Viikon kysymys
Hirviä vaivaa hirvennenäsaivartaja, jonka saattaa aiheuttaa ihmisellekin harmia. Se saattaa munia ihmiseen samalla tavalla kuin hirveen.
Uskaltaako marjametsään enää mennä, infektiolääkäri Janne Laine Tampereen yliopistollisesta sairaalasta?
– Kyllä uskaltaa. Kohtalokkaita tauteja ei metsästä voi saada. Hirvennenäsaivartajaan en ole koskaan työssäni törmännyt. Se taitaa aiheuttaa vaivaa vain teoreettisella tasolla.
Voivatko hyttyset olla vaaraksi?
– Hyttysenpistoille allergiset saavat niistä oireita. Hyttyset levittävät ihmisiin pogostantautia ja jänisruttoa aiheuttavaa virusta. Pogostantauti eli nivelrokko aiheuttaa suuriin niveliin kipuja sekä laajaa punapilkkuista ihottumaa. Se esiintyy seitsemän vuoden sykleissä, joten vuonna 2016 odotetaan mahdollista epidemiaa.
– Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa esiintyy loppukesästä jänisruttoa hyttysten levittämänä. Sen tunnistaa ihon haavaumasta, suurentuneista imusolmukkeista ja korkeasta kuumeesta.
Mitä muita vaaroja metsässä on?
– Erityisesti rannikkoseudun punkit saattavat aiheuttaa borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Sisä-Suomessa näitä tauteja kantavia punkkeja esiintyy vähemmän.
Miten taudeilta voi suojautua?
– Suomessa hyttysiltä suojaudutaan parhaiten vaatteilla. Lisäksi voi halutessaan käyttää hyttyskarkotteita.
Aiheuttavatko paarmat ongelmia?
– Eivät.
Levittävätkö hirvikärpäset tauteja?
– Eivät.
Onko metsästä mahdollisuutta saada loisia?
– Ei. Ekinokokki saattaa olla ihmisten vaivoina Keski-Euroopassa, mutta sellaista ei ole todettu Suomessa. Meikäläisten marjojen poiminnalle ja nauttimiselle ei ole asetettu rajoitteita.
– Silloin harvoin, kun Ekinokokki-tartuntoja löytyy, ne ovat peräisin ulkomailta.
Mihin Suomen luonnossa pitäisi varautua?
– Ei oikeastaan yhtään mihinkään. Punkkitaudit ovat niitä hankalimpia. Ihmiset rokotetaan puutiaisaivokuumetta vastaan niillä alueilla, joilla sitä esiintyy.
– Borrelia-bakteeriin on olemassa hoito. Borrelia aiheuttaa todellisuudessa paljon enemmän huolta kuin ongelmia. Valtaosassa tartunnoista ei todennäköisesti seuraa mitään.
Mikä on myyräkuume?
– Meidän myyräkuumeemme on sellainen, joka paranee useimmiten itsestään. Se tarttuu paikoista, joissa on metsämyyrän virtsaa. Etenkin maanviljelijöillä sitä pidetään ammattiin liittyvänä asiana. Myyräkuumeelle tulee immuuniksi.
Onko metsässä vaarallisia kasveja?
– Jättiputki voi todellakin olla vaarallinen. Se on tulokaslaji, jota yritetään kitkeä luonnosta pois. Periaatteessa meidän kotoperäiset putkikasvitkin voivat aiheuttaa rakkulaista ihottumaa auringonvalon yhteydessä. Mutta suomalaiset putkikasvit ovat miedompia.
Miten pukeutuisit marjareissulle?
– Sään vaatimalla tavalla. Hyönteisiltä suojautuisin, sillä niiden pistokset ovat inhottavia. Tauteja en pelkää saavani. Saappaat ovat hyvät olemassa käärmeiden takia. Jos marjassa ollessaan seisoo paikallaan eikä tömistele, saattaa kohdata käärmeen. Askelten normaali töminä kävellessä karkottaa ne pois.
Marjareissulle kannattaa pukeutua sään vaatimalla tavalla.