KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Peruskoulu jakautuu jo ala-asteella

Vapaa-aikanaan Järvenpää käy elokuvissa, valokuvaa ja ”pyrkii pitämään muutakin näkökulmaa maailmaan kuin koulutuspolitiikka”.

Vapaa-aikanaan Järvenpää käy elokuvissa, valokuvaa ja ”pyrkii pitämään muutakin näkökulmaa maailmaan kuin koulutuspolitiikka”. Kuva: Emilia Kukkala

Jari Järvenpään mukaan laadukkaan ja maksuttoman koulutuksen on oltava yhteiskunnan vastuulla, koska yhteiskunta siitä hyötyykin.

Emilia Kukkala
11.1.2015 10.00

– Käytännössä olin täysipäiväisesti opiskelijaliikkeen palveluksessa jo koko viime vuoden, sanoo Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n uudeksi puheenjohtajaksi loppuvuodesta valittu Jari Järvenpää. Tuolloin hän toimi SYL:n varapuheenjohtajana ja asui jo Helsingissä.

Historiaa Tampereen yliopistossa opiskeleva Järvenpää on gradua vaille valmis maisteri. Hän on erityisen kiinnostunut modernista aasialaisesta historiasta.

Järvenpää on asunut puolitoista vuotta Kiinassa, ensin vuoden Hongkongissa opiskelijana ja sitten Pekingissä puoli vuotta työharjoittelussa maahanmuuttovirkailijana.

ILMOITUS
ILMOITUS
Hetki sittenhän koulutus oli vielä totaalieliitin touhua.

– Kiina-innostukseni tulee aika kaukaa. Alunperin kiinnostuin yhteiskunnallisen näkökulman puolesta, miten siellä hoidetaan ympäristö- tai talouspolitiikkaa tai miten demokratiakehitys etenee. Lapsena tietysti kiinnostivat enemmän dynastiat ja muut.

Seminaarityössään Järvenpää tutki länsimaalaisten ja kiinalaisten yhteiseloa ja yhteiskunnan hierarkisuutta.

– Nythän tilanne on enemmän se, että indonesialaiset ja filippiinit ovat niin sanotusti alempi kansanosa, kiinalaiset rikkaat hallitseva osa.

Kampus osana yhteiskuntaa

Varapuheenjohtajana Järvenpää vastasi pitkälti järjestön viestinnästä ja vaalikampanjoinnista. Tosin myös kampanjoiden yhteydessä on tuotu esiin laajempiakin yhteiskunnallisia asioita.

–  Nämä ovat olleet erityisesti vastuullani ja tulevat olemaan jatkossakin, mutta sen lisäksi tietysti yleisempikin edunvalvonta ja edustaminen. Puheenjohtajan keskeisin rooli on viedä meidän 132 000 yliopisto-opiskelijan ääntä päättäjien korviin.

Tärkein edunvalvontatehtävä on opiskelijan toimeentulon, hyvinvoinnin ja tietysti tasa-arvoisen ja hyvän opiskelun turvaaminen, mutta Järvenpään mukaan SYL:ssä vallitsee tällä hetkellä melko vahva yhteisymmärrys siitä, ettei haluta rajoittua vain kampukselle.

– Opiskelijoiden edunvalvontatehtävä on sälytetty meille sääntötasolla, mutta olemme ottaneet kantaa myös esimerkiksi tasa-arvoiseen avioliittolakiin, ilmastolakiin ja eläkejärjestelmään. On tässä vähän sellaista nuoren sukupolven äänenkannattajajuttua.

– Jos jäsenistö päättää tiettyjä linjoja, niitä ajetaan. Ne eivät ole välttämättä suoraan opiskelijoiden asioita, mutta liittyvät siihen, onko meillä ympäristöä, tulevaisuutta tai yhdenvertaisuutta lain edessä. Emme ole erillään yhteiskunnasta, eivätkä opiskelijat ole mikään homogeeninen ryhmä, jolla yhdenmukaiset tarpeet.

Reilu sukupolvisopimus

Järvenpää myöntää, että yli sadantuhannen opiskelijan joukon edustamisessa on omat ongelmansa.

– Mutta vaikka yliopisto-opiskelu ei rajaudu ikään, niin suurin osa on nuorehkoja ja sen ikäluokan tuntoja on kuitenkin helpompi kartoittaa kuin kaiken ikäisten. Nähdäkseni nyt meillä vallitsevat liberaalit arvot ja on halukkuutta tietynlaiseen sukupolvinäkemykseen, joka perustuisi oikeudenmukaiselle sukupolvisopimukselle. Sille, että nuorten äänen on kuuluttava valtakunnanpolitiikassa.

Järvenpään mukaan kaikkia yhdistäviä kantoja on helppo löytää esimerkiksi opetuksen laatua ja järjestämisen tapoja koskien, yhteiskunnallisissa kysymyksissä löytyy enemmän hajontaa.

– Mennään kuitenkin sellaisen enemmistöpäätöksenteon kautta, ettei tarvita totaalista konsensusta. Otetaan mandaatti liittokokoukselta ja käytetään sitä.

SYL:llä on yhteistyötä myös muiden opiskelijajärjestöjen kuten Sakkin, Samokin ja SLL:n kanssa.

– Esimerkiksi opintotuki koskettaa kaikkia asteita yhtä lailla. Yhteisiä tavoitteita on myös esimerkiksi se, ettei vanhempien tulojen tulisi vaikuttaa täysi-ikäisten opiskelijoiden opintotukeen. Se ei koske korkeakouluopiskelijoita, mutta myös toinen aste on tukenut meitä maksuttoman koulutuksen tavoitteissa, vaikkei kukaan ole tekemässä toisesta asteesta maksullista. Tiettyä solidaarisuutta osoitetaan myös.

Terveydenhuolto kärkenä

Järvenpään mukaan liittotasolla tärkein asia kuluvana vuonna tulee olemaan opiskelijaterveydenhuollon turvaaminen sotelainsäädännön uudistuessa. Toinen tärkeä asia on opiskelijoiden toimeentulon parantaminen. SYL suhtautuu myönteisesti perustuloon, yhden luukun malliin ja toimeentulon yksilökohtaistamiseen.

– Kolmas teema on laadukas ja maksuton koulutus, meidän mielestä se on tuonut Suomeen poikkeuksellisen vähän periytyvän koulutusjärjestelmän. Koulutuksen on myös oltava myös yhteiskunnan vastuulla koska yhteiskunta hyötyy siitä, vaikka toki myös yksilö. Vantaalaisen siivoojan lapsi voi periaatteessa hakeutua korkeakouluun.

Järvenpää jatkaa, että huomioon pitää kuitenkin ottaa myös, kuka korkeakouluihin hakeutuu ja miksi.

– Neljäs teema on, että meidän pitäisi tehdä suunnitelma siitä, minkälaista korkeakoulutusta tai osaamista aidosti tarvitaan. Eikä niin, että puretaan vaikka yliopiston ja ammattikorkean välinen kaksikkomalli, eikä mietitä, että mikä on syy ja mitkä ovat ne keinot ja ovatko ne oikeat. Pelkona on, että siitä tulee vain yksi koulutuksen leikkaamisen väline. Tarvitaan tavoitteellisuutta ennen rakenteellisia muutoksia. Tavoitteellisuus on puuttunut pitkään koulutuspolitiikasta.

Tasa-arvoa joka asteelle

– Äitini on perheestä, jossa ketään ei ollut korkeakoulutettu. Hänestä tuli ensimmäinen korkeakoulutettu suvussaan, isääni taas ei päästetty. Koulussa oppii laiskaksi, ajateltiin. Että ei siitä niin hirveän kauan ole, kun luotiin tämä järjestelmä, jossa koulutuksesta tuli suurten kansanosien mahdollisuus. Hetki sittenhän koulutus oli vielä totaalieliitin touhua. Tokihan tähän liittyy se asetelma edelleen, mutta ei enää yksinomaan.

Järvenpää kertoo, että hänen isänsä on ”aina ollut” Metalliliiton miehiä. Äiti on kotoisin pieneltä maatilalta, mutta hänestä tuli suvun ensimmäinen korkeakoulutettu. Järvenpään mukaan tasa-arvoinen koulutus peruskoulusta asti on edellytys myös yliopisto-opiskelun tasa-arvoisuudelle.

– Kuntien ongelmat vaikuttavat siihen, että meille on jo peruskouluun syntymässä kahden eri luokan kouluja. On kouluja, joista kukaan ei etene korkea-asteelle, sitten on vaikkapa musiikki-, liikunta- ja kielipainotteisia, joita perustellaan valinnanvapaudella. Sosiologian tutkimukset osoittavat, että korkeakoulutettujen lapset menevät näihin erikoiskouluihin ja heistä iso prosentti edelleen pääsee korkeakouluihin.

Järvenpään mukaan jo nyt on näkyvissä jako ”huonoihin” ja ”hyviin” ala-asteisiin.

– Myös toiselle asteelle on tulossa isot uudistukset, myös alueellisesti. On ihan oikeesti maakuntia, joista on vaikea päästä mihinkään opiskelemaan. Ja maakuntia, joissa mietitään, että kuka nyt laittaa lapsensa tuonne kauas kouluttautumaan.

Maksut tuodaan vaivihkaa

– Lukukausimaksut EU- ja ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille liittyvät tähän samaan keskusteluun. Hiljattain yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rehtorit ovat olleet sitä mieltä, että voisihan ne tuoda muillekin. Paavo Arhinmäen mukaan kehysriihessä esitettiin kouluille valtaa periä opiskelijoilta muutamien satojen hallinnollisia maksuja. Britanniassa maksullisuus tuotiin korkeakouluihin nimenomaan sitä kautta.

– Tämä on romuttamassa korkeakoulujärjestelmän, joka vielä toimii tosi hyvin. Itsekkäästä kansallisvaltionäkökulmasta se myös houkuttele osaamispääomaa muualta, joskaan globaalissa mittakaavassa en osaa arvioida sen oikeellisuutta.

– Mutta mikäli maksut tulevat, kyllä se murskaa sen maailman, mihin suomalainen yhteiskunta on perustunut. Koulutuksen tasa-arvo ei ole millään yhdellä asteella, se on niiden kaikkien summa. Sen kelan on pakko mennä peruskouluun ja perheisiin asti. On iso kysymys, mitä sille tapahtuu seuraavan neljän vuoden aikana.

Sitä, missä Järvenpää on itse neljän vuoden kuluttua, hän ei osaa vielä sanoa. Hän pyrkii kuitenkin pitämään elämää myös SYL:n ulkopuolella – näkemään kavereita ja viettämään aikaa tyttöystävän kanssa.

– Tässä hommassa jää helposti hengailemaan tähän kuplaan, mutta tämän jälkeen tulee se oikeakin elämä, jossa ei voi olla vain SYL:n puheenjohtaja.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään