Eduskuntavaaliehdokkaiden esittäytyminen toreilla, kävelykaduilla ja kauppakeskuksissa kaikkien tavoitettavissa tuottaa monenlaisia keskusteluja. Kaakkois-Suomea kiertävät vasemmistoliiton ehdokkaat ovat kokeneet, miten tärkeää on kuunnella sitä, mitä muilla on sydämellä.
Asioita tulee esiin laidasta laitaan, ja jotkut niistä ovat hyviä keskustelunaiheita.
– Talous, oma ja yhteiskunnan, huolettaa monia. Miten saada rahat riittämään ja mitä merkitsee eläkeläisille taitettu indeksi, nämä ovat tulleet esiin monta kertaa, kertoo kotkalainen Seija Piipponen-Pekkola.
Kouvolalaista Mika Bymania ovat liikuttaneet erilaiset elämäntarinat.
– Olen kuullut, miten sotaorvoksi jäänyt on kokenut syrjäytymistä.
Työttömyyteen liittyvät huolet ovat monille tuttuja. Ehdokkaan kanssa halutaan jakaa sitä, miten pienillä tuloilla ylipäätään pärjää.
Kouvolalaiselle Jorma Liukkoselle on kerrottu idea eläkkeelle jäävien ja nuorten kohtaamisen tarpeesta työpaikoilla.
– Meilläkin on kaupungilta jäämässä lähivuosina moni eläkkeelle, ja uusien työhönoton tulisi tapahtua käyttäen hyväksi pois jäävien kokemusta.
Monet tajuavat työttömyyden yhdeksi syyksi valtion säästötoimet.
– Tästä keskustelu helposti kääntyy siihen, miten palvelut sitten yksityistetään, miten yritykset hoitavat rahaa tuottavat helpot työt, mutta moni asia jää hunningolle.
Ventovierasta ei helpolla lähestytä
Vierasta ei ole kuitenkaan aina helppo lähestyä. Ehdokkaiden kokemus on myös, että värillisiin liiveihin ja pahimmassa tapauksessa ”muuriksi” asettunut ehdokas- ja tukijajoukko voi saada monen kiertämään vaaliteltan.
– Kontaktin saaminen on ihan siitä kiinni, miten itse heittäydyt. Jos olet valmis kuuntelemaan, juttusille tulevia aina löytyy, imatralainen Timo Mykrä sanoo.
Hän kertoo monien keskustelujen olleen siinä mielessä ”ei-politiikkaa”, että sisällön on määrännyt äänestäjä.
Vaikka keiton, lettujen tai makkaran tuoksu houkuttelee pysähtymään, vasta ihmisten välinen kontakti on oikeaa vaalityötä.
Myös Jorma Liukkonen korostaa, että kuunteleminen on kohtaamisen tärkein puoli.
– Meitähän tässä ”ohjeistetaan”, meidän odotetaan ajavan ihmisille tärkeitä asioita. Politiikan tekeminen lähtee tästä, ei vain materiaalin jakamisesta tai oman sanoman tyrkyttämisestä.
Terveydestä, vammaisuudesta, arjen asioista…
Savonlinnalainen Leena Sallinen on keskustellut vaalitilaisuuksissa niin monista asioista, että luetteleminen ei ole helppoa:
– Monet keskustelut lähtevät liikkeelle ammatistani sekä ylipäätään terveyteen ja elämän arkisiin edellytyksiin liittyvistä kysymyksistä.
– On vaihdettu kuulumisia, annettu itsehoitovinkkejä ja kehotettu käymään lääkärissä. Olen antanut ohjeita myös omaishoidon tuen, kotihoidon palvelujen ja apuvälineiden hankkimisessa, Sallinen kertoo.
Mutta ei tässä kaikki. On puhuttu myös vammaisten arjesta, kuten tuista ja työnteosta.
– Monelle on ollut kiva huomata, että pystyn puhumaan näistä asioista. Se on helppoa, koska minulla on CP-vammainen pikkusisko, jolla on myös epilepsia. Tietoa olen saanut myös lähihoitajaopinnoista, sairaan- ja terveydenhoitajan tutkinnoista sekä työstä kehitysvammaisten palveluasumisessa ja henkilökohtaisena avustajana.
Sallinen korostaa, että vammaisuus on vain ominaisuus, ei se tee kenestäkään huonoa kansalaista. Vammainen ansaitsee yhtä lailla onnellisen elämän eli oikeuden opiskeluun ja oikean työn. ku