Alkoholin aiheuttamat haitat työkyvylle ja työyhteisön hyvinvoinnille on edullisinta ja helpointa estää jo ennakkoon. Työterveyslaitos suosittelee sen vuoksi päihdeohjelman tekemistä jokaiselle työpaikalle.
Päihdeohjelma on ohjeistus, jonka avulla työpaikalla voidaan ennaltaehkäistä ja hallita päihdehaittoja sekä vähentää päihteiden riskikäytöstä aiheutuvia kustannuksia työpaikalle ja terveyshaittoja yksilölle.
Mallin ja ohjeet ohjelman laatimiseen saa Työterveyslaitoksen julkaisemasta Päihdeohjelmaoppaasta. Uusittu opas on aiempaa käytännönläheisempi ja se on saatavana myös verkkoversiona.
Päihdeohjelmaopas sisältää tietopaketin päihdeohjelman sisällön rakentamiseen, mallitekstin työpaikan oman päihdeohjelman pohjaksi sekä lisätietoa alkoholin haitoista työpaikoilla.
Opas sisältää myös päihdehaittoihin puuttumisessa välttämättömät lomakkeet, kuten muistion puheeksiottotilanteesta ja kuntoutussuunnitelman. Uutta on, että ne ovat saatavilla myös muokattavassa ja tulostettavassa muodossa verkosta.
Haitat seuraavat töihin
Alkoholin riskikäytön aiheuttamat haitat seuraavat työpaikalle. Työterveyslaitoksen Alkoholi ja työpaikka 2010 -tutkimusraportin mukaan työpaikoilla oli muun muassa alkoholilta haisevia ja krapulaisia työntekijöitä, poissaoloja erityisesti maanantaisin ja perjantaisin sekä juomisensa takia työtovereita tai asiakkaita vältteleviä työntekijöitä.
– Kun alkoholinkäytön seuraukset näkyvät töissä, on kohtuus jo ohitettu ja käytön hallinta menetetty. Ensimmäisetkin merkit on otettava tosissaan ja asiaan on puututtava välittömästi. Puuttuminen on välittämistä, asiantuntija Anne Kujasalo Työterveyslaitoksesta sanoo.
Riskikäyttö on yleistä
Lähes 90 prosenttia työikäisistä käyttää alkoholia. Miehistä 40 prosentilla ja naisista 18 prosentilla alkoholin käyttö on riskitasolla tai sen yli. Useimmat eivät tiedä olevansa riskikäyttäjiä. Riskikäyttö tarkoittaa juomatapaa, josta on haittoja terveydelle. Sellaiseksi katsotaan esimerkiksi viikoittainen humalajuominen ja päivittäinen muutaman annoksen tissuttelu.
Kujasalon mukaan alkoholiriippuvuus voi kehittyä vähemmälläkin alkoholinkäytöllä, sillä useilla suomalaisilla on perimässään riippuvuusriski, eikä kenelläkään ole suojatekijää riippuvuutta vastaan.
– Siksi alkoholihaittojen ehkäisy tulee kohdistaa koko henkilöstöön ja se kannattaa aloittaa, ennen kuin haittoja alkoholinkäytöstä työpaikalla on edes ilmennyt.