Euroopan ay-liike on pettynyt EU-komission uuteen työsuojelustrategiaan. Se ei sisällä edes toimenpiteitä noin 100 000 eurooppalaista vuodessa kaatavien työperäisten syöpäkuolemien torjumiseksi.
José Manuel Barroson johtamaa EU-komissiota patistettiin vuosi tolkulla laatimaan unionille uutta työsuojelustrategiaa. Kun strategia, tai EU-kielellä ”työsuojelun strategiakehys”, lopulta kesäkuussa valmistui, se oli iso pettymys Euroopan ay-liikkeelle.
– Siitä puuttuvat selkeät tavoitteet ja kaikki konkretia. Komissio ei sitoudu minkäänlaiseen lainsäädännön kehittämiseen. Se ei myöskään lupaa puuttua jo tiedossa oleviin ongelmiin, arvostelee SAK:n työympäristöasiantuntija Raili Perimäki.
Kiireellisistä sääntelytarpeista Perimäki mainitsee ensimmäiseksi syöpää aiheuttavia kemikaaleja koskevan asetuksen uusimisen.
– Komissio itsekin toteaa, että EU-jäsenmaissa kuolee vuosittain noin 97 000 ihmistä kemikaaleille altistumisesta johtuviin työperäisiin syöpiin vuosittain.
Pelkkä tieto asian vakavuudesta ei riitä, sille pitää tehdä jotain, Perimäki korostaa.
Työsuojelun kehittäminen jäihin
Syksyllä työnsä päättävää Barroson komissiota on syytetty haluttomuudesta tai saamattomuudesta kehittää työsuojelua tai mitään muutakaan EU:n palkansaajille tärkeää asiaa.
Nyt esiteltyä työsuojelustrategiaakin vuosille 2014 – 2020 saatiin odottaa vuosia. Edellinen ohjelmakausi päättyi jo kaksi vuotta sitten.
Perussyyksi Perimäki näkee komission keskittymisen yritysten näkökulmaan. Yritysten kilpailukykyä haittaavan sääntelyn purkamiseen tähtäävä REFIT-ohjelma menee yli kaiken muun. Se jäädyttää Perimäen mukaan järkevän lainsäädäntötyön työsuojelussa.
REFIT-ohjelman (Regulatory Fitness and Performance Programme) tarkoituksena on keventää yrityksille sääntelystä aiheutuvaa hallinnollista taakkaa.
Hallinnollista taakkaa ja kustannuksia aiheutuu periaatteessa kaikenlaisesta sääntelystä, myös työtekijöiden turvaksi tarkoitetusta työsuojelusta.
– Hallinnolliseen taakkaan vedoten ei haluta edistää mitään työsuojeluun liittyvää asiaa, ei edes tätä työperäisiin syöpiin liittyvää asetusta. Tässä menevät arvomaailmat jotenkin pieleen.
”Alhaisen riskin työpaikat”
Komission työsuojelustrategiasta käy Perimäen mukaan ilmi sekä suoraan että rivien välistä yhteys REFIT-ohjelmaan. Kytkös johtaa yritysten työsuojeluvelvoitteiden karsimiseen.
Komissio on mm. kehittänyt käsitteen ”alhaisen riskin työpaikat”.
– Vielä ei tarkkaan tiedetä, mitä nämä tällaiset työpaikat ovat. Kuitenkin ilmeisenä tarkoituksena on keventää alhaisen riskin työpaikkojen työsuojeluvelvoitteita tai ehkä poistaa ne kokonaan.
Perimäen mukaan yli 90 prosenttia suomalaisista työpaikoista kuuluisi REFIT-ohjelman kohderyhmään ja sääntelynpurkutalkoiden piiriin.
Komission alaisen työturvallisuuden ja työterveyden neuvoa-antavan komitean työntekijäryhmä ilmoitti, ettei se sitoudu komission ohjelmaan.
Neuvoa-antavassa komiteassa on kolmikantainen edustus kaikista jäsenmaista. Komission tulee pyytää komitealta lausunto työsuojeluun liittyvissä asioissa.
Seuraavaksi komitea hakee Euroopan neuvostolta kannan komission esitykseen ja sitä kautta se etenee myös Euroopan parlamentin reposteltavaksi.