Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen pitää uutta kansallista energia- ja ilmastostrategiaa vaatimattomana päivityksenä edelliseen. Esittelypuheenvuoron eduskunnan keskustelussa keskiviikkona pitänyt Korhonen sanoi ympäristövaliokunnan kaipaavan tarkasteluun pidemmän aikavälin perspektiiviä.
Valiokunnan mielestä strategia ei kiinnitä riittävästi huomiota kunnianhimoisten päästövähennystavoitteiden tarpeeseen eikä järjestelmämuutoksen aikaansaamiseen.
Ei myöskään cleantech-sektorin kehittämiseen. Niiden kysyntää on lisättävä julkisissa hankinnoissa.
Kivihiilen kulutus kasvaa
Valiokunta huolestui myös ennakkotiedoista, joiden mukaan kivihiilen kulutus on lisääntynyt puolen vuoden aikana 37 prosenttia.
– Tässä kohdassa ympäristövaliokunta toteaa, että tähänastiset toimenpiteet ovat olleet tehottomia. Energia- ja ilmastostrategian päivitysten pitää elää ajassa, nyt ne laahaavat pahasti perässä, Korhonen moitti.
Ympäristövaliokunnan lausunnon mukaan päästövähennystavoitteen rinnalla uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden tavoitteet tuovat ennustettavuutta investoijille, edistävät energiantuotannon järjestelmämuutosta ja hyödyttävät suomalaista cleantech-sektoria. Suomen tulee luoda kysyntää uusille teknologioille, uusiutuvalle energialle ja energiatehokkuusratkaisuille.
Cleantech kasvava ala
– Energia-alan ympäristömääräysten kiristyminen ja markkinaehtoiset muutokset vauhdittavat energian tuotantorakenteen muutosta. Cleantech on yksi nopeimmin kasvavista aloista; Suomessa kasvu on ollut lähes 10 prosenttia vuodessa, Korhonen sanoi.
Energiatehokkuuden parantaminen, energian säästö ja uusiutuvan energian lisääminen parantavat Korhosen mukaan energiaomavaraisuutta. Suomelle luodaan kestävää teollisuuspolitiikkaa ja jopa kilpailuetua edistämällä puhdasta ja vähähiilistä teknologiaa ja säästämällä energiaa.
– Valiokunta pitää erittäin hyvänä linjauksena sitä, että energiatehokkuus tulee ottaa huomioon valtion keskushallinnon julkisissa hankinnoissa. Valtion organisaatiot velvoitetaan aktiivisesti edistämään cleantech- ja ympäristöhankintoja. Samalla kunnille suositellaan cleantech- ja ympäristöhankintojen edistämistä. Valiokunta pitää julkisia hankintoja erittäin tärkeänä puhtaan teknologian vahvistamisessa. Valiokunta korostaa käytännön toiminnassa yhteisten kriteerien merkitystä ja hankkeiden koko elinkaaren aikaisten vaikutusten arviointia.