Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman tyrmää ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) ehdotuksen uskonnonopetuksen lopettamisesta lukiossa. Tuomiojan mukaan olisi perusteltua korvata lukiossa uskonnonopetus historialla ja yhteiskuntaopilla. Hän kirjoitti asiasta lauantaina blogissaan.
Keskustelun lukion oppiaineista on herättänyt opetusministeriön työryhmäehdotus lukion tuntijakouudistuksesta. Se julkistettiin joulun alla.
Historian opetuksen puolesta
Tuomioja perusteli ajatustaan huolella heikosta historian tuntemuksesta.
– Niillä jotka eivät historiaa tunne, on myös suurin alttius jäädä historiaa väärinkäyttävien populistien ja demagogien vangiksi, Tuomioja pohti blogissaan.
Tuomiojan mielestä historian ja yhteiskuntaopin opetusta pitäisi lisätä sen sijaan, että historia muutettaisiin valinnaiseksi aineeksi, kuten kaavaillaan työryhmän esityksessä yhtenä vaihtoehtona.
– Maailma suorastaan huutaa yhteisen menneisyyden ja kulttuuriperimän parempaa tuntemusta, eikä toki vain Suomessa. Jos jotain muutoksia tehdään olisi päinvastoin perusteltua lisätä historian ja yhteiskuntaopin tuntimäärää, vaikkapa poistamalla uskonnonopetus, Tuomioja totesi.
Koulu- ja perhesurmat esiin
Kristillisdemokraateissa nähdään uskonnon opetus tärkeämmäksi ihmisten hyvinvoinnin takaajaksi.
Östman totesi maanantaina tiedotteessaan Kristillisdemokraattien kantana johdonmukaisesti olleen uskonnonopetus säilyttäminen nykyisellään.
Östman arvioi, että muun muassa viime aikojen perhesurmat ja kouluampumiset kertovat viestiä uskonnon opetuksen tarpeellisuudesta. Hänestä uskonnon opetusta tarvitaan nykyistä enemmän.
– Muualla Euroopassa uskonnonopetusta on lisätty, ei leikattu, Östman sanoo.
Uskonnosta uskontotietoon?
Viime vuoden lopulla uskonnon opetukseen ottivat kantaa muiden maussa vasemmistoliiton kansanedustajat Eila Tiainen ja Silvia Modig. He ilmoittivat kannattavansa uskonnonopetuksen uudistamista kaikille yhteiseksi katsomusaineeksi, jossa yhdistyy uskontotieto, elämänkatsomus ja etiikka.
He arvioivat, että yhteinen oppiaine vastaisi nyky-yhteiskunnan tarpeisiin kehittää ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta.
Myös eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsenet, kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Eeva-Johanna Eloranta (sd.) ja Sanna Lauslahti (kok.) totesivat, että peruskoulussa ja lukiossa voitaisiin siirtyä kaikille yhteiseen uskontotiedon ja etiikan oppiaineen opetukseen, jossa käsiteltäisiin maailmankatsomuksia, uskontoja ja arvokasvatusta.
He mainitsivat perusteluissaan myös nykyjärjestelmä aiheuttamat mittavat kustannukset.