Työväenmuseo Werstaalla Tampereella avataan yleisölle vapun aattona Töissä tehtaalla -näyttely. Se kertoo ihmisistä koneiden ääressä tehtaalaisten arjesta, työntekijöiden järjestäytymisestä ja tehdastyön sekä suomalaisen yhteiskunnan muuttumisesta 120 vuoden aikana.
Kirjatyöntekijät perustivat Suomen ensimmäisen ammattiliiton 1894. Seuraavana tulivat käsityöläiset. Helsingin hurjimmat suutarit kantoivat vappuna 1895 jo päidensä yläpuolella Työmies-lehden tuoreita numeroita.
Sotien välinen aika oli työväelle ahdingon aikaa, mutta toisen maailmansodan jälkeen luotiin hyvinvointivaltio. Työviikko lyhentyi viisipäiväiseksi, lomat, lapsilisät ja eläkkeet alkoivat juosta. Suomen perinteisen teollisuuden kultakausi katkesi 1990-luvun lamaan.
Tulevaisuudessakin teollisuuden työntekijät rakentavat hyvinvoinnin perustan. Heidän työnsä näkyy kaikkialla arjessa. Jonkun on tyydytettävä jokapäiväisen elämän materiaaliset tarpeet.
Töissä tehtaalla -näyttely kertoo tehdastyön muuttumisesta ja tehtaalaisen elämästä eri vuosikymmeninä. Näyttelyssä näkee esimerkiksi millaisilla välineillä lasia puhallettiin 1930-luvulla, millainen kone puhalsi muovipussia 1950-luvulta lähtien tai miten 1990-luvun robottikäsi liikkuu.
Kävijä voi huudattaa tehtaan pilliä, kurkistaa portinvartijan koppiin, vetää niskaan haalarit pukukaapista tai haistella teollisuuden raaka-aineita.
Työväenliikkeen uranuurtajat suutari Eetu Salin ja ompelija Anni Huotari ovat esittelykierrosten päähenkilöinä. Ensimmäiset opastukset pidetään Werstaan raitis ja reipas vappu -tapahtumassa 1.5. kello 13 ja 15.
Töissä tehtaalla -näyttely on avoinna Työväenmuseo Werstaalla 29.4.-26.10.2014.