Pauliina Murto-Lehtinen näki 20 vuoden aikana europarlamentissa monenlaisia edustajia. Hänen arvionsa on, että meppien, joilla on lainsäädäntötyöstä kokemusta, on helpompi oppia parlamentin toimintatavat.
– Jos tulee kokonaan politiikan ulkopuolelta, on ihan hukassa. Suomalaismepeistäkin kansanedustajataustaiset ovat olleet nopeimmin sisällä systeemissä.
Politiikassa toimineilla on kokemusta myös kompromisseista.
– Työ europarlamentissa on hidasta ja junnaavaa. Mepille, jolla on vain oma agendansa, käy huonosti.
Kukaan ei Murto-Lehtisen mukaan pysty omaksumaan sitä valtavaa asiamäärää, mikä mepin työssä tulee eteen. On kyettävä päättämään ja valitsemaan, mikä on tärkeää.
– Tärkeää on myös valita hyvät avustajat, joille uskaltaa antaa vastuuta.
Omalla edustajalla iso merkitys
Tulevia vaaleja Pauliina Murto-Lehtinen sanoo seuraavansa ”ihan hirveän kiinnostuneena”.
– Toivon myös, että voisin auttaa vasemmiston ehdokkaita ja myös parlamenttiin valittuja.
Sillä, että puolueella on oma europarlamenttiedustaja, voi Murto-Lehtisen mielestä olla parhaimmillaan hyvin suuri merkitys.
– Onneksi parlamentin vasemmistoryhmässä on tässä välilläkin toiminut apulaispääsihteerinä suomalainen Sanna Lepola.
Linkki parlamenttiryhmään takaa tiedonkulun, puolin ja toisin.
– Tästä esimerkkinä voi mainita vaikka sen, että Outi Ojalan ollessa työllisyysvaliokunnassa, me oltiin paljon yhteydessä paitsi puolueeseen, myös suomalaisiin ammattiliittoihin. Kun kuljettajien työaikadirektiivi oli käsittelyssä, oli helpottavaa päästä keskustelemaan siitä AKT:n edustajien kanssa. Meludirektiivin tiimoilta tehtiin yhteistyötä Muusikkojen liiton kanssa.
Mepillä on vaikutusvaltaa
Murto-Lehtinen korostaa, että yksittäisellä mepillä on vaikutusvaltaa.
– Se on selkeästi suurempi kuin yksittäisen kansanedustajan vaikutusvalta. Kun ei ole hallitus-oppositioasetelmaa, ei ole myöskään ryhmäkurin vaatimusta. Henkilökohtaiset vapaudet ovat suurempia.
Esimerkiksi muutosesitysten tekeminen lakiehdotuksiin tarkoittaa sitä, että yksittäinen meppi saa hyvinkin konkreettisella tavalla kädenjälkensä EU-lainsäädäntöön.
– Ei se suinkaan mene niin, että vain isot jyrää. Jos meppi on asiantunteva ja asiansa perusteleva, häntä kuunnellaan ja hän saa näkemyksenä läpi, vaikka edustaisikin pientä, salin laitimmaisena istuvaa ryhmää. Erityisesti valiokuntien sisällä tietämyksellä ja osaamisella pärjää.
– Siinä vaiheessa kun Outi Ojala lähti parlamentista, hänen erikoistumistensa työsuojelukysymyksiin oli mennyt niin pitkälle, että hänet pyydettiin kansainväliseen puupölykonferenssiin puhumaan, Murto-Lehtinen nauraa.
– Ylipäänsä mepeistä ovat parhaiten pärjänneet ne, jotka ovat selkeästi erikoistuneet johonkin tiettyyn asiaan.
Myös Tanskan nykyinen pääministeri Helle Thorning-Schmidt erikoistui työsuojelukysymyksiin.
– Televisiouutisissa on paljon tuttuja, koska hirveän monta nykyistä pääministeriä ja presidenttiä tunnistaa televisiokuvista, koska monella on tausta europarlamentissa, Murto-Lehtinen vinkkaa.
Lisää Pauliina Murto-Lehtisen EU-kokemuksia perjantaina 14.3. ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä. Osta näköislehti Lehtiluukusta.