Valtiovarainministeriön virkamiesten torstaina julkistama raportti merkitsisi kuuden miljardin euron leikkauksineen hyvinvointivaltion tuhoa, tyrmää vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.
”Jotta mittasuhteesta saa jonkinlaisen käsityksen, on kokoluokka 10 prosenttia valtion budjetista ja noin kaksi kertaa isompi, kuin mitä kuluneella nelivuotiskaudella on leikattu”, hän kirjoittaa blogissaan.
Leikkaukset tarkoittaisivat Arhinmäen mukaan terveys- ja sosiaalipalveluiden, koulutuksen ja sosiaaliturvan rajua alasajoa, köyhyyden lisääntymistä ja ihmisten syrjäyttämistä.
”Kreikan tie”
Arhinmäki arvostelee raporttia siitä, ettei siinä arvioida leikkausten negatiivista kerroinvaikutusta.
”Leikkaukset palveluihin ja perusturvaan hyydyttävät talouskasvua entisestään. Se olisi Kreikan tie. Kreikassa on tehty massiivisia leikkauksia ja maan velkasuhde on vain jatkanut entistä nopeampaa kasvua. Kun ihmiset ovat työttöminä ja kestävää talouskasvua ei ole, talous heikkenee leikkauksista huolimatta – tai pikemminkin juuri niiden takia.”
”Euroopassa on myönnetty, että leikkausten negatiivinen kerroinvaikutus talouteen arvioitiin pahasti alakanttiin. Silti tätä leikkauspolitiikkaa syötetään valtiovarainministeriön toimesta Suomelle.”
Arhinmäen mukaan kestävä talouskasvu ja työllisyys ovat ainoita keinoja saada velkasuhde laskuun.
”Leikkaukset vain pahentavat kierrettä. Eurooppalaisessa mittakaavassa Suomen velkasuhde ei ole mitenkään hälyttävän korkea. Me voimme tilapäisesti ylittää 60 prosentin velkasuhteen bruttokansantuotteesta. Esimerkiksi Saksalla suhde on tällä hetkellä lähes 80 prosenttia.”
Valta kasvoi 1990-luvulla
Vasemmistoliiton vaaliehdokas, professori Heikki Patomäki kirjoittaa blogissaan VM:n virkamiesten harrastavan kokoomuslaista politikointia.
Patomäki erittelee kirjoituksessaan VM:n virkamiesten vallan kasvua 1990-luvun lamasta alkaen. Hänen mukaansa he pääsevät esittämään julkisuudessa erityisiä poliittisia mielipiteitään ja näkemyksiään ikään kuin heidän tietonsa olisi neutraalia virkamiestietoa. Hallitusneuvotteluissa heillä on samanlainen asema.
”Poliitikkojen tehtäväksi tulee vain luonnostella yleisiä tavoitteita. Sen jälkeen monimutkaisen prosessin tuloksena tehdään yksityiskohtainen suunnitelma hallituksen toiminnasta. Prosessin jokaisessa elimessä ja vaiheessa keskeinen rooli on nimenomaan VM:n virkamiehillä.”
”Toisin sanoen kokoomuslainen politiikka tulee näin varmistettua, melkein riippumatta siitä, mitkä puolueet hallitusta vetävät.”
Puolueista VM:n virkamiesten linjausta on kannattanut sellaisenaan vain kokoomus.