Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL jakaa Suomen Leipuriliiton huolen leipomotuotteiden kasvavasta maahantuonnista. Leipuriliitto arvioi tiedotteessaan eilen, että tuonnin osuus leipomotuotteiden markkinoista on tällä hetkellä jo jopa 20 prosenttia.
– Ostamalla kotimaisia leipomotuotteita, varmistamme, että meillä on jatkossakin tuoretta leipää kaupoissa ja leipomoalan työpaikkoja ympäri Suomea. Kotimaiset elintarvikkeet jättävät hyödyn Suomeen työpaikkoina, verotuloina, kotimaisen kulutuksen kasvuna ja uusina investointeina, SEL:n liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.
Isoäidin pitkoa Baltiasta
SEL muistuttaa, että kuluttajien on syytä olla tarkkana, sillä myös leipomotuotteita pestään kotimaiseksi eli niitä myydään perusteettomasti kotimaisuusmielikuvalla. Esimerkiksi Vaasan Isoäidin pitkot ja Saarioisten täytetyt Eväs-leivät ovat tuontituotteita Baltiasta.
SEL kehottaa kuluttajia olemaan valppaana myös kaupoissa paistettuja leipomotuotteita ostettaessa. Ruokakauppojen yhteydessä toimivien pienten lähileipomoiden määrä on kasvanut, mutta samaan aikaan kauppojen paistopisteissä paistetaan myös yhä useammin ulkomailta tuotuja leipomotuotteita.
– Kuluttajan kannattaa aina tarkistaa, onko leipä tai leivonnaiset leivottu itse jauhoista paikan päällä kaupassa. Jos kyseessä on pelkkä paistopiste, jossa ei itse leivota, kannattaa kysyä, missä maassa raakapakasteet on valmistettu. Ne ovat nykyisin liian usein ulkomaista alkuperää, Kuntonen kertoo.
Kuluttajaa ei saa harhauttaa perusteettomalla kotimaisuusmielikuvalla, siksi SEL kerää parhaillaan nimiä vetoomukseen, jolla suomalaisia yrityksiä vaaditaan luopumaan elintarvikkeiden kotimaiseksi pesusta.