Viikon kysymys
Lauantaina vietetään kansallista pelipäivää. Päivää ovat järjestämässä kirjastot, opetushallitus ja lukuisa joukko kansalaisjärjestöjä.
Pelipäivänä kirjastoissa, kouluissa ja nuorisotaloissa toivotetaan kaikki pelaamisesta kiinnostuneet iästä riippumatta pelaamaan yhdessä.
Mihin pelipäivää tarvitaan, projektipäällikkö Inka Silvennoinen Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:stä?
– Tarkoituksena on lisätä keskustelua pelaamisesta sekä saada vanhemmat kiinnostumaan lastensa pelaamisesta ja ymmärtämään, mistä pelaamisessa on kyse. Haluamme lisätä positiivista ja lapsille turvallista pelaamista.
Pelipäivänä usutetaan vanhempia ja lapsia pelaamaan yhdessä. Minkä tähden?
– Vanhemmat voivat paremmin suojata lapsia tietokone-, konsoli- ja mobiilipelaamisen riskeiltä, kun he ottavat osaa pelaamiseen ja tietävät, kuinka paljon, miksi ja mitä pelejä lapset pelaavat ja miten lapset niihin reagoivat. Lisäksi pelaaminen on hauskaa yhdessä tekemistä kaikenikäisille.
Miksi Ehyt ry on mukana pelipäivässä?
– Meillä on meneillään viisivuotinen Pelitaito-projekti, jonka tavoitteena on ehkäistä lasten ja nuorten pelihaittoja.
– Pelaaminen on lähtökohtaisesti ihan mukava juttu. Emme pyri ehkäisemään pelaamista, vaan pelihaittoja.
Mitä vanhemman pitää tietää lastensa pelaamisesta?
– Ei tarvitse olla peliasiantuntija. Riittää, että vanhempi on kiinnostunut lapsen pelaamisesta ja ottaa osaa lapsen peliharrastukseen keskustelemalla, kyselemällä ja esimerkiksi pelaamalla yhdessä.
– Toki vanhemman tehtävä on rajoittaa lapsen pelaamista, jos lapsella itsellään ei tunnu olevan siihen välineitä.
Kuinka vakavia seurauksia liialla pelaamisella voi olla?
– Täytyy muistaa, että suurin osa lapsista pelaa ihan kohtuullisesti. Pienillä lapsilla ”ahmimiskaudet” ovat hyvin tavallisia. Uusia pelejä pelataan alussa runsaastikin, mutta jossain vaiheessa innostus laantuu.
– Pahimmillaan pelaamisesta voi muodostua liian keskeinen elämänsisältö. Se alkaa haitata lapsen koulunkäyntiä, harrastuksia, sosiaalisia suhteita ja hyvinvointia, lopulta jopa hygienia unohtuu. Tällaisissa tilanteissa pelaamisella usein paetaan ongelmia tai säädellään tunteita.
Mitä tarkoitat tunteiden säätelyllä?
– Pettymyksistä ja esimerkiksi kaveririidoista nousevat tunteet hukutetaan pelaamiseen. Siitä haetaan hyvää oloa. Nuoruuteen kuitenkin kuuluu tunteiden harjoittelu. Niistä pitää keskustella ystävien ja vanhempien kanssa.
Millaista pelaamista suosittelette?
– Lapsen ikäkehitykseen sopivia pelejä, eli noudatetaan ikärajoja.