Pohjoismaat valmistelevat yhteistyösopimusta niin sanotun väkivaltaisen ekstremismin torjumiseksi. Tarkoituksena on vaihtaa tietoja ja toimintatapoja. Sopimus on määrä allekirjoittaa vuoden 2014 vuoden loppuun mennessä.
– Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi oppaita kouluille ja sosiaaliviranomaisille tilanteisiin, joissa nähdään merkkejä radikalisaatiosta. Kuinka kohdata tällaisia henkilöitä, miten ohjata eteenpäin ja millaisten palveluiden piiriin, sanoo valtiosihteeri Andrei Nahkala.
Pohjoismaiden yhteinen kokous oli järjestetty Tanskan aloitteesta. Nahkala oli puhumassa siellä Suomen edustajana. Hän on sisäministeri Päivi Räsäsen valtiosihteeri.
Sisäministeriön tiedotteen mukaan Suomessa suurin niin sanotun ääriajattelun motivoimista rikoksista on äärioikeiston tekemiä. Sen mukaan on kuitenkin viitteitä ”militantin antifasistisen liikkeen” kasvusta.
Muun muassa Ilta-Sanomien uutisessa puhuttiin antifasistisista järjestöistä äärivasemmistona. Nahkalan mukaan Suomessa ei kuitenkaan ole varsinaisia antifasistisia järjestöjä.
Mitä nämä viitteet liikkeen kasvusta ovat?
– Tämäntyyppisiä havaintoja on tilannekatsauksessa tehty. Taisi olla Ilta-Sanomissakin esimerkkinä väkivaltaisesta ekstremismistä kiekkovierasjuhlat.
Ketä kuuluu Suomen äärivasemmistoon?
– Sisäisen turvallisuuden tilannekatsauksessa on tarkat määritelmät, siinä on hyvin kuvattu eri ryhmiä.
Mitä äärivasemmisto Suomessa tekee?
– Merkittävin toiminta on anarkismiviitekehyksessä tapahtuvaa, ei mitenkään kauhean organisoitunutta. Mutta niin on äärioikeistokin hajanaista, poikkeuksena Suomen vastarintaliike.
Millaisiin rikoksiin äärivasemmisto on Suomessa syyllistynyt?
– Mielenosoitusten yhteydessä tapahtuviin väkivaltaisiin tekoihin.
Keneen nämä väkivaltaiset teot ovat kohdistuneet?
– Ne ovat lähinnä sellaisia aggressiiviseen käytökseen liittyviä. Suomessa väkivaltainen ekstremismi ei ole mikään ongelma, kuten Etelä-Euroopan maissa, joissa se liittyy ehkä enemmän äärivasemmistoon. Onhan heillä äärioikeisto myös, esimerkiksi Kreikassa.
Euroopan kaduillahan on ollut kaikenlaista kansaa?
– On siellä ollut monenlaista porukkaa, se on kyllä todettava.
Sisäministeriö julkaisi loppuvuodesta 2013 toimenpideohjelman yhteiskuntarauhan säilyttämiseksi. Siinä sanotaan muun muassa, että ”osana työllisyys-, koulutus- ja sosiaalipolitiikkaa tehdään ratkaisuja, jotka joko luovat pohjaa väkivaltaiselle ekstremismille tai ennaltaehkäistään sitä”.