Vasemmistoliiton kunnallissihteeri Aulis Ruuth arvosteli Joensuun vappujuhlassa voimakkaasti tällä hetkellä vallalla olevia talousnäkemyksiä.
– Talouspoliittisia päätöksiä ei tehdä hatusta vetäen. Talouspolitiikka perustuu aina joihinkin talousoppeihin mutta myös ideologisiin näkemyksiin. Tällä hetkellä Suomessa on vahvoilla sellainen talousteoria, että julkisen sektorin laajuus on jollain tavalla pois muusta taloudesta.
Tässä teoriassa on Ruuthin mukaan vahvasti mukana myös oikeistolainen ideologia ja myös käsittämätön velkakammo.
– Suomi on tälläkin hetkellä yksi Euroopan vähävelkaisimpia valtioita. On vastuutonta, suorastaan valheellista väittää, että ”olemme Kreikan tiellä”. Emme ole lähelläkään.
Ruuth muistutti, että Suomen julkinen velka on erittäin hyvin hallinnassa, ja niin valtion kuin kuntienkin luottoluokitus on parhaalla mahdollisella tasolla.
– Suomen julkisen velan bkt-osuus on edelleen alle 60 prosentin, joka on EU:ssa sovittu eräänlaiseksi varorajaksi. Saksan velka-aste on 80 prosenttia, eikä kukaan ole siitä huolissaan. Britanniassa velka-aste on noin 90 prosenttia ja Belgian sata! Ei niitä kukaan näytä pitävän katastrofitalouksina.
Myös puheet julkisen sektorin liian suuresta osuudesta ovat Ruuthin mukaan kummallisia.
– Pitäisi olla porvarillisellekin taloustieteilijälle selvää, että julkinen talous ei voi joustaa kuten yksityinen. Emme voi edes taloustaantumassa pakkolomauttaa peruskouluja tai laittaa sairaaloita lyhennetylle viikolle. Yhteiskunnan perustoimintojen täytyy toimia kaikissa tilanteissa.
Ruuth muistutti myös, että eläkeindeksin leikkaaminen ei tuo telakoille yhtään laivatilausta, eikä lapsilisien niistäminen lisää nakkimakkaroiden myyntiä.
– Talous on kokonaisuus, ja julkinen talous on sen yksi ja tärkeä osa. Näyttää vain siltä, että vallitseva oikeistohenkinen talousajattelu lähtee siitä, että ainoat toimivat ratkaisut ovat ne, jotka kurittavat tavallisia kansalaisia.
Yllättävä ero
Ruuth piti pääministeri Jyrki Kataisen eroilmoitusta ilman varsinaista syytä yllättävänä ja kummallisena.
– Puoluejohtajan paikan jättäminen on puolueen asia, mutta pääministerin paikan jättäminen on jo valtiollinen kysymys ja kuuluu kaikelle kansalle. Ei ole ihan jokapäiväistä, että normaalioloissa ministeri eroaa ilman erityistä syytä.
– Tämä oli muutaman vuoden sisällä toinen kerta, kun pääministeri eroaa ennen aikojaan. Liekö sattuma vai onko meille kehittymässä uudentyyppinen poliittinen kulttuuri? Toivottavasti näin ei ole. Perustuslain uudistus teki pääministeristä maan keskeisimmän poliittisen johtajan. Tämä vielä korostaa pääministerin yllättävän eron merkitystä.
Virkkunen epäonnistui
Ruuth arvosteli hallituksen toimia kuntauudistuksessa ja totesi kuntaministeri Henna Virkkusen epäonnistuneen täysin tehtävässään.
– Nyt kuntauudistus on kuntaministerin johdolla käytännössä kuopattu, ja sitä perustellaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta aikaansaadulla neuvottelutuloksella. Perustelu on kummallinen, sillä kuntauudistuksen tarve ei ole kadonnut minnekään.