Esko Seppänen arvostelee Uuden Suomen blogissaan sitä, että verotiedoista käyvät ilmi kyllä Suomen suurimmat veronmaksajat, mutta ei heidän todellisia tulojaan. Verotiedoissa näkyvät tietenkin vain veronalaiset tulot.
– Niiden lisäksi pääomatulojen saajilla, joita kaikki Suomen suurituloisimmat ovat, on hulppeat verovapaat ja siis verotuksen ulkopuoliset tulot.
Luettelot kätkevät pääomia
Seppänen kirjoittaa pyrkineensä kirjassaan Suomen rikkaat selvittämään myös nämä verottamatta jätetyt tulot. Tämän selvityksen perusteella rikkaimpien listat näyttävät erilaisilta.
– Julkiset veroluettelot kätkevät siis näkyvistä tuloeroja kasvattavien verottomien pääomatulojen koko kirjon. Myyntivoitoista puuttuu 20 tai 40 prosentin suuruinen verovapaa osuus, hankintameno-olettama. Osingoissa ei ole huomioitu niiden verovapaata osuutta, jonka suuruus lienee noin 40 prosenttia koko osinkosummasta.
Seppänen esittää, että täten kaikki lähes väitteet suurituloisten maksamista yli 30 prosentin veroista ovat vääriä.
– Suurin osa pääomatulojen saajista on todellisuudessa maksanut vuonna 2013 veroa vain 19,6 – 28,2 prosenttia myyntivoitoistaan ja osingoistaan. Sitä ennen esimerkiksi osingot olivat vuosina 1993–2004 täysin verovapaita.
– Pikalaskun mukaan vuonna 2013 yli miljoonan euron tulon saaneita suomalaisia oli kappalemäärältään 443, ja heistä – pikalaskuni mukaan – noin 321 ei maksanut lainkaan kunnallisveroa tai maksoi sitä vain minimaalisen vähän pienestä suurten pääomatulojensa pienestä ansiotulo-osuudesta.
Pinnarit jäävät piiloon
– Nyt julkistetuissa verotustiedoissa eivät näy ne verojänikset ja -porsaat, jotka omistavat yrityksensä yksinomaan verotonta omistamista varten perustettujen holding-yhtiöiden kautta. Vielä viime vuonna niille maksetut osingot olivat täysin verovapaita.
Kuluneena vuonna voimaan tulleen lain mukaan osinkoja saa verovapaasti vain, jos holding-yhtiö omistaa pääyhtiöstä vähintään 10 prosenttia. Seppäsen mukaan tämä on syy sille, miksi yksikään Herlinin sisaruksista ei ole Suomen verotilastojen kärjessä, vaikka amerikkalaisen Forbes-lehden mukaan mahtuvat 1500 rikkaimman maailmankansalaisen joukkoon.
– Sitten ovat vielä erikseen varsinaiset veropinnarit, jotka lailliseksi nimetyn veronkierron eli verosuunnittelun avulla omistavat suomalaisyhtiöitä veroparatiiseihin tai muualle halvan verotuksen maihin rekisteröimällään omistuksella.
Tästä esimerkiksi Seppänen mainitsee Ehrnroothit.
Yritysten verot rekisteriin
Kirjoituksensa lopuksi Seppänen esittää, että suomalaisten yritysten maksamista veroista laadittaisiin julkisia rekistereitä
– Niiden avulla me kansalaiset voisimme harjoittaa kansalaisvalvontaa niiden yritysten ja niiden omistajien paljastamiseksi, jotka eivät maksa verojaan Suomeen.
Bloginsa loppuun Seppänen on tehnyt päivitetyn listan Suomen rikkaimmista sekä kirjansa selvityksen että tuoreiden verotietojen pohjalta, jota hän pitää pätevämpänä esityksenä kuin Helsingin Sanomien tai minkään muunkaan median esittämää vastaavaa.