Alkuvuoden kauhistelu siitä, että vasemmistolainen Syriza-puolue voi voittaa Kreikan tammikuun lopulla järjestettävät ennenaikaiset vaalit, ihmetyttää vasemmalla. On kirjoitettu äärivasemmistosta, joka olisi vaaraksi Euroopalle muun muassa siksi, että se irrottaisi Kreikan eurosta.
Ero eurosta ei kuitenkaan ole Syrizan tavoite.
– Syrizan tavoite on luoda hyvinvointia ja talouskasvua lopettamalla leikkauspolitiikka, arvioi Syrizan suomalaisen sisarpuolueen vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki.
– Syriza haluaa korjata eurojärjestelmää, ei ajaa Kreikkaa ulos siitä. Se lähtee siitä, että muutos on saatava koko Eurooppaan, ei vain Kreikkaan.
Hän muistuttaa, että Syrizan teemat ovat samanlaisia kuin muidenkin eurooppalaisten vasemmistopuolueiden, myös vasemmistoliiton. Syrizan ohjelman mukaan humanitääriseen kriisiin on puututtava välittömästi.
– Nythän Kreikassa ihmiset eivät pääse lääkäriin eivätkä saa lääkkeitä ja asuvat kaduilla. Tähän on johtanut leikkauspolitiikka. Samaan aikaan työehtosopimuksia ja työlainsäädäntöä on heikennetty rajusti. Palkat ovat romahtaneet, joten palkalla ei tule toimeen, vaikka olisi töissä, Arhinmäki taustoittaa.
Syriza vaatii leikkauspolitiikan lopettamista ja työlainsäädännön muutoksia, esimerkiksi minimipalkkaa.
Nobelistien linjalla
Maailman johtavilta taloustieteilijöiltä on kuultu samansuuntaisia ajatuksia leikkauspolitiikasta kuin Euroopan vasemmistolta.
– Nobel-palkitut taloustieteilijät ovat nostaneet esiin sitä, että työllisyyttä on parannettava taloutta elvyttämällä ja verojärjestelmään puututtava. Kreikassa rikkaat eivät ole maksaneet veroja sitä vähääkään kuin vaikkapa Suomessa.
Syrizan tavoitteena on demokratisoiminen. Kokoomusta vastaava Kreikan Uusi demokratia on ollut vallassa, kun Kreikka on ajettu talouskriisiin.
– Nyt Suomessa ollaan kauhuissaan, kun puhutaan äärivasemmistosta, mutta näkökulma pitäisi asettaa toisin päin, Arhinmäki sanoo.
– Eikö ole hyvä, että Kreikassa tapahtuu muutos?
Arhinmäki toteaa, että Kreikka ei selviä veloistaan. Nyt velat lähentelevät 200 prosenttia bruttokansantuotteesta. EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n sille myöntämien tukipakettien ehtona oli rajut leikkaukset.
– Leikkauspolitiikka on vain pahentanut tilannetta ja IMF on myöntänyt arvioineensa väärin leikkausten vaikutuksen, Arhinmäki toteaa.
Nyt niin IMF kuin kansainvälinen talousjärjestö OECD ovat kehottaneet elvyttämään.
Kokoomuslaiset veivät kriisiin
Arhinmäki huomauttaa siitä, että tilanne on paljolti samankaltainen muissakin Euroopan kriisimaissa
– Niitä yhdistää se, että ne ovat olleet kokoomuksen sisarpuolueiden johtamia. Silti annetaan ymmärtää, että vain oikeistolaiset osaavat hoitaa taloutta ja on kauheaa, että vasemmisto hoitaisi sitä.
Hän muistuttaa, että kriisimaista yksi eli Islanti on noussut oikeistovallan aikana synnytetystä romahduksesta. Islanti selvisi siitä vasemmistovihreän valtiovarainministerin johdolla.
– Ainoa maa, joka viime vuosina on noussut syvästä kriisistä ylös, nousi sieltä nimenomaan vasemmistolaisella politiikalla, hän painottaa.
Syriza ei ole Euroopan ainoa vahva vasemmistopuolue. Espanjassa viime vuonna perustettu Podemos on tehnyt hurjan nousun.
– Ne haastavat uusliberalistista talouspolitiikkaa koko Euroopassa, Arhinmäki sanoo.
– Myös Suomessa pitää siirtyä elvyttävämpään politiikkaan, luoda työtä ja kasvua, mutta yksin Suomi ei nouse tästä taantumasta. Siihen tarvitaan koko Euroopan alueella elvytystä leikkauspolitiikan sijaan. Olemme tiukasti kytkettyinä toisiimme niin euroalueen kautta kuin muutenkin.