Afrikassa salametsästettiin norsunluun takia viime vuonna arviolta noin 22 000 norsua, ilmenee tuoreista tutkimustiedoista. Salametsästys on edelleen vakava uhka norsuille, vaikka salaa kaadettujen norsujen määrä on hieman edellisvuotta pienempi.
Pahiten norsujen salametsästäjät iskivät vuonna 2012 edellisvuosien tapaan Keski-Afrikkaan, jossa salametsästettiin kaksi kertaa enemmän norsuja kuin mantereella keskimäärin. Tiedot ilmenevät CITES:n teettämästä tutkimuksesta. CITES on uhanalaisten lajien, niiden osien ja niistä valmistettujen tuotteiden kansainvälistä kauppaa säätelevä sopimus.
Tutkijoiden mukaan Keski-Afrikan alue on menettänyt lähes kaksi kolmasosaa norsuistaan viimeisen vuosikymmenen aikana.
WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder toteaa, että jos salametsästys jatkuu tätä vauhtia, Keski-Afrikan norsut ovat suuressa vaarassa kuolla sukupuuttoon. Salametsästys uhkaa myös paikallisten ihmisten turvallisuutta ja elinkeinoja.
Ammattirikollisia asialla
Valvontaa on tehostettu. Se näkyi suurten norsunluutakavarikoiden lisääntymisenä. Takavarikoidun norsunluun määrän kasvu kertoo myös ammattirikollisten sekaantumisesta norsunluukauppaan.
Laittomasta villieläinkaupasta on viime vuosina tullut huume- ja asekaupan veroista liiketoimintaa, kun uhanalaisten eläinten osien hinnat ovat nousseet.
Tuoreiden havaintojen mukaan salakuljetusreitit ovat muuttumassa, kun valvontaa on lisätty vanhoilla reiteillä. Suurin osa laittomasta norsunluusta päätyy Afrikasta edelleen Kiinaan, jossa se myydään usein koriste-esineinä vaurastuneille aasialaisille tai tietämättömille turisteille.
Salametsästystä vastaan
Hallitukset kokoontuvat tällä viikolla ensin Botswanassa ja tämän jälkeen Pariisissa. Tavoitteena on sopia pikaisista toimista norsujen suojelemiseksi ja salametsästyksen pysäyttämiseksi.
WWF vaatii valtioita sitoutumaan Marrakeshin julistuksen kymmenen kohdan toimenpidesuunnitelmaan salametsästyksen pysäyttämiseksi. Julistuksen julkaisivat Afrikan kehityspankki ja WWF toukokuussa.
WWF kampanjoi koko kansainvälisen verkostonsa voimalla vuosina 2012–2013 salametsästyksen pysäyttämiseksi. Maaliskuussa Thaimaan pääministeri ilmoitti, että maa sitoutuu lopettamaan maan norsunluukaupan.