Tampereen yliopiston tutkija Jussi Jalonen muistuttaa siitä, että mikäli järjestää mielenosoituksen, on vastuussa siitä.
– Jos on syytä olettaa, ettette pysty hallitsemaan tapahtumaa, niin älkää sitten järjestäkö sitä. Näin helppoa se on, hän totesi Tampereella itsenäisyyspäivänä järjestetyistä Kiakkovierasjuhlista blogissaan jo itsenäisyyspäivän iltana.
Hän antaa mielenosoitusten järjestäjille muutaman vinkin.
– Mikäli mielenosoitukseen on pyrkimässä jokin järjestäytynyt ryhmä, jonka tarkoituksena on aiheuttaa hämminkiä, tämän estäminen on hankalaa, mutta sitä voi yrittää. Ei-toivottuja aineksia voi torjua poistamalla arveluttavalta vaikuttavat symbolit tai julisteet; tälläkin kertaa kutsun esittänyt taho oli osannut sentään jo lähtökohtaisesti karsia pois “natsit ja fasistit”.
– Mikään ei myöskään estä keräämästä pois viinapulloja. Sen lisäksi ei ainakaan kannata julkaista ennakkotiedotuksia, joissa peräti lähtökohtaisena oletuksena on käsikähmä poliisin kanssa.
Turhia julkkiksia
Jalonen ei ole innoissaan myöskään Tampereella samaan aikaan järjestetystä presidentin itsenäisyyspäivävastaanotosta tai sen vieraista, joista arvioi noin sadan ansainneen kutsun.
– Perinteiseen tapaan oli mukana myös liuta turhia julkkiksia, joiden osanottoa tilaisuuteen käsketyt poliisit tietysti myös varjelivat terveytensä uhalla, hän analysoi ja viittaa poliisien aktiivisuuden takana olleen tieto Kiakkovieras-juhlista.
Hän toteaa, että etukäteen tapahtuman takana olleella kollektiivilla näytti olevan hyvä mahdollisuus saada myönteistä huomiota asialleen.
– Koska elämme Suomessa, näin ei tietenkään tapahtunut, vaan kollektiivi haaskasi tilaisuutensa erinomaisen näyttävästi ja perusteellisesti, Jalonen sanoo:
Rettelöintiä, savupommeja, poliisin hevosten pahoinpitelyä, lasien rikkomista.
– Vähemmän yllättäen touhuun osallistuneista moni oli enemmän tai vähemmän juovuksissa.
Ei erityisen poliittista
Jalosen arvion mukaan rettelöihin ei liittynyt juuri mitään erityisen poliittista.
– Kollektiivin taholta oli jutusteltu hieman ympäripyöreitä “työväenluokan saavutetuista eduista” sekä viitattu siihen, että presidentin perinteinen itsenäisyyspäivän vastaanotto on yritys “viedä huomiota hallituksen leikkauspolitiikasta”. Paikan päälle ilmaantuneet mielenosoittajat pitivät myös jotain epämääräistä meteliä “luokkasodasta”, joten sikäli tietysti kyseessä oli vasemmistoanarkistisen retoriikan siivittämä tapahtuma, jollaisiin satunnainen ilkivalta on kuulunut jo aiemminkin lieveilmiönä.