Viikon kysymys
Päihdepalvelut 2013 -tapahtumassa Helsingissä pohdittiin keskiviikkona palveluiden tulevaisuutta. Keskusteluissa mietittiin myös yhteiskunnan muutosten vaikutuksia päihteiden käyttöön.
Miten päihdepalvelut toimivat tällä hetkellä Suomessa, alkoholitutkija Hannu Alho Helsingin yliopistosta?
– Huonosti.
Mitä ongelmia palveluissa on?
– Pääongelma on, että palvelut ovat erittäin pirstaloituneita. Meillä on liian monta toimijaa eikä työnjaosta ei ole edes sovittu. Päihdepalvelut ovat olleet hyvin paljon sosiaalipuolen vastuulla. Lääketieteellinen näkemys on jäänyt liian vähäiseksi.
Eikö sosiaali- ja terveyspuolen yhteistyö päihdeasioissa toimi?
– Ei toimi, mutta se on muuttumassa. Aika monessa kaupungissa on jo lopetettu klassiset A-klinikat ja palvelut on siirretty terveysasemien yhteyteen. Niissä saa nyt kaikki palvelut samasta paikasta.
Miten päihdepalveluita pitäisi parantaa?
– Suunta on oikea. Palveluita pitäisi olla saatavilla kaikista terveys- ja sosiaalihuollon paikoista. Terveydenhuollon kaikki tasot pitäisi kouluttaa, koska tietoa ei ole riittävästi.
Alkoholi- ja raittiustyölakia uudistetaan parhaillaan. Mitä toivot uudistukselta?
– Toivoisin, että hoitojen pirstaleisuutta voitaisiin vähentää ja yhteistyötä parantaa. Nyt tämä on ollut kissanhännänvetoa sosiaali- ja terveyshuoltojen välillä. On katsottu klassisesti, että työ on sosiaalihuollon alaa ja sosiaalijohtajat ovat halunneet pitää siitä kynsin ja hampain kiinni.
Vaikuttavatko yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset päihteiden käyttöön?
– Jossakin vaiheessa ajateltiin, että alkoholia pitäisi saada joka putiikista. Nyt on ymmärretty, ettei se ollutkaan fiksu ajatus. Väestökyselyissä ihmiset ovat entistä enemmän alkoholin käytön rajoitusten kannalla. Humalahakuista juomista pidetään tyhmänä.
Alkoholiongelmien hoidossa on tavoitteita. Saavutetaanko niitä?
– Kyllä ja ei.
Pitäisikö tavoitteita muuttaa?
– Kyllä. Nyt hoitotavoitteena on täysraittius kaikille. Se on varmasti 70 prosentille hyvä tavoite. Juoppo ei kuitenkaan yleensä hyväksy täysraittiutta.
– Hänelle olisi parempi sanoa, että nyt sinä juot niin paljon, että vaarannat terveytesi. Sen jälkeen voi kehottaa vähentämään juomista tasolle, jolla se ei olisi enää terveysriski. Silloin hän todennäköisesti kuuntelisi ja muuttaisi käytöstään.