KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Onko Yle merkittävin tiedonlähde tulevaisuudessakin?

Yleisradion tulevaisuus oli pohdinnan kohteena perjantaina Yleisradion Isossa Pajassa kolmen eri lehtimiesjärjestön tilaisuudessa.

Yleisradion tulevaisuus oli pohdinnan kohteena perjantaina Yleisradion Isossa Pajassa kolmen eri lehtimiesjärjestön tilaisuudessa. Kuva: Juha drufva

Yleisradion säilyttäminen vaatii poliittista päätöksentekoa, teknologisia ratkaisuja sekä yleisselkeää ymmärrystä kansalaisten tavasta olla mukana yhteiskunnan ja median myllerryksissä.

Juha Drufva
3.3.2014 13.45

Voiko Yleisradio tulla vahvemmaksi seuraavan kymmenen vuoden aikana suhteessa muihin tajunnanräjäytyskumppaneihinsa. Näitä asioita selviteltiin perjantaina Yleisradion Isossa pajassa Pasilassa. Tilaisuuden järjestivät Yleinen Lehtimiesliitto (YLL), Suomen Sosiaalidemokraattinen Sanomalehtimiesliitto (SSSL) sekä Keskustan Lehtimiehet.

SSSL:n puheenjohtaja Miriikka Laakkonen totesi, että kymmenen vuotta sitten ei ollut Facebookia eikä Youtubea. Molemmista on tullut kymmenessä vuodessa tärkeitä viestintävälineitä. Google meni kymmenen vuotta sitten pörssiin. Miten googlelasit muuttavat viestintää, kun ihmiset muuttuvat tekijöistä kokijoiksi?

– Enää ei viestintää voi ajatella ilman twitteriä tai blogeja. On mahdotonta sanoa, mitä tapahtuu viestinnässä kymmenen vuoden kuluttua.

ILMOITUS
ILMOITUS

Tutkija Marko Ala-Fossi sanoi, ettei olisi uskonut tulevansa kymmenen vuotta sitten Isoon pajaan puhumaan tutkijana Yleisradion tulevaisuudesta ollessaan talossa töissä perustoimittajana.

Ala-Fossin mukaan julkinen palvelu on viestintäpoliittinen järjestely, jonka avulla saavutetaan viestintäpoliittiset tavoitteet.

– Saksassa on suunnitteilla, että televisiomastot laitetaan kiinni ja siirrytään lähetyksissä satelliittiyhteyksiin. Se on halvempaa. Miten se vaikuttaa radiolähetyksiin, on vielä avoin kysymys. Samantapainen tilanne on Norjassa.

– Britit taas ovat investoineet 1,5 miljardia euroa digiradiolähetysverkostoon. Heidän on enää vaikea perääntyä. Analogiset radioluvat ovat voimassa vuoteen 2019 saakka. Kilpailu häiriöttömästä broadcast-mobiililaajakaistasta käy kuumana. Internetin videoliikenne kasvaa huikeasti. Verkossa ei ole julkisilla palveluilla erityissuojaa kuten broadcast-systeemissä.

Innovatiivinen ylemaksu

Ala-Fossi kehui, että Yleisradion ylemaksu on innovatiivisin systeemi Euroopassa, kun lupamaksujärjestelmä on kriisiytynyt. Esimerkiksi Britanniassa kymmenen prosenttia oikeusjutuista liittyy tv-lupamaksujen perintään.

– Britanniassa herätti vuonna 2012 kovan kohun, kun BBC-yhtiö maksoi miljoonan euron palkkion eräälle julkkikselle. Kreikassa lopetettiin koko yleisradiotoiminta. Kysymys kuuluu, annetaanko yleisradioyhtiöille lisärahoitusta vai toteutetaanko karsintaa?

Ala-Fossin mukaan eurokriisin hoito on ollut merkittävä tekijä julkisen palvelun tuhoajana, kuten kaupallisten toimijoiden painostus sekä huonon hallinnon aiheuttamat skandaalitkin. Toisaalta kysytään, pitäisikö kussakin maassa olla yksi iso yleisradioyhtiö vai olisiko parempi, että mukana menossa olisi useimpia pieniä toimijoita?

– Onko ison rahan äänellä kuulutettu kilpailukyvyn ja markkinoinnin korostaminen syrjäyttämässä perinteiset sivistyspyrkimykset kansallisista Yleisradioista? Toiminnallisten haasteiden peruskysymys kuuluu, pitääkö yrittää palvella ihan kaikkia, kun yleisöt ovat pirstaloituneet? Ylen uskollisin yleisö on nykyään vähintään keski-ikäistä.

Google vuotaa 150 miljoonaa mainostuloja

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen myönsi olleensa kymmenen vuotta sitten paljon varmempi tulevaisuudesta kuin tänä päivänä.

– Digitalisoituminen tuntui silloin itsestään selvältä, nyt ei. Ylen uudistuksilla uuden ylelain avulla on haluttu varmistaa suomalaisen mediamaailman monimuotoisuus.

Kivisen mukaan Pohjoismaissa on yleisradiotoiminnassa kolme yhteistä teemaa. Rahoituksen täytyy varmistaa yhtiön riippumattomuus. Rahoitusjärjestelmän on oltava oikeudenmukainen ja vakaa.

– Vuonna 2012 neljännes suomalaisista kotitalouksista ei enää osallistunut Ylen lupamaksujen maksamiseen, vaikka käytännössä jokaisessa kotitaloudessa on tv-vastaanotin.

Kivinen hahmotteli kymmenen vuoden päästä olevaa mediamaisemaa toteamalla, että tuolloin kaikki ohjelmatuotanto on digitaalista, sähköisesti välitettyä, aina mukana taskussa, laukussa tai matkalla. Siksi 24 prosentin arvonlisävero digipalveluille on ampumista jalkaan.

– Pirstaloituminen ja keskittyminen samaan aikaan on paradoksi, eli kun pienet ja suuret yleisöt eriytyvät. Viime vuonna valui googlen ja facebookin kautta ulkomaille 150 miljoonaa euroa suomalaista mainosrahaa. Summa on kolmen maakuntalehden vuosibudjetti.

Mitä Internet on Ylelle?

Kivisen mukaan tulevaisuudessakin toimittajia tarvitaan, koska paloletkusta ei voi juoda vaan tarvitaan toimittajia annostelemaan hanasta tietoa.

– Ilmaisia lounaita ei ole, siksi tarvitaan julkista rahoitusta. Wikipedia ei ole journalismia, siellä viljellään asenteita. Yleisradiossa ei kannata tehdä keskinkertaisuutta, koska sitä tehdään tarpeeksi ilman muuallakin. Yle panostaa 30 miljoonaa euroa vuodessa draamaan. Onko draaman tekeminen Ylen tehtävä? Entä mikä on Ylen rooli urheilulähetyksissä yhä kaupallisemmissa urheilulajeissa? Mikä on journalismin rooli suhteessa kaupallisiin toimijoihin?

Kivisen mukaan yhä polttavampi kysymys on yleisradiolaissa tarkoitettu yhtäläisin ehdoin.

– Tässä on kysymys muun muassa alueellisesta tasavertaisuudesta, mutta myös siitä, että ihmisillä ei ole samanlaisia laitteita ottaa vastaan Ylen tarjoamia palveluja. Toisaalta ihmisten mielenkiinnon kohteet eroavat hyvinkin jyrkästi toisistaan. Meidän on ratkaistava, mitä Internet merkitsee Ylelle tulevaisuudessa. Onko se ääretön mediavarasto, yhteydenpitoväline tai mitä kaikkea muuta?

Viestinnän Keskusliiton toimitusjohtaja Valtteri Niiranen palautti kuulijat sähköisistä korkeuksista printtimedian pariin toteamalla, että 92 prosenttia suomalaisista lukee viikoittain perinteistä tekstimediaa ja päivittäinkin yli 60 prosenttia. Paperiversioiden levikin väheneminen ei ole vähentänyt lehtien lukemista, eli viesti välittyy välineen muodosta riippumatta. Viime vuonna painettujen lehtien levikki väheni kolme prosenttia. Yksityisestä painetusta mediasta mainostajat rahoittavat noin puolet.

– Tällä hetkellä mainosraha ei vielä seuraa esimerkiksi mainospuhelimista seurattua lehtien lukemista.

Niiranen huomautti, että kuluttajatuotot tulevat digitaalisessa mediassa yhä tärkeämmäksi, kun mainostuotot vähenevät. Eli mainostajien sijaan kuluttajan kukkaroille tunkee yhä useampi median omistaja.

– Tämä kolmen kahdeksikon sääntö, että ihminen tekee työtä kahdeksan tuntia, nukkuu kahdeksan tuntia ja viettää vapaa-aika kahdeksan tuntia menee niin, että tälle kahdeksan tunnin vapaa-ajalle on tyrkyllä yhä enemmän jakajia.

Niiranen näki ongelmana sen, että Suomessa ei ole koordinoitua viestintäpolitiikkaa. Valtionhallinnossa mediaan liittyvistä asioista päättävät useat eri toimijat.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 
05

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään