KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Saudi-Arabia levittää wahhabismia

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapasi Saudi-Arabian uuden kuninkaan Salmanin viime viikolla Riadissa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapasi Saudi-Arabian uuden kuninkaan Salmanin viime viikolla Riadissa. Kuva: Lehtikuva/Saul Loeb

Peter Lodenius
7.2.2015 16.00

Pintaa syvemmältä

Saudi-Arabian ulkopuolella maan vallitsevaa islamin suuntausta kutsutaan yleisesti wahhabismiksi. Monet saudit paheksuvat tätä nimitystä. Heidän mielestään maan uskonto on islam, sillä siisti. Heidän katsomuksensa mukaan Ibn Abd al-Wahhab on esittänyt uskonnon ainoalla oikealla tavalla, sen vuoksi tällainen lisänimi on turha, jopa vahingollinen.

Tämä taitaa olla tilanne monen uskonnon kohdalla: ollaan täysin varmoja siitä, että oma suuntaus on oikeassa ja kaikki muut ovat väärässä, että muut ovat kerettiläisiä. Kristinuskon piirissäkin tätä ajattelua esiintyy, mutta onneksi ei juuri enää siinä muodossa, että kerettiläiset pitäisi tappaa.

Muslimeille, varsinkin sunneille, on todellinen ongelma, että on olemassa tällainen ryhmittymä, vaikka pienikin. Muun maailman silmissä ryhmä helposti saa edustaa kaikkia muslimeja, jolloin islamofobia helposti leviää.

ILMOITUS
ILMOITUS
Saudi-Arabia on läntisen ulko- ja sotilaspolitiikan alueellinen tukipilari.

Wahhabiittien päävihollinen on šiialaisuus, islamin suurin vähemmistöryhmä. Uskonnonhistorioitsija Karen Armstrongin mukaan suufilaisuus, joka kehottaa suvaitsevaisuuteen toisia uskonnollisia ryhmiä kohtaan, oli vielä 200 vuotta sitten islamin suosituin muoto ja se on esittänyt tärkeää osaa sekä sosiaalisessa että uskonnollisessa elämässä.

Wahhabismin suosion kasvun myötä tällaiseen suvaitsevaisuuteen ryhdyttiin suhtautumaan yhä epäilevämmin ja kielteisemmin. Takfir, eli tapa leimata toiseen uskonnolliseen ryhmään kuuluva kafiriksi eli uskonnottomaksi, yleistyi.

Vuonna 1801 Saudi-Arabian hallitsijasuvun perustajan Muhammad Ibn Saudin poika Abd al-Aziz teki hävitysretken šiiojen pyhään kaupunkiin Karbalaan, jossa osanottajat ryöstivät profeetta Muhammedin pojanpojan Husseinin haudan ja hävittivät muita šiioille pyhiä paikkoja, tappoivat viitisentuhatta šiiaa ja ottivat toisia orjiksi. Saudin ja Wahhabin liiton ansiosta sotaretkellä kaatuneille taattiin marttyyreinä välitön pääsy paratiisiin.

Kaksi vuosisataa myöhemmin Irakin sunnijohtaja Saddam Hussein aloitti Yhdysvaltain tukemana sodan šiiavaltio Irania vastaan. Kymmenen vuoden aikana kuoli noin miljoona ihmistä, kaikki eivät toki olleet šiioja. WikiLeaksin julkaisema diplomaattisähke osoittaa äsken kuolleen kuningas Abdullahin vuonna 2008 kehottaneen Yhdysvaltoja aloittamaan sodan Irania vastaan ”leikatakseen käärmeeltä pään”.

Oman aikansa alueelliset valtiaat osmanit ottivat Arabian niemimaan suurimmaksi osaksi haltuunsa, mutta joutuivat ensimmäisessä maailmansodassa kärsityn tappion jälkeen jättämään sen muille. Saudien suvun päämies, hänkin nimeltään Abd al-Aziz, ryhtyi taas kokoamaan niemimaan alueita, apunaan beduiiniarmeija Ikhwan eli veljeskunta.

Tässä Armstrong näkee Islamilaisen valtion (IS) juuret. Nämä beduiinisoturit olivat ennen harrastaneet kamelien ja muiden kotieläinten ryöstämistä, mutta he eivät tarpeettomasti hyökänneet ulkopuolisia vastaan. Nyt he tappoivat vääräuskoisia kyläläisiä, myös naisia ja lapsia, ja kaikilta vangiksi joutuneilta miehiltä leikattiin rutiininomaisesti kurkku auki.

Ensimmäisen maailmansodan aikana Abd al-Azizilla oli suuret laajentumissuunnitelmat myös pohjoiseen, nykyisen Syyrian ja Jordanian alueille. 1920-luvulla hän jätti nämä ajatukset, koska piti kansainvälistä hyväksymistä valtiolleen tärkeämpänä.

Ikhwan ei tällaiseen pidättyvyyteen suostunut, vaan jatkoi hyökkäyksiään brittien protektoraatteja Irakia, Transjordaniaa ja Kuwaitia vastaan, ”koska jihadia ei voi rajoittaa”. Ikhwan arvosteli lisäksi Abd al-Azizia siitä, että hän oli sallinut puhelimen, auton, musiikin, tupakan ja kaikkea muutakin, mitä ei ollut Muhammedin aikoihin. Lopulta Abd al-Aziz sai tarpeekseen Ikhwanin kapinasta ja murskasi sen vuonna 1930.

Tämän päivän IS sen sijaan on menestynyt osittain sen vuoksi, että se on käyttänyt modernia tekniikkaa ja talousajattelua.

Saudi-Arabia taas on edelleen jarruttanut modernin ajan tuloa maahan, mutta saanut kasvavien öljytulojen avulla mahdollisuuden levittää konservatiivista islamia maailmalle rakentamalla moskeijoita, palkkaamalla imaameja ja levittämällä oikean opin kirjallisia esityksiä.

1970-luvulla Saudi-Arabia hyväksyttiin läntisen ulko- ja sotilaspolitiikan tukipilariksi alueella. Plussana pidettiin nasserismin ja neuvostososialismin vastustusta.

Iranin vallankumouksen jälkeen Washington hyväksyi Armstrongin mukaan hiljaisesti Saudi-Arabian projektin torjua šiialaista radikalismia muuttamalla koko islamilaisen maailman wahhabilaiseksi.

Tämä projekti on öljydollareiden avulla edistynyt hyvin ja wahhabilaista ajattelua löytyy nyt monista maista, joissa sitä ei esiintynyt ennen. Voi ollakin, että mainittu neljän prosentin osuus maailman muslimeista on kasvanut.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kadut tulvivat Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa viime syyskuussa.

Liian vähän liian myöhään – millainen maailma on vuonna 2050?

Etelä-Intian Karnatakassa viljelijät opiskelevat uusia viljelytekniikoita selvitäkseen ilmastonmuutoksen tuottamista epävarmoista säistä.

Kogilgerin kylässä Etelä-Intiassa viljelijät sopeutuvat muuttuvaan ilmastoon

Zama Zama -kaivosmiehiä epävirallisessa siirtokunnassa Johannesburgissa

Etelä-Afrikan artesaanikullankaivajat haluavat laillisiksi

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kuvattiin viime lokakuussa Leopard 2 -tankin vierellä.

Saksalaisten enemmistö hyväksyy Leopardien lähettämisen Ukrainaan

Uusimmat

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Kadut tulvivat Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa viime syyskuussa.

Liian vähän liian myöhään – millainen maailma on vuonna 2050?

Etelä-Intian Karnatakassa viljelijät opiskelevat uusia viljelytekniikoita selvitäkseen ilmastonmuutoksen tuottamista epävarmoista säistä.

Kogilgerin kylässä Etelä-Intiassa viljelijät sopeutuvat muuttuvaan ilmastoon

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Teollisuusliiton Lehtonen sovintoesityksen hylkäyksestä: ”Luvut eivät maistuneet keskinäisissä neuvotteluissa, miksi ne olisivat maistuneet nyt”

 
02

Hallitus lupasi kääntävänsä politiikan suunnan – Pysyviä parannuksia on tehty, mutta vasemmiston pitää silti vaatia enemmän

 
03

Lakot alkoivat ja lisää tulee, koska työnantajat eivät ole valmiita sopimaan

 
04

Kokoomuksen indeksijarru kasvattaisi eläkeläisköyhyyttä ja tuloeroja, varoittaa Eläkeläiset ry

 
05

Julma H räppää unohdettujen todellisuudesta: ”Ei kukaan kuuntele niitä, ei ketään kiinnosta”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Veropohjassa ammottaa aukkoja, mutta verokeskustelu on ala-arvoista, sanoo Finnwatchin Sonja Finér – ”Tilanne on tietysti edunvalvonnan tulosta”

04.02.2023

Anu Kaaja kulkee ihmisyyden ja esineiden rajapinnoilla

04.02.2023

Kalleimmaksi meille tulee luonnolta otettu velka

04.02.2023

Lakon siirtäminen ihmetyttää: ”Toivottavasti myös palkkaratkaisussa näkyy, että varastoala on muodostunut näin tärkeäksi”

03.02.2023

20 vuotta sitten: Vaalikuume meni SDP:n ja vasemmistoliiton väliseksi nokitteluksi

03.02.2023

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa kahden jakson viikko!

03.02.2023

Etelä-Afrikan artesaanikullankaivajat haluavat laillisiksi

03.02.2023

Teollisuusliitto ja teknologiateollisuus pääsivät neuvottelutulokseen – Sunnuntaina selviää, mitä tuloksesta sanoo liiton hallitus

03.02.2023

Vasemmistojärjestöt huolissaan: Monta naissurmaa vuoden vaihteen aikaan

03.02.2023

Uusimmat podcastit

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa kahden jakson viikko!

03.02.2023

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa keskusteltiin vasemmiston tulevaisuudesta ja tulevaisuuden vasemmistosta

30.01.2023

Kaikki Uusiksi-podcastissa fiilistellään viikonlopun Vasemmistoristeilyä ja puntaroidaan eduskuntavaalien asetelmia

13.01.2023
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään