtuustoon valittu Matti Pajuoja on itseoikeutettu pääpuhuja Vasemmistoliiton vaalitilaisuudessa kaupungin torilla. Hänen kanssaan oli viime lauantaiaamuna esittäytymässä osa puolueen 62 ehdokkaasta lokakuun vaalissa.
Vasemmistoliitolla on Lohjan valtuustossa nyt seitsemän valtuutettua. Tavoitteena on kasvattaa ryhmää vähintään yhdellä.
Valtuustoryhmää 16:tta vuotta johtavalla Pajuojalla on takanaan pitkä ura Lohjan luottamustehtävissä. Tähän mennessä vuosia kaupunginvaltuuston jäsenenä miehellä on 28 vuotta.
Jos haluaa vaikuttaa yhteiskunnassa,on kunnanvaltuustopaikka, jossa se on mahdollista.
Miten Pajuoja kuntalaisilta saamaansa luottamustehtävää arvostaa ja miten hän sitä on hoitanut, siitä kertoo kaiken tämä: Matti Pajuoja on osallistunut jokaiseen valtuuston kokoukseen. 28 vuoden kuluessa ei ole yhtään poissaoloa.
– Kerran piti tilattu Italian matka perua, muistelee Pajuoja, jota edes sairastumiset eivät ole pitäneet poissa valtuuston kokouksista. Paikallislehti on yrittänyt selvittää olisiko jo muu Suomessa yltänyt vastaavaan suoritukseen.
Erilainenkin kelpaa
Pohjanmaalta kotoisin oleva Pajuoja toimi ennen politiikkaan osallistumistaan ay-liikkeessä, ja oli pitkään Lohjan Paperin pääluottamusmies.
– Ay-liikkeestä olen lähtenyt ja lähdin mukaan politiikkaan, kun näin, että vasemmiston aatetta täytyy lähteä ajamaan.
– Minulla on usein ehkä erikoisia ja erilaisia näkemyksiä, mutta silti kelpaan, toteaa Pajuoja, joka tosiaankin tiedetään mieheksi, jonka mielipiteet joskus poikkeavat Vasemmistoliiton kannoista.
– Tuon omat näkemykseni esille ja minulle on turha antaa mitään toimintaohjeita.
Pajuoja on toiminut päättymässä olevan valtuustokauden ryhmäjohtajuuden ohella kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajana. 28 valtuustovuodesta hän ollut kaikkiaan 20:na valtuuston puheenjohtajistossa.
Uralla luottamustehtävissä on pituutta, mutta Pajuojalle ei ole tullut mieleenkään olla pyrkimättä jatkamaan sitä, vaikka ikääkin on jo komeat 67 vuotta.
Ehdolla nytkin
– Kun soittoja tulee parhaana päivänä 20, kun ihmiset edelleen pysäyttävät kadulla. Minun on vaikea jättää näitä ihmisiä, sanoo Pajuoja.
– Nytkin tuli pyyntöjä, että lähtisin jälleen ehdokkaaksi. Lähdin.
Vasemmistoliiton vaaliteltalla kävijä vahvistaa miksi Pajuojalta ei keskustelukavereita torilla puutu.
– Matti vie toiveitamme eteenpäin, ja pitää vaarin siitä, että niitä myös toteutetaan
Pajuoja ei ota kaikkea kunniaa itselleen. Hän kehuu johtamaansa valtuustoryhmää, joka hänen mukaansa poikkeaa valtuuston muista ryhmistä. Se on pystynyt toimimaan yksimielisenä tilanteessa, joissa muut ryhmät ovat kamppailleet sisäisten erimielisyyksien kanssa.
– Vasemmistoliitolla on Lohjan valtuustossa upea ryhmä, kehuu Pajuoja.
Esimerkkeinä ryhmän saavutuksista päättyvällä valtuustokaudella Pajuoja ottaa esille terveyskeskusten määrän säilyttämisen ennallaan ja jätehuollon järjestelyt.
Kaupunginvaltuusto hyväksyi kesäkuussa palveluverkosta päättäessään äänin 28–23 Vasemmistoliiton esityksen, jolla torjuttiin hankkeet supistaa terveyskeskusten määrä kahteen. Valtuusto totesi, ettei kahden terveyskeskuksen verkkoon siirtymiselle ole edellytyksiä. Myös nykyinen hammashoitola- ja neuvolaverkosto päätettiin säilyttää.
Kaupungin jätteenkuljetusasiassa Pajuoja korostaa Vasemmistoliiton olleen käytössä olevaa käytäntöä puolustaessaan pienyrittäjien ja työpaikkojen asialla. Toimesta vastaa nyt tulevaisuudessakin kaksi pienyritystä, jotka työllistävät yli 30 ihmistä.
Vihreistä Vasemmistoliittoon
Matti Pajuoja sanoo olevansa tyytyväinen siihen, että Vasemmistoliiton ehdokkaiden joukossa on Lohjallakin mukana nuoria ja maahanmuuttajia.
– Olemme korostaneet, ettei ketään saa syrjiä. On tärkeätä saada monipuolinen ehdokasjoukko. Maahanmuuttajien mukaantulo on nyt meillä uutta. Heitä on kaksi, Ana María Gutiérrez Sorainen ja Lasana Jawneh.
Lohjaan liittyvässä Nummi-Pusulassa asuva Gutiérrez tuli Suomeen Nicaraguasta 20 vuotta sitten. Jawneh on Gambiasta, on ollut täällä 17 vuotta ja koulutukseltaan tradenomi.
Molemmat ovat Pajuojan kanssa samaa mieltä: Jos haluaa vaikuttaa yhteiskunnassa, on kunnanvaltuustopaikka, jossa se on mahdollista.
Espanjan kieltä opettava Gutiérrez oli Nurmijärvellä vihreiden valtuutettuna, mutta sanoo nyt löytäneensä Vasemmistoliitosta ilmapiirin, joka hän hänelle oikea.
– Minut on otettu vastaan lämmöllä. Olen kokenut hengen, jossa tehdään työtä yhdessä täysivaltaisina yhteiskunnan jäseninä, että kaikilla on oikeus ja myös velvollisuus osallistua yhteiskunnan rakentamiseen.