Vasemmistofoorumin toiminnanjohtaja Teppo Eskelinen pitää kummallisena ajatusta siitä, että itsenäisyyspäivänä Tampereella pidetyssä Kiekkovieraat-mielenosoituksessa mellakointi esti mielenosoituksen viestin kuulumisen.
Eskelinen kirjoittaa asiasta Facebookissa.
- Kuvitteleeko joku, että Kiekkovierailla olisi ollut joku eksakti viesti, joka jäi välittymättä? Ei kai viesti yrittänytkään ollut mitään sen kummempaa kuin yleinen rahaeliitin vastaisuus sekä luokkaerojen ja yhteiskunnan jakaantuneisuuden alleviivaaminen nimenomaan itsenäisyyspäivänä. Tämän viestin ymmärsi taatusti jokainen, eikä mielenosoituksella välttämättä tarvitsekaan tuon kummempaa viestiä olla, Eskelinen toteaa.
– Kyse ei ole siitä, että jokin viesti olisi jäänyt välittymättä, vaan siitä, miksi se välittyi niin hyvin… Harvoin on näin pieni porukka onnistunut kaappaamaan agendaa näin tehokkaasti.
Pohjasakkaa ja roskaväkeä
Eskelinen on havainnut tapahtuman kommentoinnissa paljon ymmärrystä mielenosoittajille.
– Vieläkin kiinnostavampaa on, että se viha mitä Kiekkovieraat saivat osakseen erilaisissa anonyymeissa keskusteluissa, vahvistaa juuri heidän tarjoamaansa luentaa yhteiskunnasta. Kritiikki protestointeja kohtaan ei tapahdu kansallisen yhtenäisyyden käsitteillä, historiaa tai sotaveteraaneja muistellen, vaan terminologia on lähes yksinomaan (eliitin) luokkapolitiikkapuhetta. Yhä uudestaan protestoijia kutsutaan ”pohjasakaksi” tai ”roskaväeksi”, hän toteaa.
– Tuskin mikään vahvistaisi protestoijien yhteiskuntakäsitystä yhtä tehokkaasti: Suomi ei ole ”me”, vaan ”eliitiksi” ja ”pohjaksi” kerrostunut hierarkia. Moni Tampere-talossa sisällä ollut varmastikin tosiasiassa ajattelee samanlaisin käsittein, mutta ei poliittisen korrektiuden takia koskaan ilmaise asiaa näin. Nyt käsitteistö tuli näkyviin.
Hän lainaa satunnaista viestiä kommenttipalstalta:
”Halusivat kuulemma pitää omat bileet kun eivät saaneet kutsua juhlaan. Luulevatko ne todella, että ketä tahansa luusereita halutaan itsenäisyyspäivän juhliin mukaan”?
Ja päättelee:
– Tämän paremmin protestoijien viesti ei olisi voinut mennä perille.
Kaikkia saa pamputtaa
Eskelinen tarttuu myös siihen, että viranomaiset, lehdistö ja muut puhuvat protestoijista yhtenä kategoriana.
– Kollektiivinen toimija on filosofinen ongelma sinänsä, mutta näyttää siltä, että vallitsevan moraalin mukaan mielenosoittajia voi kohdella kollektiivisena subjektina, mitä tulee joukkojenhallintaan ja muihin pakkotoimiin, hän alustaa.
– Mikäli siis yksi mielenosoittaja on syyllistynyt väkivaltaiseen mellakointiin, poliisi näyttää katsovan oikeudekseen pamputtaa ketä tahansa mielenosoittajaa.
Hän ei halua arvioida poliisin väkivallan mitoitusta, kun en ollut paikalla Tampereella.
– Huomionarvoista on se, ettei juuri kukaan tunnu näkevän asiassa mitään kummempaa periaatteellista ongelmaa, vaikka perusoikeudet ovat yleensä Suomessa ihan kohtuullisella tolalla.
Hän muistuttaa runsaan vuosikymmenen takaisten globalisaatioprotestien yhdestä leimallisesta osasta: poliisiväkivallasta ketä tahansa ”aktivistia” kohtaan.
– Mitään näyttöä ei tarvittu, mihinkään ei tarvinnut syyllistyä, riitti että liikkui tietyssä joukossa tai majoittui aktivisteille varatuissa majapaikoissa.
Eskelisen mukaan erityisesti Genovassa 2001 nähtiin poliisilta mielenvikaista sadismia, josta ketään ei koskaan tuomittu.
– Suomi ei tietenkään ole Italia, mutta olisi ehkä syytä olla hieman enemmän huolissaan siitä, jos vallitsevaksi käsitykseksi kenen tahansa tietyssä paikassa mieltään osoittavan pamputtamisesta muodostuu se, että ”saivat ansionsa mukaan”. Kaltevalla pinnalla ollaan, Eskelinen arvioi.
Hän ihmettelee myös sitä, että moni on mellakat tuomitessaan korostanut mellakoitsijoiden ja rauhanomaisten mielenosoittajien välistä eroa ja jälkimmäisten oikeutta osoittaa mieltään.
– Kuitenkaan juuri kukaan ei ole ollut ihmeemmin huolissaan jälkimmäisten oikeudesta olla joutumatta ansaitsemattomien joukkojenhallintatoimenpiteiden kohteeksi. Pitäisikö kuitenkin olla?