STTK:n pääekonomistin Ralf Sundin mukaan hallitus elvyttää taloutta ihan kohtuullisesti. Valtiovarainministerin talousarvioesityksessä elvytystä on 6,6 miljardia euroa ensi vuonna. Lisäksi kunnat ovat noin 2 miljardia alijäämäisiä eli suhteessa BKT:hen elvytystä on yli 4 prosenttia, Sund kirjoittaa STTK:n blogissa.
Hän puhuu valtion kassan alijäämäisyydestä. Kevään kehysriiheen verrattuna budjettiesityksessä elvytystä on lähes kaksi miljardia lisää.
Elvytysvaatimuksille onkin Sundin mielestä paljon perusteita: työttömyys lisääntyy ja yrityksiä kaatuu kiihtyvällä tahdilla.
Hallituksen avainministerien väläyttämää parin sadan miljoonan siirtämistä yhdestä kohteesta toiseen hän ei pidä elvytyksenä, vaan menojen uudelleen kohdentamisena.
Työllisyysmäärärahat vähenevät
Sundin mukaan talouspolitiikassa ei ole millään lailla reagoitu kesän aikana heikentyneeseen suhdannetilanteeseen.
”Keväällä tehtiin yksi merkittävä elvytyspäätös: hallitus alensi lähes miljardilla eurolla yritysveroja. Toistaiseksi näyttää siltä, että ne, jotka sanoivat, että narulla ei voi työntää, olivat oikeassa. Yt-jenkassa tempo vain kiihtyy”, hän kirjoittaa.
Sund perää elokuun lopun budjettiriihestä kaikkia mahdollisia paukkuja työllisyyden ylläpitämiseksi.
”Tarvitaan sekä menokohteiden uudelleen painotuksia että lisää rahaa. Hieman erikoista on, että työllisyysmäärärahat vähenevät ensi vuonna, vaikka työttömyyden ennustetaan pahenevan. Rakentamiseen liittyy merkittävä työllisyysvaikutus. Valtion menojen uudelleenkohdennuksessa olisi järkevää suosia rakentamista.”
Ylös kuopasta nyt tärkeintä
Elvytyskeskustelun yhteydessä on nostetuista rakennemuutosvaatimuksista on Sundin mielestä vaikea ymmärtää, ”miksi esimerkiksi työvoiman tarjontaa pitäisi voimakkaasti lisätä, kun kilometritehtaalle osoitetaan kiihtyvällä tahdilla väkeä.”
”Rakennemuutoksilla varaudutaan aikaan, jolloin talous taas kasvaa, elvytyksellä yritetään rypistellä kuopasta ylös. Nyt on keskityttävä jälkimmäiseen.”