Työpaikan ulkopuoliselle työskentelylle tarvitaan säännöt
Etätyön tekeminen on entistä suositumpaa ja monipuolisempaa. Tämä käy ilmi Microsoftin teettämästä Etätyöbarometristä. Kysely lähetettiin tuhannelle yritykselle, joista 251 vastasi.
Etätyötä perustellaan ympäristönäkökohdilla. Päästöt vähenevät, kun työmatkoja tehdään vähemmän ja ruuhkahuiput tasoittuvat. Lisäksi työntekijän työtyytyväisyys kasvaa, elämänlaatu lisääntyy, kun perhe ja työ on sovitettavissa paremmin yhteen.
– Etätyö lisää tuottavuutta ja tehokkuutta. Vastaajien mukaan etätöissä on helpompi keskittyä kuin työpaikalla, etätyöbarometrin toteuttaneen yrityksen toimitusjohtaja Tuija Wikström kertoo.
Etätyö on yleisintä yli 500 henkilöä työllistävissä organisaatioissa. Niissäkin vain 20 prosenttia työntekijöistä työskentelee toisinaan työpaikan ulkopuolella.
Tärkeimpinä etätyön mahdollistajina nähdään teknologia, selkeät tavoitteet ja esimiesten luottamus työntekijöihin.
Suurena esteenä koetaan esimiesten osaamattomuus johtaa etätyötä.
– Esimieskoulutuksessa ei olla vielä osattu kiinnittää huomiota tällaiseen asiaan, Wikström toteaa.
Luonnollinen este on myös työn luonne: Jos työ vaatii läsnäoloa työpaikalla, ei etätyöskentelyn mahdollisuutta ole. Esteinä nähtiin myös pelisääntöjen puuttuminen ja työyhteisöstä vieraantuminen.
Etätyö tuleekin asiantuntijoiden mukaan nähdä tekijänä, joka tuo joustavuutta, tasapainoa ja hallintaa omaan työpäivään.
Yksilöllisyys leimaa työntekoakin
Microsoftin henkilöstöjohtaja Tytti Bergman uskoo etätöiden olevan osa työkulttuurin muutosta.
– Työstäkin halutaan tehdä oman näköistä. Tähän pitäisi henkilöjohtamisen osata vastata, Bergman toteaa etätyöbarometrin julkistamisen yhteydessä pidetyssä debatissa.
Professori Juha Siltala toi esiin työsuojelulliset näkökohdat ja vaatimukset työntekijän jatkuvasta saavutettavuudesta.
Hän varoitti fordilaiseen liukuhihnatyöskentelyyn palaamisesta, jos etätyöntekijä on velvoitettu olemaan jatkuvasti sähköpostin, puhelimen ja muiden yhteydenpitovälineiden ulottuvilla.
– Etätyöhön ollaan 70-prosenttisesti tyytyväisiä, koska silloin voi paremmin säädellä työtään, Siltala kertoo.
AmCham Finlandin johtaja Antti Oksanen toivoi, että kehitys johtaisi työntekijän tuloksen mittaamiseen pikemminkin merkkimääräisesti kuin työntekijän läsnäololla.
Etätyö vaatii tekijältään ajan hallintaa
Parhaimmillaan etätyö saattaa pidentää ja pelastaa työuria. Esimerkiksi terveydelliset syyt voivat hankaloittaa toimistossa työskentelyä vaikkapa huonon sisäilman laadun vuoksi. Lisäksi pitkät työmatkat jäävät pois, jolloin työhön jää enemmän energiaa ja aikaa.
Kolmivuotisessa Suomen Akatemian tutkimushankkeessa on perehdytty työn tilalliseen hajautumiseen ja sen seurauksiin. Hankkeen tutkijan Satu Ojalan mukaan etätyön tekijältä vaaditaan työn psyykkistä hallintaa sekä rajan vetämistä työn ja vapaa-ajan välille. Nämä taidot kehittyvät tutkijan mukaan usein vasta elämänkokemuksen myötä.
Perjantaina 20.9. vietetään kansallista etätyöpäivää.