Kansanedustaja, eduskunnan miesverkoston puheenjohtaja Kari Uotila (vas.) kritisoi voimakkaasti vain miehille pakollista asevelvollisuutta. Uotila puhui aiheesta Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (Tane) seminaarissa Helsingin Säätytalolla viime viikolla.
– Nykyinen asevelvollisuusjärjestelmä ei vastaa parhaalla mahdollisella tavalla tämän päivän laajoihin turvallisuusuhkiin, Uotila sanoi.
– Vain miehiin kohdistuva pakollinen asevelvollisuus on lisäksi tasa-arvon kannalta ongelmallinen. On siirryttävä molempia sukupuolia koskevaan vapaehtoiseen turvallisuuskoulutusjärjestelmään, joka vastaa turvallisuusuhkiin paremmin ja edistää sukupuolten tasa-arvoa.
Lyhentää työuraa
Uotilan mielestä asevelvollisuus on otettava mukaan työurakeskusteluun. Hänen mukaan asevelvollisuusarmeija aiheuttaa yhteiskunnalle enemmän todellisia kustannuksia kuin sen osuus valtion budjetista on.
– Asevelvollisuusjärjestelmää on arvioitava suhteessa työllisyysasteen nostamispyrkimyksiin. Eläkeikiä halutaan nostaa, mutta samaan aikaan hidastetaan koko ikäluokan miesten siirtymistä opiskeluun ja työelämään, hän muistutti.
– Palveluksen alkamisen ja päättymisen sekä opintojen keskeytymisen ja jatkamisen yhteensovittaminen johtaa siihen, että 6 – 12 kuukauden varusmiespalvelu viivyttää valmistumista ja työelämään siirtymistä 1 – 2 vuotta. Asevelvollisuus aiheuttaa miehille tuntuvia taloudellisia menetyksiä eikä asevelvollisuusaikaa edes lasketa eläkekertymään, Uotila sanoi.
Uotila korosti, ettei asevelvollisuuden lakkauttamisella ja Nato-jäsenyydellä ole suoraa yhteyttä. Hänen mielestään Suomi voi ja sen tulee pysyä liittoutumattomana myös ilman yleistä asevelvollisuutta.
Epätasa-arvoa
Ennen kaikkea Uotila kertoi näkevänsä asevelvollisuuden tasa-arvo-ongelmana. Hänestä sitä ei voi ohittaa.
– Tasa-arvoa ei voi olla se, että asepalvelus on miehille pakollinen ja naisille vapaaehtoinen, Uotila arvioi.
Hän totesi, että asepalveluksen sukupuolittuminen näkyy myös yhteiskunnan monien muiden tehtävien keskittymisellä miehille. Hän mainitsee poliisin, rajavartiolaitoksen, tullin ja vartiointitehtävät.
– On edistettävä sekä naisten että nykyisen asepalvelun ulkopuolelle tahtomattaan jäävien miesten osallistumista Suomen turvallisuuden vahvistamiseen. Kestävä ratkaisu on laajentaa asepalvelus yleisemmäksi turvallisuuskoulutukseksi ja tehdä siitä molemmille sukupuolille vapaehtoinen, Uotila ehdotti.
Uotila on mukana asevelvollisuuden lakkauttamista vaativassa ”Ohi on” -nimisessä kansalaisaloitteessa.