Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina ehdotuksen Liikelaitos Palmian kiinteistö-, siivous- ja turvapalvelutoimintojen yhtiöittämisestä. Myös osaa henkilöstöruokailusta esitetään yhtiöitettäväksi.
Vanhaan liikelaitokseen jäisivät edelleen ruokahuoltopalvelut, sekä puhelin- ja hyvinvointipalvelutoiminnot.
SAK:laisessa Julkisten ja hyvinvointialojen liitossa JHL:ssä ihmetellään palveluiden yhtiöittämisintoa.
– EU-lainsäädäntö ei vaadi Palmian yhtiöittämistä, JHL:n Helsingin yhteisjärjestön puheenjohtaja Merja Ruotsalainen totesi järjestön tiedotustilaisuudessa tiistaina.
JHL:ssä pelättiin, että yhtiöittäminen siirtäisi työntekijät halvempien työehtosopimusten piiriin. Ruotsalainen on tyytyväinen, että päätökseen kirjattiin työntekijöiden siirtyvän kunnallisesta työehtosopimuksesta Avaintyönantajien työehtosopimuksen piiriin.
– Sen työehdot ovat lähellä voimassa olevaa nykyistä sopimustamme.
Mitä tarkoittaa tahtotila?
JHL:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan Palmian säilyttämistä kokonaisena liikelaitoksena ei käyty kunnolla läpi ennen kaupunginhallituksen päätöstä.
Kaupunginhallituksen päätökseen kirjattiin, että ”Helsingin tahtotila” on, että henkilöstön työehdot vastaavat kokonaisuutena tarkasteltuna vähintään Avaintyönantajien työehtosopimuksen ehtoja.
– Tahtotilaan pääseminen ei kuulosta kovin vakuuttavalta. Mitä se tarkoittaa, Eloranta kysyi.
JHL:n viimeviikkoista julkisen liikenteen lakkoa hän perusteli sillä, että asioihin pitää puuttua ennen kuin päätöksiä tehdään.
– Halusimme puuttua, ettei olisi syytetty jälkiviisastelusta.
Uusia lakkoja ei Elorannan mukaan ole odotettavissa ennen ensi viikon valtuuston kokousta, jossa asia on esillä.
– Yritämme vielä vaikuttaa päättäjiin tässä välissä.
Lahden esimerkki pelottaa
Jarkko Eloranta epäilee, että Avaintyönantajien sopimus ei pidä Palmiassa loputtomiin. Hän nosti esiin toisen työntekijöiden kannalta ikävän esimerkin kunnallisten palveluiden yhtiöittämisestä.
Kun Lahden kaupunki päätti ulkoistaa LK Kiinteistöpalveluiden hoidossa olleet kiinteistöt vuoteen 2011 mennessä, kaupunginvaltuusto linjasi, että LK Kiinteistöpalvelut liittyy Oy Avaintyönantajien jäseneksi.
LK Kiinteistöpalvelun hallitus päätti kuitenkin jo vuoden 2010 alusta siirtyä Kiinteistöpalvelut ry:n jäseneksi.
– Irtianomisaika Avaintyönantajien sopimuksesta oli vuosi, mutta henkilöstölle tieto tuli vasta kuukautta ennen muutosta yt-neuvotteluissa. 120 työntekijän työehdot heikkenivät selvästi, JHL:n järjestötoimitsija Laura Tuominen kertoo.
Lopuksi yritys myytiin kansainväliselle ISS Palvelut Oy:lle.