KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

TT:n Lokki: Aatosta jaloa ja alhaista mieltä

TT:n Lokin näyttelijätyö  oli kauttaaltaan tasalaatuista. Kuvassa vas. Kake Aunesneva, Jussi-Pekka Parviainen, Inkeri Mertanen ja Risto Korhonen

TT:n Lokin näyttelijätyö oli kauttaaltaan tasalaatuista. Kuvassa vas. Kake Aunesneva, Jussi-Pekka Parviainen, Inkeri Mertanen ja Risto Korhonen. Kuva: Mika Hiltunen

Siskotuulikki Toijonen
30.9.2013 15.50

Jos Marxin ajatus, että historia toistaa itseään kaksi kertaa, ensin tragediana ja toisen kerran farssina pätee, niin näytelläänkö Venäjällä nyt Anton Tšehovin näkemyksen mukaisesti ”venäläisen tunteikkaan toivotonta mielenlaatua” farssina oligarkkiaatelisineen?

Tämä ajatus hiipii mieleen Tampereen Teatterin Tšehovin Lokki-näytelmän tuoretta tulkintaa seuratessa. Muistuttihan Tšehov, että kirjailija ei saa antaa elämästä totuudenvastaista kuvaa.

Tšehov on ripotellut vuonna 1896 ensi-iltansa saaneeseen näytelmäänsä kaikkiin henkilöihin häpeilemättä omia piirteitään ja mieltään askarruttavia kysymyksiä, jopa vanhenevaan näyttelijätärdiivaan, Irina Arkadinaan (Inkeri Mertanen). Kolme vuotta ennen kuolemaansa Tšehov meni naimisiin kuuluisan näyttelijättären Olga Knipperin kanssa todeten sarkastisesti: ”Jos haluat olla yksin, nai näyttelijätär.”

Lokin henkilöiden suhteen pätee paradoksi: Se, mitä ihminen ei ole, vaikuttaa kenties eniten siihen, mitä hän on. Näytelmässä kaikki valittelevat haaveidensa ja odotustensa toteutumattomuutta. Kukaan ei kuitenkaan halua tunnustaa pettymystensä perimmäistä syytä, henkistä laiskuuttaan. Odotusten toteutuminen kun vaatisi toteutuakseen vaivannäköä ja ponnistelua.

 

Lääkäri Jevgeni Dorn (Mikko Hänninen) innostuu ohjaajaksi ja kirjailijaksi havittelevan näyttelijättären pojan Konstantin Gavrilovitsin (Jussi-Pekka Parviainen) näytelmästä, josta Irina puolestaan loukkaantuu kokiessaan näytelmän ironian kohdistuvan häneen. Kaukaiseen tulevaisuuteen sijoittuva näytelmä kuvaa 1800-luvun dekadentteja aatevirtauksia, jossa maailman kaaosta paettiin yhteisen maailmanhengen toteutumiseen, ilman ihmiskuntaa.

Lääkäri kannustaa nuorta käsikirjoittajaa ja ohjaajaa muistuttaen, että taiteessa kaunista on se, mikä on vakavaa.

Lääkärin mielestä taideteoksen pitää kuvata aina suurempaa ajatusta. Omasta elämästään hän toteaa, että olisinpa saanut kokea jotain suurta hengen lentoa sen sijaan että paikalliset naiset vain liehakoivat ympärilläni. Kaikki on niin vauhkoina, mikä määrä rakkautta, lääkäri huokaa.

Ja totta puhuu, koska Maša haikailee Konstantinin perään, Konstantin Ninan perään, tilanhoitajan vaimo lääkärin perään, Irinan miesystävä on Ninan kintereillä, opettaja Semjon havittelee Mašasta vaimoa itselleen. Mainio Pjort Nikolajevits (Kake Aunesneva) haikailee hänkin, menneisyyttään valtion oikeuslaitoksen palveluksessa, 28 vuotta hukkaan heitettyä elämää. Mutta, elämästä hän ei hellitä, vaan haluaa vielä 62-vuotiaana nautiskella, juoda ja polttaa sikareita.

Kuuluisuus ja menestys eivät ole suoneet onnea näyttelijättären kirjailija miesystävä Boris Aleksejevitsillekään (Risto Korhonen). Hän väijyy kaikkien puheita, ja tekee kuumeisesti muistiinpanoja siinä toivossa, että niillä olisi hänen kirjoissaan käyttöä.

– Minua puijataan kuin potilasta, kirjailija kommentoi kuuluisuuden kirousta.

 

Tšehovin näytelmissä vuoropuhelua käydään menneisyyteen vajoamassa olevien voimien ja tulevaisuuden itujen välillä. Lokissa nuori kirjailija Konstantin ei jaksa nousta oman aikansa eikä oman alemmuudentuntonsa yläpuolelle, vaan tuhoutuu.

Tšehov havainnoi herkästi yhteiskunnallisesti tuhoon tuomitun ja vanhentuneen sekä uuden ja tulevan välisen ristiriidan. Lokissa tämä yhteentörmäys käydään viljankorjuun aikaan, kun eläkkeellä oleva luutnantti ja tilanhoitaja Ilja Afanasjev (Markku Thure) ei suostu antamaan levottomalle, kaupunkiin halajavalle seurueelle hevosia kaupunkimatkalle. Hevosia tarvitaan pellolla tuottavassa työssä, eivät ne jouda huviajelulle.

Tšehov esittää lakkaamatta kysymyksiä, miksi näin ei voi enää jatkua? Miksi olosuhteet ovat muuttuneet mahdottomiksi tulevaisuuden suhteen?

Hän totesi, ettei kirjailija osaa antaa vastauksia tärkeimpiin kysymyksiin, mutta hänen on kyettävä antamaan osviittaa: keitä olemme, mistä tulemme, minne menemme. Tiivistäen, että elämä on ongelma ilman ulospääsyä, mutta pääasia on muuttaa elämää. Kaikki muu on tarpeetonta.

Tšehov toivoi, että tulevaisuudessa elämä tulee olemaan yhtä valoisaa ja iloista kuin hiljainen sunnuntaiaamu.

Lokin henkilötkin toivovat tätä, mutta heiltä puuttuu täydellisesti kyky nousta oman aikansa ja yhteiskunnallisen asemansa yläpuolelle katsomaan, millainen maailma on, ja millaiseksi se on kenties mahdollista muuttaa.

 

Samuli Reunanen sämplää ohjauksessaan epookkia ja modernisointia kaikilta osin onnistumatta. Tšehovin Lokin teksti ja henkilötutkielmat ovat niin ajattomia, filosofisia ja monisävyisiä, etteivät ne tarvitse kyytipojakseen mitään ylimääräistä kouhotusta.

Puhumattakaan evergreenistä, joiden häiritsevää liimaamista esityksen äänimatoksi en ymmärtänyt lainkaan.

Afroamerikkalaiset musiikkivalinnat ovat eräänlaista aikamatkailua, jotka eivät istuneet kokonaisuuteen.

Nurkassa kököttävä pianon soitto sen sijaan oli toimiva ratkaisu esityksen rytmittäjänä ja tunteiden tulkitsijana.

Näyttelijätyö oli kauttaaltaan tasalaatuista. Esityksen hienoimman roolin tekee Kostajan traagisen hahmon vakuuttavasti tulkitseva, lahjakas ja tunteikkaasti näyttelevä Jussi-Pekka Parviainen. Inkeri Mertanen diivailevana, itsekeskeisenä näyttelijänä ja vaikeaa suhdetta poikaansa tulkitsevana äitinä ja miestennielijänä on pitelemättömän hyvä ja näyttävä.

Muutkin Tampereen Teatterin näyttelijät, erityisesti Risto Korhonen ovat erinomaisia rooleissaan. Ninan keskeisen rooliin on rekrytoitu nuori näyttelijäopiskelija Maruska Verona. Hän puskee roolinsa kiusallisuuteen asti ylinäytellen, mikä lienee osittain ohjaajan tarkoituskin. Anna Ackerman onnistuu paremmin elämän reunalla juopottelevana, onnettomasti rakastuneena Mašana. Merkille pantavaa on näiden nuorten näyttelijöiden soitto- ja laulutaito, jota oli ilo kuunnella.

Mikko Saastamoinen ja Mika Hiltunen ovat tehneet vaatimattomuudessaan toimivan lavastuksen, välistä hivelevän kauniine näyttämökuvineen ja valoineen. Ja tuodaanhan se näyttämölle, näytelmän kiehtova ja mystinen, lokki, ammuttuna ja täytettynä.

Anton Tšehov: Lokki (Tsaika, 1896). Suom. Martti Anhava. Ohjaus: Samuli Reunanen. Lavastus ja puvut; Mikko Saastamoinen. Valosuunnittelu; Mika Hiltunen. Äänisuunnittelu; Simo Savisaari. Kampaukset ja maskit: Kirsi Rintala. Rooleissa: Inkeri Mertanen, Jussi-Pekka Parviainen, Kake Aunesneva, Maruska Verona, Markku Thure, Tuija Ernamo, Anna Ackerman, Risto Korhonen, Mikko Hänninen ja Matti Hakulinen. Ensi-ilta TT 26.9.2013

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään