Omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Raahen ja Hämeenlinnan tuotantolaitoksilla on keskeinen osa Rautaruukin ja SSAB:n fuusiosta syntyvässä uudessa yhtiössä.
”Pääkonttoritoimintoja siirtyy Tukholmaan, mutta teollinen tuotanto Suomessa ja Ruotsissa jatkuu. SSAB:n kautta uudella yhtiöllä on jalansija myös USA:n markkinoilla. Uudelta pohjoismaiselta yhteistyöltä voi nyt odottaa parempaa tulevaisuutta kuin mihin yhtiöt yksinään olisivat yltäneet”, Haavisto kommentoi asiaa torstaina blogissaan.
Varsinkin vasemmistoliiton kansanedustajat ovat vaatineet Haavistolta perusteluja fuusiolle.
Haavisto perusteli asiaa sillä, että Rautaruukki ja muut eurooppalaiset teräsyhtiöt ovat viime vuodet kärsineet Euroopan talousahdingosta ja massiivisen tuotannon syntymisestä Aasiaan.
Itella ei yllättänyt
Torstain yt-pommi tuli Itellasta, joka vähentää henkilöstöään 1 200:lla. Yt-neuvottelut eivät tulleet ministerille yllätyksenä.
”Kannetun postin määrä on vähentynyt dramaattisesti. Sähköposti ja sähköinen laskutus ovat korvanneet suuren osan perinteistä kirjepostia. Laskua on ollut myös sanoma- ja aikakauslehtien kantomäärissä.”
Haaviston mukaan työntekijöillä on oikeus odottaa Itellalta oikeudenmukaista kohtelua myös vaikeana aikana. Postin suuret asiakkaat odottavat postilta kilpailukykyistä hinnoittelua. Kansalaisten kannalta on tärkeää, että postipalvelut ja niiden laatu säilyvät.
”Ja moni kutsuisi postia mieluummin edelleen postiksi kuin huonosti kieleemme istuvaksi Itellaksi. Ehkä sekin päivä vielä nähdään!”