Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) hämmästelee SDP:n puheenjohtajan, valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen kannanottoja SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa maanantaina. Urpilainen patisti ammattiliittoja maltilliseen tuloratkaisuun ja vaati järjestöiltä joustoa ja ”yhteistä vastuuta”, tai muuten ”ne eivät voi olettaa säilyttävänsä asemaansa kansakunnan kaapin päällä”.
”Tällaiset puheet vain muutama kuukausi sen jälkeen, kun hallitus antoi elinkeinoelämälle lahjana yhteisöveroalennuksen, ovat varmasti mieleisiä työnantajille”, Myllykoski kirjoittaa blogissaan.
Hän toteaa, ettei EK:lle, työnantajaliitoille ja yrittäjäjärjestöille riitä ay-liikkeen jousto ja maltti. Ne haluavat mullistaa koko työehtosopimusjärjestelmän – eli lisää paikallista sopimista ja mahdollisuuksia alentaa palkkoja.
”Oikeudenmukainen kokonaisratkaisu”
Myllykosken mielestä yksipuolisten joustojen vaatiminen ei tee hyvää SDP:n uskottavuudelle työväenpuolueena.
Vasemmistoliiton puheenjohtajalle, kulttuuri- ja urheiluministerille Paavo Arhinmäelle hän lähettää terveiset, että on tuotava rohkeasti omat avaukset pöytään ehtona maltillisen palkkaratkaisun syntymiselle. Vain siten vasemmistopuolueet voivat nousta sotienjälkeisen ajan heikoimmista kannatuslukemistaan.
Myllykosken mukaan maltillisen työmarkkinaratkaisun ehdoksi on asetettava laajempi, oikeudenmukaisuutta parantava kokonaisratkaisu. On lähdettävä korjaamaan ihmisten elämää haittaavia työmarkkinoiden epäkohtia.
”Nollatuntisopimuksia on rajoitettava siten, että alle 18 tunnin työviikkoa voisi teettää vain työntekijän omasta tahdosta. Samalla vuokratyön käyttö täytyy rajata vain sesonkityöhön ja äkillisten sairaslomien tuuraamiseen. Järjestelmä, joka mahdollistaa palkattoman, puhelinsoittoa odottavan työvoimareservin, ei ole oikeudenmukainen.”
”Ay-liikkeelle kanneoikeus”
”Muutosturvaa on kehitettävä lisäämällä irtisanottujen työntekijöiden uudelleenkoulutuksen rahoitusta esimerkiksi työnantajien yhteisvastuullisen rahaston kautta. Yt-lakia ja työsopimuslakia tulee kehittää siten, ettei liikkeenluovutusta käytetä irtisanomisten ulkoistamiseen. Ay-liikkeen kanneoikeus puolestaan mahdollistaisi työelämän epäkohtiin puuttumisen ja työntekijöiden suojelun. Hallituksen tulisikin ryhtyä mahdollisimman pian toimiin kanneoikeuden saamiseksi lainsäädäntöön”, Myllykoski linjaa.
Hän toteaa, etteivät nollatuntisopimusten kielto, ay-liikkeen kanneoikeus ja vuokratyön rajoittaminen maksa mitään, mutta ne ovat työntekijöiden oikeuksien kannalta tärkeitä edistysaskelia.
”Ne eivät vaaranna kilpailukykyä, vaan voivat jopa parantaa sitä. Ennen kaikkea ne kuitenkin antavat viestin, että olemme todellakin samassa veneessä – emmekä panttivankeina, vaan tasavertaisina matkustajina.”