Tshekin myrkkyviinaskandaalin rikostutkinnan edetessä terveysministeri Leos Heger luonnehti uusia löydettyjä viinavarastoja ”joukkotuhoaseeksi”.
Kahden viikon aikana Tshekissä on kuollut 23–25 ihmistä metyylialkoholin aiheuttamiin myrkytyksiin. Luku täsmentyy päivittäin ruumiinavaustulosten selvittyä.
Kymmenistä myrkyttyneistä ilmeisesti jotkut kuolevat vielä. Moni on menettänyt näkönsä tai jää loppuiäkseen aivoinvalidiksi.
Taustalla lienee järjestäytyneen rikollisuuden veronkierto ja musta pörssi.
Vaikka hallitus viikko sitten kielsi kaiken yli 20-prosenttisen alkoholin myymisen, tarjoilun ja esillä pidon kaikkialla maassa, vaara ei suinkaan ole väistynyt.
Kielto vain koville juomille
Ravintoloissa ja kaupoissa hyllyt tyhjennettiin tai peitettiin viime perjantaina. Ylevät laatupullot katosivat jopa parlamentin kuppilasta.
Olutta, viiniä tai vaikkapa mietoa munalikööriä voi tosin jokainen juoda niin paljon kuin sielu sietää. Mikään ei myöskään estä piipahtamasta rajojen yli ja tuomasta Tshekkiin ”puhdasta viinaa”.
Puola ja Slovakia ovat jo kieltäneet viinantuonnin Tshekistä. Slovakiassa tshekkiviina on myrkyttänyt toistaiseksi kahdeksan henkeä.
Keskiviikkona EU:n elimet pyysivät Tshekin viranomaisia estämään viinanviennin ulkomaille.
Kummallisia arvoituksia
Tshekin viranomaisilla ei edelleenkään ole käsitystä siitä, millainen määrä myrkkyviinaa on ollut markkinoilla ja mihin kaikkialle sitä on levinnyt.
Tappoväline on metanoli, metyylialkoholi. Se on erityisen katala aine, sillä sen eroa etanoliin eli normaaliin etyylialkoholiin ei asiantuntijakaan helposti pysty erottamaan ilman tutkimuslaitteita.
Kuitenkin jo vähäinen metanolimäärä pystyy surmaamaan ihmisen tai esimerkiksi viemään näön. Myrkytyksen ja sen vaikutuksen toteamista vaikeuttaa metanolisekoitteisen ja ”hyvän” viinan nauttiminen samanaikaisesti. Etanoli jopa on ensiapulääke metanolia vastaan.
Niinpä metanolia voi vaarattomasti esiintyä esimerkiksi hedelmistä täysin laillisesti valmistetuissa kotitarveviinoissa. Tälläkin hetkellä maaseudulla perinteinen syyspoltto sujuu täysillä.
Nyt paljastuneessa metanoliskandaalissa on kuitenkin kysymys ilmeisen mittavasta, järjestäytyneen rikollisuuden hallitsemasta veronkierron ja mustan pörssin mafioiden hankkeesta.
Yhden olettamuksen mukaan maahan ulkomailta tuotua metanolia on lisätty runsaasti mahdollisesti teollisuusspriihin tai muihin ”puhdistettuihin” denaturoituihin sotkuihin.
Julkisena salaisuutena epäillään mafioiden jo vuosien ajan tuoneen Tshekkiin ulkomailta etanolia, joka kuitenkin korkean veron välttämiseksi on tullattu lähes verottomana metanolina.
Nyt pimeän viinan jakajille olisi sattunut vahinko, jossa ”metanoli” olisikin todella ollut metanolia, ja johonkin suureen keitokseen olisi tullut sitä liikaa.
Slovakiassa esitetty arvovaltainen käsitys pitää mahdollisena, että EU:n biopolttoainetta varten valmistettua juurikasnestettä olisi opittu käyttämään väärennetyn alkoholin aineksena.
Kuitenkin on vaikea olettaa että joku olisi tehnyt tällaisen mittavan virheen tahallaan, seuraukset tietäen.
Media pitää ilmeisenä, että skandaalin taustalla on todella suuren luokan rikollinen toiminta. Metanolia tai biopolttonesteiden aineksia kun kuljetaan junaletkoina.
Nukkuiko tulli ja poliisi?
Olennainen kysymys kuuluukin, miksi valtion viralliset elimet, etenkin tullihallinto, elintarvikkeiden (ja siis alkoholin) laatua valvovat kontrollielimet tai terveysministeriön hygieniavirasto tai poliisin järjestäytynyttä rikollisuutta tutkivat elimet eivät ole aikaisemmin ja merkittävästi puuttuneet tähän rikollisuuteen.
Ongelmasta kertoi jo vuonna 1999 lähetetty laaja tv-dokumenttiohjelma.
Viime vuosina hallinneet oikeistohallitukset ovat supistaneet kaikkien valvontaelinten määrärahoja ja karsineet niiden valtuuksia.
Toisaalta kun poliisi nyt suhteellisen nopeasti löysi 29 rikosverkostojen jäsentä, heillä lienee ollut tarkka sihti jo etukäteen.
”Alempien kerrosten ongelma”
Terveysministeri Heger torjuu syytökset siitä, että myrkytyksen vastaisiin tehotoimiin ryhdyttiin vasta viikon kuluttua ensimmäisistä kuolemantapauksista.
Myös media heräsi hitaasti, koska ensimmäiset uhrit kuuluivat Ostravan teollisuusalueen kaivoskaupunkien laitapuolen asukkaisiin.
Tshekin koillisnurkassa sijaitsevaa Ostravaa ylistettiin vanhan vallan aikana maan terässydämeksi. Yksityistämisten jälkeen kaivos toisensa jälkeen on suljettu ja työntekijät on rationalisoitu kaduille terästehtaista ja alihankkijoilta. Etenkään ikääntyneemmät eivät pysty pakenemaan joukkotyöttömyyttä.
Moni turvautuu lohtuna kioskeilla myytävään halpaan viinaan. Kauppojen lailliseen alkoholiin rahat eivät riitä.
Tyden-lehti kertoi esimerkin: ikänsä terästehtaalla työskennellyt Libuse Puckova, 58, joutuu 5 900 korunan (237 euron) varhaiseläkkeestään maksamaan 5 210 korunan vuokran ja 1 090 korunan lämmitys- ja muut kulut. Jos tässä tilanteessa joutuu vielä käymään lääkärillä ja ostamaan lääkkeet, ihmisarvoiseen elämiseen ei yksinkertaisesti jää mitään.
Halpa myrkkyviina iskikin ensin Tshekin sosiaalisesti toivottomilla alueilla. Aluksi myynti kiellettiin juuri kioskeista ja niihin verrattavista pikkukuppiloista.
Vasta kun myrkytykset levisivät Prahaan, tuli kiire kieltää kaiken viinan myynti. Nyt pohditaan, kuinka korkealle myrkkyviinamafioiden lonkerot ulottuvat ja mitä yhteyksiä skandaali paljastaa.