Nuoret varastavat, kantavat puukkoa ja tappelevat huomattavasti harvemmin kuin aiemmin, kertoo nuorisorikollisuuskysely. Helsingissä enää joka viides nuori on joskus varastanut kaupasta, Turussa joka kuudes. Myös nuorten tekemät omaisuusrikokset ovat vähentyneet.
Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen nuorisorikollisuuskyselyitä on tehty Suomessa vuosina 1992, 2006 ja 2013. Vastaajina ovat olleet Helsingin ja Turun 7–9-luokkalaiset eli 13–16-vuotiaat nuoret.
Puukot harvinaisia koulurepuissa
Vuodesta 1992 tappeluun osallistuneiden määrä on vähentynyt 27 prosentista kahdeksaan, asetta kantavien 28 prosentista kymmeneen. Suurin osa tappeluista, noin neljäsosa, käydään koulussa.
Helsingissä jo vuodesta 1992 lähtien yhä harvempi on kantanut asetta, Turussa taitekohta oli vuosi 2002. Kyselyssä aseiksi laskettiin myös puukot ja erilaiset tylpät esineet. Teräaseen joskus kouluun tuoneita oli neljä prosenttia.
Mietojen huumeiden käyttö on noussut suunnilleen vuoden 1992 tasolle. Vain vuonna 2006 huumeidenkäytössä näkyi notkahdus.
Pahoinpidellyksi useimmiten koulussa
Puolet nuorista on joutunut rikoksen uhriksi ja liki yhtä monelta on varastettu jotain. Enemmistö tekijöistä oli poikia, vaikka tyttöihin kohdistuneissa rikoksissa tekijöistä huomattava osa oli tyttöjä. Pojilla on suurempi todennäköisyys tulla ryöstetyiksi.
Pahoinpitelyt ovat pysyneet samalla tasolla vuodesta toiseen. Seitsemän prosenttia nuorista oli joskus pahoinpidelty. Pahoinpidellyksi jouduttiin useimmiten kouluissa, toiseksi yleisin paikka oli yksityisasunto.
Yli viidesosa nuorista on kohdannut kuritusväkivaltaa. Pahoinpitelevä vanhempi on useimmiten biologinen isä, toiseksi useimmin biologinen äiti, hyvin harvoin isäpuoli ja kaikkein harvimmin äitipuoli.