Pintaa syvemmältä
Syyskuun 11. päivän tapahtumien muistojuhlat hukkuivat tänä vuonna uuden terrorisminvastaisen sodanjulistuksen alle, kun presidentti Barack Obama ilmoitti keskiviikkoiltana, että Yhdysvallat aikoo käynnistää ilmapommitukset ääri-islamilaista Isis-järjestöä vastaan nyt myös Syyriassa.
Yhdysvaltojen ilmavoimat ovat tehneet kuukauden aikana jo yli 150 ilmaiskua Isisin valtaamille alueille Irakissa. Pommitusten kuolonuhrien määrästä ei ole julkistettua tietoa.
Maailmanlaajuisen terrorisminvastaisen sodan käsite lanseerattiin vuoden 2001 syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkeen. 13 vuoden aikana Yhdysvallat on käynyt sotaa terroristeja vastaan Irakin ja Syyrian lisäksi ainakin Afganistanissa, Pakistanissa, Jemenissä, Somaliassa, Libyassa, Malissa ja Filippiineillä.
Mikäli kansalaisaloite hyväksytään, New Yorkin rakennusvirasto joutuu selvittämään, miksi WTC-7 todella romahti.
Barack Obaman hallinto on pyrkinyt välttämään terrorisminvastaisen sodan käsitteen käyttöä, mutta tämä ei ole estänyt ilmapommituksia ja lennokki-iskuja aseellisten islamistiryhmien valtaamille alueille.
Pakistan Bodycount -verkkosivuston keräämien tietojen mukaan pelkästään Pakistanissa tehdyissä lennokki-iskuissa on kuollut mahdollisesti yli 3 000 ihmistä, joista noin 2 500 oli siviilejä. Kuolleista enintään 45 oli Al-Qaidan jäseniä.
Al-Qaidan 19:ää terroristia syytettiin 13 vuoden takaisista matkustajakoneiden kaappauksista ja törmäyksistä New Yorkin World Trade Centerin kaksoistorneihin, jotka tuntien päästä räjähtivät yläkerroksista palasiksi ja sortuivat lähes vapaan pudotuksen nopeudella ilman että alempien kerrosten aiheuttama vastus lainkaan hidasti romahdusta.
Myös hiukan sivummalla ollut World Trade Centerin rakennus 7 luhistui kasaan muutamassa sekunnissa, vaikka siihen ei osunut mitään lentokonetta.
Kolmannen kaapatun koneen kerrottiin törmänneen Yhdysvaltojen puolustusministeriön Pentagonin rakennuksen ulkoseinään, mutta koneen hylystä ei löytynyt selvää jälkeä eikä törmäyskohta vastaa Boeing-koneen törmäystä.
Neljännen koneen kerrottiin syöksyneen maahan Pennsylvaniassa. Tästäkään lentokoneesta ei jäänyt törmäyskohtaan muuta kuin kuoppa pellonreunaan, mutta koneen osia löydettiin kilometrien säteeltä.
Vuosia myöhemmin julkistetut viranomaistutkimukset eivät selitä sitä, miksi WTC:n kaksoistornit romahtivat räjähdyksenomaisesti tulipalojen seurauksena tai miksi WTC-7 luhistui kuin räjähteillä puretut talot purkutyömailla, kahdeksan tuntia WTC:n kaksoistorneihin tehtyjen lentokoneiskujen jälkeen.
Koskaan aikaisemmin yksikään teräsrakenteinen pilvenpiirtäjä tai kerrostalo ei ole romahtanut pelkästään tulipalojen ansiosta.
Presidentti Bushin asettama 9/11-komissio pyrki raportissaan lähinnä osoittamaan, että kyse oli Al-Qaidan terroristien salaliitosta, mutta ei selittänyt eikä selvittänyt tornitalojen tuhoutumista.
Syyskuun 11. päivän tapahtumien virallisia selityksiä kyseenalaistavat näkemykset eivät ole saaneet juuri tilaa valtamediassa – tai jos ovat, niin niiden esittäjät on leimattu salaliittoteorioita levittäviksi hörhöiksi.
Viime aikoina erityisesti World Trade Centerin rakennuksen 7 purkuräjähdystä muistuttava romahdus on saanut jonkin verran laajempaa huomiota Yhdysvalloissa.
Arkkitehtien ja insinöörien 9/11-totuusliikkeen käynnistämä ReThink911-kampanja on ostanut mainostilaa New Yorkin keskustan Times Squarelta, missä kuukauden ajan on nähtävillä lyhyt video WTC-7:n romahduksesta 30×15 metrin kokoisella valotaululla.
Viime syksynä kampanjaryhmä osti ulkomainostilaa New York Times -lehden toimitustalon ulkopuolelta ja kyseli töihin tulevilta lehden toimittajilta, miksi he eivät ole raportoineet WTC-7:n romahduksen kummallisuuksista ja lukuisista muista syyskuun 11. päivän tapahtumien epäselvyyksistä.
New Yorkissa äänestäjät saattavat päästä marraskuussa myös äänestämään uudesta kansalaisaloitteesta, joka velvoittaisi kaupungin rakennusviraston tekemään kunnollisen tutkimuksen kaikista New Yorkissa romahtaneista tornitaloista 11.9.2001 tapahtuneen kaksoistornien tuhoutumisen jälkeen.
Mikäli tämä ”tornitaloja koskeva turvallisuusaloite” hyväksytään äänestyksessä, rakennusvirasto joutuu asettamaan tutkimusryhmän selvittämään, miksi WTC-7 todella romahti ja mitä vaikutuksia tällä romahduksella tulisi olla kaikkien olemassa olevien ja rakenteilla olevien tornitalojen turvallisuuden parantamiseksi.
9/11-konsensuspaneeliksi kutsuttu eri alojen tutkijoista koostuva riippumaton kansainvälinen tutkijaryhmä julkaisi puolestaan kesäkuussa useita selvityksiä, joiden perusteella tutkijaryhmä uskoo, että WTC-7 tarkoituksellisesti purettiin rakennukseen etukäteen asetetuilla räjähteillä.
Julkisuuslain nojalla saatujen rakennuspiirustusten perusteella tutkijaryhmä osoitti, että Yhdysvaltojen teknillisen tutkimuskeskuksen NIST:n laatima tietokonesimulaatio WTC-7:n romahduksesta perustui virheellisiin väitteisiin tornitalon teräksisistä tukirakenteista.
NIST:n simulaation mukaan tulipalon aikaansaama lämpölaajeneminen johti rakennuksen yhden vaakapalkin irtoamiseen teräksisestä pystypilarista, mikä sai koko 47-kerroksisen rakennuksen romahtamaan.
9/11-konsensuspaneeli kumosi myös väitteen, jonka mukaan NIST:n tutkijoilla ei ollut lainkaan käytössään WTC-7:n tuhopaikalta talteen otettuja näytteitä rakennuksen tuhoutuneista teräspilareista.
Todellisuudessa suurin osa WTC-7:n tuhoutuneista rakennusaineksista siirrettiin pikaisesti pois paikalta, mutta onnettomuustutkijat pääsivät kuitenkin tutkimaan ja valokuvaamaan tuhopaikalta peräisin olevia teräspalkkien palasia, joista osa oli sulanut ja jopa höyrystynyt äärimmäisen kuumassa lämpötilassa, mikä viittasi räjähdysaineiden käyttöön.
Konsensuspaneeli kokosi yhteen myös lukuisia palomiesten lausuntoja, joiden mukaan heille oli kerrottu iltapäivällä 11. syyskuuta, että WTC-7 tullaan kohta purkamaan. Sekä CNN että BBC raportoivat rakennuksen 7 romahduksesta tv-lähetyksissään jo ennen kuin rakennus romahti.
9/11-konsensuspaneelin tutkimustulokset ovat luettavissa englanniksi ryhmän verkkosivuilla www.consensus911.org.