Hän puhui asiasta keskiviikkona, kun eduskunta käsitteli Perussuomalaisten, keskustan ja vasemmistoliiton varjobudjetteja lähetekeskustelussa.
– Suomen talouden ahdinkoon on haettu syylliseksi liian suureksi paisunutta julkista sektoria. Tätä on myös käytetty keppihevosena kun oikeisto haluaa ideologisista syistä ajaa alas julkista sektoria ja tehdä tilaa yksityiselle bisnekselle ja voitontavoittelulle, vasemmistoliiton vaihtoehdon esitellyt kansanedustaja Kari Uotila sanoi.
Hän totesi julkisuudessa esiintyneiden lukujen julkisen sektorin koosta olleen vääristeleviä ja epätarkkoja.
– Julkisten menojen osuuden bruttokansantuotteesta kerrotaan olevan 58 prosenttia. Totuus kuitenkin on, että tuo luku ei mittaa julkisen sektorin bkt-osuutta vaan julkisen sektorin kautta kulkevien rahavirtojen suhdetta bruttokansantuotteeseen. Yksityisen sektorin vastaava suhde on Tilastokeskuksen mukaan 239 prosenttia, Uortila sanoi.
Asiasta on keskusteltu julkisuudessa keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän puhuttua 58 prosentin kokoisesta julkisesta sektorista.
Väärä kaava
Uotila huomautti myös, että Eurostatin käyttämä laskentakaava antaa väärän kuvan julkisen sektorin suhteesta bruttokansantuotteeseen Suomen osalta.
– Mukana ovat esimerkiksi yli 6 miljardia valtion ja kuntien maksamia eläke-, työttömyysvakuutus- ja sairausvakuutusmaksuja, vaikka saajina ovat julkisyhteisöt, hän sanoi.
– Tulonsiirrot kirjataan Suomen osalta bruttomääräisinä ottamatta huomioon niistä palautuvia verotuloja kunnille ja valtiolle. Lisäksi jäävät huomioimatta valtion maksamat kiinteistöverot kunnille. Samoin jäävät virastojen keskinäiset ostot. Myös kuntien ostot valtiolta sekä myös kuntien ostot omilta yhtiöiltä ja liikelaitoksilta jäävät huomioimatta.
Hän totesi kahteen kertaan mukaan tulevia tai muutoin perusteettomia julkiselle puolelle tulevia kuluja olevan noin 12 miljardia.
– Se on 6 prosenttia bruttokansantuotteesta. Oikein huomioimisen jälkeen julkisen sektorin suhde bruttokansantuotteesta putoaakin 52 prosenttiin, Uotila laski.
Hyytynyt yksityinen sektori
Uotila piti kuitenkin myös 52 prosenttia huijauksena.
– Luku kertoo julkisen sektorin kautta kulkevien rahavirtojen määrästä suhteessa bruttokansantuotteeseen. Vastaava yksityisen puolen luku on neljä kertaa suurempi. Tosiasiassa julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on noin 20 prosenttia, Uotila sanoi.
– Julkinen sektori ja sillä ahkerasti työtä tekevä henkilöstö ei ole talousahdinkomme syy. Syyllinen on hyytynyt yksityissektori. Hyvinvointivaltion perusrakenteiden alasajo olisi sen sijaan kohtalokasta myös Suomen yksityisen sektorin tulevaisuudelle.