KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Uskonnonharjoitus ei kuulu koulun tehtäviin

Kirjoittajan mukaan kouluissa rikotaan edelleen yleisesti uskonnon ja omantunnon vapauden ja uskonnottomien ihmisten yhdenvertaisen kohtelun periaatteita. Kuvan opetustilanne ei liity kirjoitukseen.

Kirjoittajan mukaan kouluissa rikotaan edelleen yleisesti uskonnon ja omantunnon vapauden ja uskonnottomien ihmisten yhdenvertaisen kohtelun periaatteita. Kuvan opetustilanne ei liity kirjoitukseen. Kuva: LEHTIKUVA

Esa Ylikoski
21.12.2013 16.00

Opetushallituksen (OPH) ohjeet koskien uskonnollisia tilaisuuksia eli uskonnonharjoitusta kouluissa ovat ihmis- ja perusoikeuksien valossa vanhentuneet. Ne rikkovat uskonnon ja omantunnon vapauden sekä uskonnottomien ihmisten yhdenvertaisen kohtelun periaatteita. Positiivista vuoden 2006 ohjeissa oli jäsennys, jossa uskonnon opetus, koulun yhteiset juhlat (joulu- ja kevätjuhlat) sekä uskonnonharjoitus (jumalanpalvelukset, seurakuntien päivänavaukset) erotettiin kolmeksi eri asiaksi.

Tässä jutussa keskityn koulutyöpäivään liitettyyn johdettuun uskonnonharjoitukseen. Yksittäinen virsi joulu- tai kevätjuhlassa on eri asia kuin koulujen kirkon kanssa järjestämä uskonnonharjoitus, kuten koululaisjumalanpalvelus, seurakunnan päivänavaukset ja hartaustilaisuudet sekä opettajajohtoinen ruokarukoiluttaminen.

Perusongelma

Euroopan ihmisoikeustuomio- istuimen EIT:n päätösten valossa uskonnon- harjoituksen järjestäminen koulun toimesta ei ole oikein.

OPH:n muistion ilmaisu ”Koulu voi edelleen järjestää uskonnollisia tilaisuuksia kuten jumalanpalveluksia ja uskonnollisia päivänavauksia” tulisi kumota. Koulun lakisääteisiin tehtäviin ei sisälly uskonnonharjoitus. Opetussuunnitelman (OPS) mukaan opetuksen tulee olla uskonnollisesti tunnustuksetonta.

Näitä säädöksiä kiertäen koulun ”muuhun toimintaan” ympätty uskonnonharjoitus ei perustu lakiin eikä opetussuunnitelmaan, vaan vanhentuneeseen perinteeseen sekä seurakuntien aktiiviseen uskonnolliseen tarjontaan, jota voi pitää painostuksena kuntien kouluja ja päiväkoteja kohtaan.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen EIT:n päätösten valossa uskonnonharjoituksen järjestäminen koulun toimesta ei ole oikein, koska sen aiheuttama tilanne ei kunnioita ihmisten uskonnon ja omantunnon vapauteen kuluvaa yksityisyyttä. Myös Suomen oikeudenvalvojien uudet päätökset puhuvat sen puolesta, että uskonnonharjoituksen järjestäminen ei sovi enää julkisen palvelun viranomaisen toimintaan.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen totesi päätöksessä 17.1.2012 seuraavaa:
”EIT:n tulkintakäytännössä negatiiviseen uskonnonvapauteen on katsottu kuuluvan myös yksilön oikeus olla tuomatta esiin omaa vakaumustaan. EIT on muun muassa todennut, että EIS:n 9. artiklan vapaus tunnustaa tai olla tunnustamatta uskoa perusti yksilölle oikeuden siihen, ettei hänen tarvinnut paljastaa uskoaan tai uskonnollisia vakaumuksiaan eikä käyttäytyä sellaisella tavalla, että siitä voitiin päätellä, oliko hänellä sellaisia vakaumuksia. –– EIT on tulkintakäytännössään katsonut EIS:n 9 artiklaan sisältyvän myös periaatteen julkiselle vallankäyttäjälle asetetusta neutraalisuuden ja puolueettomuuden vaatimuksesta.”

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja puolestaan totesi päätöksessään 5.8.2013 seuraavaa:
”–– vapaus tunnustaa tai olla tunnustamatta uskoa sisältää myös oikeuden olla joutumatta tilanteisiin, joissa henkilöä vaaditaan paljastamaan uskonsa tai joissa hänen on toimittava jollain sellaisella tavalla, josta voidaan tehdä päätelmiä hänen vakaumuksestaan”

Uskonnonharjoitus on eri asia kuin OPS:n mukainen uskonnon opetus, joka ei ole tunnustuksellista. Opintokäynnit ovat eri asia kuin selvästi uskonnolliset tilaisuudet, kuten koululaisjumalanpalvelukset ja aamuhartaudet eli uskonnolliset päivänavaukset. Uskonnollisten tilaisuuksien järjestäminen ei ole pedagogisesti perusteltua.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan ”Julkisen vallan tulee perustuslain 22. pykälän mukaan turvata perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen, joihin kuuluvat muun muassa yhdenvertaisuus ja uskonnonvapaus. Tämä julkiselle vallalle kuuluva turvaamisvelvoite menee perinnesyiden edelle.”

Osaongelma 1: ”vapauttaminen”

OPH:n muistiossa ohjeistetaan kouluja uskonnottomia ja ei-uskonnollisia syrjivään käytäntöön seuraavasti:

”Huoltajan ilmoituksesta oppilas vapautetaan omantunnon syistä uskonnon harjoittamisesta.” ja ”Koska oppilaalla on huoltajan ilmoituksesta –– mahdollisuus kieltäytyä uskonnon harjoittamisesta ––”

Vapauttaminen ja mahdollisuus kieltäytyä ovat perusoikeuksien valossa hyvin ongelmallisia ilmaisuja, koska niissä koulun järjestämään uskonnonharjoitukseen osallistuminen esitetään lähtökohtaisena peruskäyttäytymismallina. Vapautus erityisiä omantunnon syitä vaativan kieltäytymismenettelyn kautta on tosiasiallista painostusta uskonnonharjoitukseen osallistumiseen, mikä loukkaa ihmisoikeuksia.

Sikäli kuin uskonnonharjoitusta yhä koulupäivään ympätään, tiedotteissa huoltajille ja oppilaille tulisi ilmaista hyvin selvästi, että uskonnonharjoitukseen osallistuminen on kaikille täysin vapaaehtoista, kuuluipa kirkkoon tai ei. Ei pidä luoda mielikuvaa, että jotenkin kuuluisi osallistua.

Uskonnollinen tilaisuus olisi siten koulun tehtäviin kuulumaton ekstra, johon on vain optio osallistua. Soveliainta olisi sellaisen järjestäminen ja tarjoaminen seurakunnan toimesta varsinaisen koulutyöpäivän ulkopuolella.

Osaongelma 2: ”muu toiminta”

OPH:n muistiossa todetaan lyhyesti ja ylimalkaisesti seuraavaa: ”Koulu järjestää oppilaalle tilaisuuden ajaksi muuta toimintaa.”

Jostain syystä OPH karsi pois hallituksen lakiesityksen yksityiskohtaisissa perusteluissa olleen linjauksen: ”––toiminnan tulee olla, uskonnollista sisältöä lukuun ottamatta, luonteeltaan ja tavoitteiltaan mahdollisimman samankaltaista kuin siinä tilaisuudessa, jonka tilalla muuta toimintaa järjestetään.”

OPH:n ohjeissa mainitaan perusteluna muulle ohjelmalle vain koulun ”vastuu oppilaan turvallisuudesta”. Koulun velvollisuutta oppilaiden yhdenvertaiseen ja syrjimättömään kohteluun ei mainita.

OPH:n ohjeissa uskonnolliset tilaisuudet on nostettu etusijalle ja vaihtoehto on syrjivästi vain ”muuta” toimintaa. Kun OPS:n mukaan opetus on uskonnollisesti tunnustuksetonta, vain tunnustuksettoman toiminnan pitäisi olla ensisijaista.

Mikäli koulu kaikesta huolimatta sisällyttäisi koulupäivään uskonnonharjoitusta, tulee samaan aikaan olla tarjolla elämyksellistä ja eettistä kasvatusta tukevaa tunnustuksetonta ohjelmaa koulussa tai koulun ulkopuolella. Siitä pitää tiedottaa niin, että ei synny mielikuvaa tunnustuksettoman ohjelman toissijaisuudesta uskonnolliseen ohjelmaan verrattuna.

Selkeintä sekä ihmis- ja perusoikeuksien että OPS:n mukaista on, että uskonnolliset tilaisuudet eivät olisi enää osa koulutyötä. Silloin ei ole tarvetta koulun järjestämälle erilliselle, rinnakkaiselle tunnustuksettomalle toiminnalle. Tämä vastaisi parhaiten myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen EIT:n edellä mainittuja ratkaisuja.

Ratkaisu ei siten vaarantaisi kenenkään positiivista uskonnonvapautta. Se ei estäisi oppilaita tai opettajia itsekseen rukoilemasta koulupäivän aikana esimerkiksi välitunneilla. Muutos ei estäisi koulutyöpäivän ulkopuolisten uskonnollisten tapahtuminen ja palvelujen tarjoamista oppilaille, heidän vanhemmilleen ja koulujen henkilökunnalle.

Vaikka päivänavaukset olisivat uskonnollisesti tunnustuksettomina kaikille yhteisiä, niitä voisivat silti pitää erilaisten ympäröivän yhteiskunnan tahojen, kuten kunnan eri palvelujen sekä kansalaisjärjestöjen edustajat. Koulun ikkunoiden on hyvä olla auki joka puolelle yhteiskuntaan.

Kirjoittaja on ihmisoikeusvaltuuskunnan jäsen, Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri ja vasemmistoliiton katsomuspoliittisen työryhmän jäsen.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

 
04

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään