Tasa-arvovaltuutettu on käynnistänyt Ei meidän koulussa -kampanjan seksuaalista häirintää vastaan. Kampanjalla halutaan kannustaa nuoria vastustamaan häirintää ja puolustamaan häirinnän kohteeksi joutuneita kavereitaan.
Vuoden 2013 kouluterveyskyselyn mukaan yläkouluikäisistä tytöistä 61 prosenttia ja pojista 46 prosenttia on kokenut seksuaalista häirintää joskus tai toistuvasti. Homo-, lesbo-, bi- ja transnuorista häirintää on kokenut 70 prosenttia.
Tasa-arvotyövelvollisuus koskee koulujakin
Syksyllä 2014 kampanja kohdistuu myös kouluihin ja opettajiin. Tavoitteena on saada koulut ottamaan häirintä vakavasti. Kampanja on osa hanketta, jolla sitoutetaan kouluja seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisyyn ja systemaattiseen häirintään puuttumiseen.
Tasa-arvolaki velvoittaa oppilaitoksia edistämään sukupuolten tasa-arvoa omassa toiminnassaan. Seksuaalisen häirinnän ehkäiseminen on keskeinen osa koulujen tasa-arvotyötä. Juuri annetun hallituksen esityksen mukaan suunnitelmallisen tasa-arvotyön velvollisuus tulee jatkossa koskemaan myös peruskouluja.
Ahdistelua, ehdottelua ja kourimista
Seksuaalinen häirintä on ei-toivottua käytöstä, jolla luodaan nöyryyttävä ja ahdistava ilmapiiri. Häirintä voi olla esimerkiksi törkeitä vitsejä, vihjailevia eleitä ja ilmeitä nimittelyä, homottelua ja huorittelua.
Keskeistä on se, että käytös on ei-toivottua. Siihen voi kuulua myös ei-toivottuja seksuaalisesti vihjailevia ja häiritseviä sähköisiä viestejä, ei-toivottua koskettelua, seksin ehdottelua ja ahdistelua, kourimista ja puristelua.
Pahimmillaan häirintään voi liittyä seksuaalista väkivaltaa, kuten raiskauksen yritys tai raiskaus. Tasa-arvovaltuutettu ohjeistaa, ettei tapahtunutta saa vähätellä tai syyttää häirinnän kohteeksi joutunutta.