KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Obama jyrää läpi TPP-sopimusta

Laivoja Atlantin ja Tyynenmeren yhdistävässä Panaman kanavassa.

Laivoja Atlantin ja Tyynenmeren yhdistävässä Panaman kanavassa. Kuva: Lehtikuva/Rodrigo Arangua

Samaan aikaan kun EU-maissa monet ovat huolissaan Transatlanttisen kauppa- ja investointikumppanuuden (TTIP) neuvotteluiden demokraattisuudesta, sopimusehdoista ja seurauksista, kohdistuvat amerikkalaisten pelot enemmän Tyynenmeren kauppasopimukseen (TPP).

Hanna-Marilla Zidan
10.4.2015 13.17

TPP-maat

TPP-neuvotteluissa ovat tällä hetkellä mukana Australia, Brunei, Chile, Japani, Kanada, Malesia, Meksiko, Peru, Singapore, Uusi-Seelanti, Vietnam ja Yhdysvallat.

Kiina ei ole mukana neuvotteluissa.

TPP:stä tulisi historian laajin kauppasopimus.

Tyynenmeren kauppasopimusta on luonnehdittu tähänastisen historian laajimmaksi kauppasopimukseksi. TPP:ssä mukana on 12 eri valtiota Amerikasta, Aasiasta ja Tyynenmeren alueelta. Sopimus koskee 40 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta.

Tyynenmeren kauppasopimuksen läpivienti on yksi presidentti Barack Obaman hallinnon päätavoitteista.

Obama on pyytänyt Yhdysvaltain kongressilta lupaa saattaa voimaan niin sanottu ohituskaista (Fast track negotiating authority for trade agreements) eli oikeus käydä kauppaneuvottelut ohi kongressin.

ILMOITUS
ILMOITUS

Fast track -oikeuden käsittelyn on arveltu tulevan kongressin käsiteltäväksi huhtikuussa. Paine molempiin suuntiin on kova. Suurin osa republikaaneista tukee Fast track -oikeuden myöntämistä Obamalle, mutta demokraateissa se herättää vastustusta.

Haitaksi työntekijöille

Kongressiedustaja Paul Tonko New Yorkin osavaltiosta on yksi monista demokraattien edustajista, jotka suhtautuvat kriittisesti Tyynenmeren kauppasopimukseen.

– Niin sanotut ”vapaakauppasopimukset” kuten TPP ovat haitaksi työllisyydelle, haitaksi amerikkalaiselle teollisuudelle ja haitaksi työntekijöille ympäri maailman. Fast track -menettely runnoisi läpi nämä huonot ehdot ilman kunnollista harkintaa kongressilta, sanoo Tonko KU:lle.

– Tällaiset kauppasopimukset ovat aiemmin jo vahingoittaneet työntekijöitä ja niillä voi olla pitkäaikaiset haitalliset vaikutukset esimerkiksi elintarviketurvallisuuteen ja lääkkeiden hintojen kohtuullisuuteen maailmanlaajuisesti, sanoo Tonko.

Tyynenmeren kauppasopimus on kohdannut kovaa vastustusta myös kansalaisjärjestöjen taholta. Yksi tunnetuimmista TPP:tä vastustavista kansalaisjärjestöistä on kuluttajanoikeusjärjestö Public Citizen.

Public Citizenin kansainvälisistä asioista vastaava Jessa Boehner kertoo, että järjestö on mukana laajassa koalitiossa ammattiyhdistysliikkeiden, kuluttaja-, ympäristö-, pienmaatalous-, uskonnollisten, internetin vapautta ajavien, julkista terveyttä edistävien ja monien muiden fast track -oikeutta vastustavien järjestöjen kanssa.

– Fast Track on äärimmäinen ja harvoin käytetty käytäntö, jonka presidentti Richard Nixon loi alun perin julkisen keskustelun sekä kongressin käsittelyn ohittamiseksi. Fast track -oikeutta on käytetty 16 kertaa Yhdysvaltain historiassa, useimmin juuri viemään läpi kiisteltyjä kauppasopimuksia kuten Nafta ja WTO.

Salaiset neuvottelut

Yhdysvaltain kongressilla, medialla tai kansalaisilla ei ole tietoa, toistetaanko uusissa kiistellyissä kauppasopimuksissa entisiä virheitä. Edes kongressin jäsenet eivät ole päässeet tutustumaan TPP-sopimuksen sisältöön tai neuvotteluihin. Sen sijaan arvioiden mukaan yli 600 yritysten lobbaria on päässyt tutustumaan ja vaikuttamaan sopimuksen sisältöön.

Vapaakauppasopimuksen toteutumista edistämään onkin perustettu U.S. Business Coalition for TPP, joka edustaa yli kolmea miljoonaa yritystä kuten Apple, Visa ja Facebook. Koalitio uskoo sopimuksen avaavan amerikkalaisille yrityksille oven maailman nopeimmin kasvaville markkinoille.

U.S. Business Coalition for TPP näkee Tyynenmeren kauppasopimuksen tuovan mukanaan uusia kilpailumahdollisuuksia, lisäävän vientiä ja täten luovan uusia työpaikkoja sekä Yhdysvalloille mahdollisuuden määritellä globaalin kaupankäynnin ehtoja.

Amerikkalainen ammattiyhdistysliike ei jaa yhtiökoalition optimismia. Ammattiyhdistysliikkeiden suurimman kattojärjestön The American Federation of Labor and Congress of Industrial Organizations’in kauppa- ja globalisaatioasiantuntija Celeste Drake sanoo, että TPP kasvattaisi yritysten vaikutusvaltaa talouteen samaan aikaan kun se vähentäisi työntekijöiden, ympäristön sekä julkisten tahojen etuja.

– Työntekijöiden palkkoja ja oikeuksia tullaan jatkossakin polkemaan siihen saakka kunnes korjaamme vääristyneet kaupan ehdot, jotka ajavat globaalia eriarvoisuutta ja kovertavat Yhdysvaltojen teollisuutta. Siksi vastustamme voimakkaasti fast track-oikeuden antamista presidentille.

Aiemmat fast track -oikeuden avulla solmitut kauppasopimukset kuten Pohjois-Amerikkaa koskeva Nafta ja Etelä-Korean kanssa tehty US-Korea FTA ovat edesauttaneet kaupan alijäämää, työttömyyttä ja tehneet yrityksille helpommaksi vastustaa niille epämieluisia kansallisia lakeja ja sääntöjä.

Vuoto WikiLeaksille

WikiLeaks-sivusto on vuotanut sopimuksen sisältöä.

Tyynenmeren kauppasopimuksen piti olla sopimus, jossa otetaan ympäristönsuojelu huomioon aiempia kauppasopimuksia paremmin. Tammikuussa 2014 WikiLeaksin vuotama sopimuksen ympäristöosio oli pettymys ympäristöjärjestöille. Ympäristövelvoitteet ovat hyvin laimeita, mukana ei ole edes perustavanlaatuisia ympäristösuojelun sitovia ehtoja.

WikiLeaks vuosi myös TPP:n immateriaalioikeuksia koskevan luvun. Sopimuksen luonnokset ovat niin ikään herättäneet huolta immateriaalioikeuksien tiukentamisesta. Suurimmat huolet kohdistuvat tiedonkulun, kansalaisoikeuksien ja lääkepatenttien oikeuksien rajaamiseen.

Lääkkeiden patenttisuojan laajeneminen tarkoittaisi lääkkeiden hintojen nousua ja suojan pidennys vaikuttaisi edullisempien kopiolääkkeiden laillisuuteen ja saatavuuteen köyhemmissä maissa.

Sopimuksen taustalla vaikuttaa Kiinan merkityksen kasvu Aasian alueen talousmahtina.

Obaman hallinnolla on kiire ajaa vapaakauppasopimuksia vuoden 2016 presidentinvaalien lähestyessä. Tavoitteena onkin saada sopimus solmittua tänä vuonna.

TPP-maat

TPP-neuvotteluissa ovat tällä hetkellä mukana Australia, Brunei, Chile, Japani, Kanada, Malesia, Meksiko, Peru, Singapore, Uusi-Seelanti, Vietnam ja Yhdysvallat.

Kiina ei ole mukana neuvotteluissa.

TPP:stä tulisi historian laajin kauppasopimus.
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Väkivalta ajaa maan sisäisiä siirtolaisia muun muassa pääkaupunki Bogotáan, jossa määränpäänä on usein hökkelikylä kaupungin laitamilla.

Kolumbian sota ei ole ohi

Joissakin maissa yhä vuosittain lähes joka kymmenes 15-19-vuotias tyttö synnyttää.

Raskaus on maailman teinityttöjen yleisin kuolinsyy

Käärijä valitsee kuivatut tupakanlehdet Havanna-sikareihin. Yksi Kuuban tupakkateollisuuden suurimmista ongelmista on ikääntyvä työvoima.

Kuubalaisten sikarien vienti on huipussaan, vaikka ala painii ongelmissa

Slovakian pääministeri Robert Fico (vasemmalla) ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

Lempeäkasvoisena mystikkona esiintyvä Georgescu pitää Romanian 1930-luvun fasistijohtajia sankareina ja ihailee sotilasdiktatuureja

Uusimmat

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

Pia Lohikoski.

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

Minja Koskela.

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 
05

Vappuarvio Orpon hallituksesta: ”Häikäilemättömästi työnantajan hyväksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025

Li Andersson kummastelee demareiden touhua: ”SDP on tekemässä strategisen virheen”

06.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään