AKT:n vuorokauden mittainen satamalakko kuumensi työnantajapuolen totaalisesti. Oikeisto ja työnantajat aloittivat kilpalaulannan siitä, kuinka lakko-oikeuden rajoittaminen on välttämätöntä.
Kansanedustaja Kari Uotilan mukaan lakon aiheuttamien kustannusten laskemisen ja ammattiyhdistystoiminnan kritisoimisen keskellä vähemmälle keskustelulle jäivät lakkoon johtaneet syyt.
Lakkoa ennen Tornion satamassa seisovaa venäläisalusta koskevaa kiistaa oli selvitelty jo hyvän aikaa. AKT:n Tornion ammattiosasto oli asettanut laivan lakkoon yli viikko sitten, koska laivan miehistöön ei sovellettu asianmukaisia työehtoja. Laivaan haluttiin tehdä kansainväliseen sopimukseen nojaten tarkastus. Varustamo kuitenkin esti laivaan pääsyn ja tarkastuksen. Lisäksi varustamon puolelta lähetettiin pääluottamusmiehelle kirje, jossa uhataan häntä henkilökohtaisesti lakon seuraamuksilla, Uotila kertaa tapahtunutta blogissaan torstaina.
Venäläisvarustamon North-Western Shipping Companyn aluksilla työskenteleville merimiehille maksetaan hänen tietojensa mukaan palkkaa 470 dollaria, eli vain noin 342 euroa kuussa. Tähän sisältyvät myös ylityökorvaukset. Kaikkiaan viidellä Suomessa toimivalla kyseisen varustamon laivalla on tavattu vastaavia rikkomuksia kuin lakkoaluksella.
”Työehtojen polkeminen ei käy”
Uotila kirjoittaa, että häneltä on kysytty, miksi meidän ammattiyhdistyksemme pitäisi huolehtia venäläisten palkoista oman vientimme kustannuksella.
”Kun raha, tavara ja työntekijät liikkuvat, on aivan keskeistä, ettei työehtojen ja palkkojen polkemista saa hyväksyä missään. Emme voi nostaa käsiä pystyyn ja todeta, että minkäs me mahdamme, jos lapsi- ja orjatyötä teetetään jossain. Kun työntekijöiden hyväksikäyttöä havaitaan rajojemme sisäpuolella, meillä on konkreettinen mahdollisuus puuttua asiaan”, hän vastaa.
Uotilan mukaan venäläisen merimiehen palkka liittyy myös suomalaisten palkkoihin.
”Palkkojen poljenta muualla luo painetta palkkoihin meilläkin ja ruokkii harmaata taloutta. Työpaikat myös tuntuvat siirtyvän helposti maihin, joissa työehdoista ei tarvitse pitää kiinni.”
”Tässä onkin asian ydin: suomalaiset yritykset käyttävät hyväkseen tilannetta ja vähät välittävät siitä, miten niiden alihankkijat toimivat. Tornion terästehdas on sitoutunut tekemään yhteistyötä vain ja ainoastaan kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia noudattavien varustamojen kanssa. Julkisen myllytyksen ansiosta Outokumpu tiedottikin eilen lopettavansa yhteistyön North-Western Shipping Companyn kanssa.”
”Paras lakko on lakko, jota ei tarvita”
Uotila, entinen telakkayhtiö Masa-Yardsin pääluottamusmies on sitä mieltä, että paras lakko on lakko, johon ei tarvitse ryhtyä. Hänestä olisi ollut hyvä, jos varustamo olisi mahdollistanut tämänkin asian selvittämisen muilla tavoin.
”Mielenilmaukset, lakkouhka ja lakko ovat työntekijöiden oikeuksia, eikä näitä pidä ryhtyä rajoittamaan. Suomessa on ylipäätään erittäin vähän lakkoja, ja suurin osa mielenilmaisuista on johtunut työnantajien ilmoituksesta lopettaa toiminta ja siirtää toiminta halvan työvoiman maihin, tai sitten muista suurista irtisanomisista. Jos todella halutaan estää mielenilmaisuja ja lakkoja niin tehokkain tapa on kohdella työntekijöitä säällisesti, opetella puhumaan avoimesti asioista ja neuvotella ennakkoon aidosti työntekijöiden kanssa”, Uotila kirjoittaa.