OAJ:n Luukkainen toivoo keskitettyä ratkaisua
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ tavoittelee tulevissa neuvotteluissa keskitettyä palkkaratkaisua, joka tukisi talouskasvua ja vakautta.
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen puolusti tiistaina ajatustaan sillä, että keskitetyssä ratkaisussa pöytään nousisi vähemmän alakohtaisia riitoja kuin liittokierroksella.
– Sopimuksiin tulee sisältyä yleiskorotus, mutta ne voivat sisältää myös paikallisia eriä. Sen jälkeen voidaan miettiä alakohtaisesti muita korotuksia, Luukkainen esitti järjestönsä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.
Kunta-alalla voitaisiin Luukkaisen mielestä hakea joustoa palkkaohjelmalla tai sopimalla sopimuskorotusten ajankohdista.
– En kuitenkaan tarkoita, että suostuisimme suoraan korotusten siirtämiseen esimerkiksi kaksivuotisen sopimuskauden loppuun. Tällaista tarjousta emme työnantajalle tee.
Halpoja asioitakin voisi edistää
Erityisesti kunta-alan korkeasti koulutettujen ryhmien palkkaus on Luukkaisen mukaan jäänyt jälkeen muista aloista.
– Kunta-ala ei ole ollut viime aikojen palkkajohtaja ansiokehityksessä, vaikka näin on väitetty. Yksityisellä sektorilla maksetaan aina enemmän liukumaa sopimuskorotusten päälle.
Koska korotusvaraa ei liiemmälti ole, voitaisiin tulevissa neuvotteluissa Luukkaisen mielestä edistää myös kustannusvaikutuksiltaan vähäisiä, mutta palkansaajille periaatteellisesti tärkeitä kysymyksiä.
– Tällaisia olisivat esimerkiksi järjestöjen kanneoikeus ja lisäpitävyyden saaminen sille, että yhdessä tehtyjä sopimuksia myös noudatetaan.
Lomautus heikentää opetusta
OAJ on huolissaan myös opetus- ja kasvatushenkilöstön lomautuksista.
– Monen hiljaisen lomautusvuoden jälkeen nyt jo kymmenen kuntaa on päättänyt lomautuksista. Lomautukset eivät kerta kaikkiaan sovi kouluihin, Luukkainen sanoi.
Samalla hän oli kuitenkin tyytyväinen, että useampi kunta on peruuttanut aikomuksensa, kun ne ovat saaneet OAJ:ltä tietoa lomautusten riskeistä ja harkinneet hyötyjä ja haittoja uudelleen.
– Lomautukset estävät opetussuunnitelman mukaisen opiskelun sekä lisäävät rauhattomuutta ja turvattomuutta. Laskun lomautuksista maksavat oman kunnan lapset ja nuoret.
Törkeimmiksi esimerkeiksi lomauttajakunnista Luukkainen nosti Loimaan ja Kouvolan.
– Niissä aiotaan lomauttaa opettajat vuoden ainoiden kolmen koulutuspäivän ja niiden väliin jäävän viikonlopun ajaksi. Opettajat eivät saa tarvitsemaansa koulutusta, mutta kaupunki säästää viiden päivän palkkarahat.