Juha Hiltunen työstää parhaillaan englanninkielistä kirjaa, jossa hän käsittelee Elvis Presleyn alkuperäisamerikkalaisia juuria ja vaikutteita. Elviksessä oli myös intiaaniverta.
– Elviksen isoisoisoäiti oli cherokee ja myös hänen isänsä puolelta löytyy intiaaniverta jonkin verran. Olen analysoinut Elviksen verenperintöä kaikilla tasoilla. Arvioni mukaan Elvis oli noin 1/8-intiaani.
– Se on nykymittapuun mukaan aika paljon. Puhdasverisiä pohjoisamerikkalaisia intiaanejahan on nykyään vähän. Intiaaniheimojen jäseneksi pääsee vain erittäin tarkkojen geneettisten- ja DNA-tutkimusten kautta. Tällä hetkellä on tavallista, että intiaaniheimoon otetaan 1/32-intiaani, kertoo Hiltunen, joka on Oulun yliopiston Amerikan alkuperäiskulttuurien dosentti.
Elviksen arvoissa ja luonteessa oli monia intiaaneille ominaisia piirteitä.
Elvis suosi intiaaniteemaa myös ulkoisesti. Kaikkein selvimmin se näkyi haalariasuissa, joita Elvis käytti vuodesta 1970 lähtien.
– Haalariasuja oli 120–130, joista noin 40 prosenttia kuvastaa intiaani- tai cowboykulttuuria suoraan tai epäsuorasti. Niille oli ominaista esimerkiksi intiaanityyliset hapsutukset ja traditionaaliset helmikoristeet.
Elvis käytti myös muuten intiaanihenkisiä paitoja ja takkeja. Lisäksi Elvis keräsi Navajo-intiaanien koruja ja sormuksia. Yksi hänen lempiväreistään oli turkoosi, joka on intiaanien pyhä väri.
– On sanottu, että ihmisen intiimein ja mentaalisesti paljastavin paikka on hänen makuuhuoneensa. Elviksen Graceland-kodin makuuhuoneen rekvisiitassa oli neljä pysyvää elementtiä: Elviksen äidin ja isän valokuvat, Kristuksen kuva ja intiaanipäällikköä esittävä patsas. Viimeksi mainittu ja asuvalinnat kertovat siitä, miten paljon Elvis ihaili ja arvosti intiaanikulttuuria.
Harrastuksesta tuli ammatti
Intiaanit ja Elvis ovat olleet Juha Hiltuselle rakkaita harrastuksia jo hyvin pitkään.
– Kirjoitin alle 10-vuotiaana omia monisatasivuisia tietokirjoja intiaaneista, keräsin intiaaniaiheisia lehtileikkeitä ja tietysti leikin intiaania yhdessä kavereiden kanssa. Minulla on myös lähes täydellinen kokoelma intiaani- ja lännenaiheisia sarjakuvalehtiä.
Hiltunen kouluttautui kulttuuriantropologiksi ja -historioitsijaksi Helsingin ja Turun yliopistoissa. Vuonna 2001 hän sai Oulusta Amerikan alkuperäiskulttuurin dosentuurin.
– Tietääkseni Euroopassa kellään muulla ei ole tällaista titteliä.
Intiaanikulttuuri on läsnä myös Hiltusen arjessa.
– Kesäisin tapaan pystyttää vanhempieni kotipihalle täysikokoisen tasankointiaanien tipi-teltan, jossa istuskelen nuotion äärellä ja mietiskelen syntyjä syviä.
Elviksen musiikkiin Hiltunen perehtyi tuoreeltaan 60-luvun lopussa.
– Aloin soittaa kitaraa ja myöhemmin laulaa karaokea. Elvis on yksi bravuureistani. Lisäksi olen nuoresta pitäen tykännyt pukeutua poikkeavasti ja raflaavasti, Elvis-tyylisesti.
Elvis-kirjan on tarkoitus valmistua syksyyn mennessä. Tämän jälkeen Hiltunen alkaa tehdä kirjaa suomalaisten ja intiaanien yhteyksistä.
– Aion keskittyä Delawaren alueen varhaisiin kontakteihin sekä Minnesotan myöhempiin yhteyksiin. Suomalaisilla on ollut paljon merkittävämpi panos Amerikan pioneerikulttuurin synnyssä kuin aiemmin on otaksuttu.
Laajempi juttu Elviksen intiaanijuurista on luettavissa Kansan Uutisten Viikkolehdestä, joka ilmestyi perjantaina 31. toukokuuta.
Kuva-installaatio ja photoshop-editointi Juha Hiltunen: Elvis Presley. Suurseuran erikoisjulkaisu 1977/ Leanin’ Tree Posters. Artist: Bill Hampton. Cheyenne Warman.