Varsinaisen työaikaseurannan piirissä on tutkija Joonas Miettisen mukaan vain 31 prosenttia erityisasiantuntijoista ja 39 prosenttia asiantuntijoista.
– Asiantuntijat ja esimiehet joustavat työajoistaan säännöllisesti muita palkansaajia useammin työtehtävien vaatimuksesta tai asiakkaiden tarpeiden vuoksi. Vain viidennes joustaa esimiehen vaatimuksesta, Miettinen kertoi Akavan tiedotustilaisuudessa Helsingissä maanantaina.
Nykyinen laki perua teollisuusyhteiskunnasta
Akavan johtajan Maria Löfgrenin mukaan enää ei voida vedota siihen, että kenenkään ei ole pakko tehdä ylitöitä, jos esimies ei nimenomaisesti näin vaadi.
– Käytännössä suljetaan silmät siltä, että henkilöstö tekee jatkuvasti työtä säännöllisen työajan jälkeen. Työaikalain ja -suojelun kiertämisestä on tullut maan tapa, Löfgren toteaa.
Hänen mukaansa ylityöt ja työmatkat johtavat helposti kierteeseen, jossa työntekijöillä ei ole mahdollisuutta palautua työstään.
– Nykyinen työaikalaki on säädetty vanhaan teolliseen yhteiskuntaan eikä tunnista työnantajien ja työntekijöiden nykytarpeita.
Löfgren vaatii työaikalain kokonaisuudistusta niin, että kaikki palkansaajien työaikasuojelu ja työstä palautuminen turvataan.
Viiden kohdan ohjelma
Työaikalain muutos on yksi kohta Akavan viiden kohdan työelämän uudistamis- ja työllistämisohjelmasta.
Toinen on, että työaikalain soveltaminen pitäisi jatkossa ratkaista valtakunnallisissa työehtosopimuksissa. Ajatuksena on, että työnantaja- ja työntekijäliitot voisivat yhdessä linjata nykyistä vapaammin, millaiseksi alan työaikakäytäntö muovautuu.
Akava esittää myös, että pitkäaikaistyöttömiä voitaisiin palkata määräaikaiseksi ilman erillistä perustetta määräaikaisuudelle.
– Määräaikainen kokeilu koskisi vain yli vuoden työttömänä olleita. Se parantaisi pitkäaikaistyöttömien asemaa työmarkkinoilla, mutta ei heikennä kenenkään työehtoja puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo.
Akava haluaa myös lisätä paikallista sopimista.
– Työmarkkinoille on vaadittu lisää joustavuutta. Tämä onnistuu paikallisen sopimisen avulla, jos työntekijät ja työnantaja luottavat toisiinsa, Fjäder uskoo.
Akava vaatii myös luopumista palkansaajien kilpailukieltosopimuksista. Ne rajoittavat järjestön mukaan työllistymistä, yritystoimintaa sekä työkiertoa.