Fort Meadessa istunut sotaoikeus päätti tiistaina vapauttaa everstiluutnantti Steven Jordanin syytteistä, joiden mukaan hän olisi sallinut kidutuksen toimiessaan pahamaineisen Abu Ghraibin vankilan johtajana Irakissa.
Jordan oli ainoa amerikkalainen upseeri, joka edes joutui oikeuteen keväällä 2004 paljastuneista Abu Ghraibin tapahtumista. Näin rikosoikeudellisen vastuun joutuu kantamaan vain joukko rivimiehiä.
Tutkinnan suorittaneet kaksi kenraalia olivat katsoneet, että Jordan oli marraskuussa 2003 ”hiljaisesti hyväksynyt” ns. väkivaltaisten kuulustelumenetelmien käytön Abu Ghraibissa. Kenraalien mukaan Jordan tämä oli liikkeellepaneva tekijä Abu Ghraibin myöhemmille tapahtumille.
Sotaoikeuden juryn mukaan syyttäjät eivät kuitenkaan pystyneet osoittamaan, että Jordan olisi ollut vastuussa pahoinpitelyihin syyllistyneiden sotapoliisien opastamisesta tai valvomisesta.
Samoin kaatuivat syytteet, joiden mukaan Jordan olisi henkilökohtaisesti osallistunut väärinkäytöksiin johtamalla vankien pelottelua sotakoirilla sekä heidän nöyryyttämistään alastomuudella.
Sen sijaan Jordan todettiin syylliseksi yhteen syytekohtaan, siihen että hän oli jättänyt esimiehen käskyn noudattamatta. Jordanin todettiin pitäneen 2004 sähköpostilla yhteyttä muihin Abu Ghraibin vuoksi tutkinnassa olleisiin, vaikka esimies, kenraalimajuri George Fay oli nimenomaisesti kieltänyt puhumasta tapauksesta.
Keskiviikkona julistetun tuomion mukaan Jordania nuhdeltiin tästä rikoksesta. Hän olisi enimmillään voinut saada viiden vuoden vankeustuomion ja joutua erotetuksi armeijasta. Syyttäjien vaatimus oli nuhtelu ja kuukauden palkan (5 500 euroa) suuruinen sakko.
Rivimiehille
vankeustuomioita
Jordanin tapaus päätti yli kolme vuotta kestäneen oikeusprosessin Abu Ghraibista. Hänestä tuli siis ainoa upseeri, joka sai rikostuomion tapauksen tiimoilta, mutta hänenkin tuomionsa johtui syytteestä, jolla ei ollut mitään tekemistä itse kidutuksen kanssa.
Aikaisemmin on eversti Thomas Pappas saanut hallinnollisen rangaistuksen ja sakot siitä, että hän salli koirilla pelottelemisen. Prikaatinkenraali Janis Karpinski tuomittiin hallinnolliseen rangaistukseen ja sotilasarvon alentamiseen johtamisvirheistä, jotka eivät suoraan liittyneet pahoinpitelyihin.
Yksitoista rivimiestason sotilaspoliisia on tuomittu enimmillään kymmenen vuoden vankeusrangaistuksiin irakilaisvankien kiduttamisesta. Sattumoisin he olivat juuri ne yksitoista, jotka olivat tunnistettavissa koko maailmaa kuohuttaneista valokuvista – ikään kuin koko juttu olisi rajoittunut heihin
Lisäksi Yhdysvaltain oikeusministeriössä jatkuu edelleen tutkimus Abu Ghraibin tapahtumiin liittyneiden siviilikuulustelijoiden toimista. Se ei ole ainakaan toistaiseksi johtanut vielä syytteisiin.
Komentoketjua
ei tutkittu
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin edustaja John Sifton sanoi tiedotusvälineille, että Jordanin tuomio oli ”pettymys, mutta ei yllätys”. Siftonin mukaan armeija ei ollut kiinnostunut todellisten vastuukysymysten selvittämisestä, vaan halusi vain päästä eroon Abu Ghraibin skandaalista.
Human Rights Firstin Elisa Massimino taas sanoi, ettei lukuisista tutkimuksista huolimatta pengottu komentoketjua eikä kysymystä raakojen kuulustelumenetelmien kehittämisestä.
Yhdessäkään oikeusistuimessa ei ole käsitelty sitä, miten väkivaltaiset kuulustelutekniikat siirtyivät Guantanamosta Abu Ghraibiin. Abu Ghraibin sotapoliisit ovat kertoneet, että heille opetettiin menetelmiä, joita oli käytetty tiedustelun kannalta tärkeisiin vankeihin Guantanamossa. Myös Guantanamon väärinkäytöksistä on annettu rivitason sotilaille tuomiota.
Jordanin puolustuksen mukaan tutkinta oli väärillä urilla, kun se keskittyi yhden marraskuisen yön tapahtumiin eikä Abu Ghraibin väärinkäytöksien alkuperään.
Jordan on aiemmin sanonut lehtihaastattelussa, että hänestä haluttiin tehdä syntipukki, jotta armeija voisi vakuuttaa asettaneensa myös upseerin syytteeseen. Jordanin puolustusasianajaja Kris Poppe sanoi oikeudenkäynnissä, että ”on houkuttelevaa sanoa, että jonkun upseerin pitää joutua vastuuseen. Mutta se ei ole tämä upseeri.”